Aquest divendres el Regne Unit surt de la UE i comença un període transitori d’11 mesos per a negociar un acord comercial i econòmic: en cas de no assolir-se podria tenir un impacte sobre l’economia catalana que oscil·laria entre els 1.200 i els 2.000 milions d’euros acumulats en cinc anys (entre un 0,5% i un 0,8% del PIB català), segons ACCIÓ
- La consellera d’Empresa i Coneixement ha assegurat que “esperem que es tanqui un acord comercial, però hem de començar a avaluar i mitigar els possibles efectes: fa més d’un any que estem treballant per reduir els impactes del Brexit a la nostra economia”.
- Més de 830 empreses catalanes han rebut assessorament d’ACCIÓ mitjançant la Finestreta Brexit per preparar-se per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, xifra que representa el 38% de totes les empreses catalanes exportadores regulars en aquest país.
El Departament d’Empresa i Coneixement estima que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord comercial -un cop finalitzat el període de negociacions d’11 mesos que comença aquest divendres- tindria un impacte negatiu per a l’economia catalana d’entre 1.200 i 2.000 milions d’euros acumulats en cinc anys. Segons càlculs d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement, aquesta xifra suposaria entre el 0,5% i el 0,8% del PIB de Catalunya.
Ho ha donat a conèixer aquest dilluns la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha assegurat que “ens hem situat en el pitjor dels escenaris, com preveiem que pot impactar el fet que no hi hagi cap tipus d’acord”. “Esperem que aquest acord hi sigui, però hem de començar a avaluar i mitigar els possibles efectes”. En aquest sentit, la consellera d’Empresa i Coneixement ha subratllat que “fa més d’un any que estem treballant per reduir els impactes del Brexit a la nostra economia i les nostres relacions comercials”. “El Regne Unit és el nostre cinquè soci comercial, molt important per a Catalunya, i pot variar molt el fet que hi hagi acord o no”, ha explicat. Chacón ha posat per exemple que caldrà fer seguiment en àmbits com “els aranzels, la logística, els visats, o fins i tot el roaming o el carnet de conduir”.
La consellera ho ha explicat després de mantenir una reunió de treball amb la responsable de comerç internacional del consolat del Regne Unit a Barcelona, Jessica Griffiths; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas; el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; el director general de Turisme, Octavi Bono; i el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero. La trobada ha servit per fer seguiment i anàlisi de l’afectació del Brexit en els àmbits de l’empresa, la universitat, la recerca i el turisme.
La reunió ha tingut lloc aquesta setmana perquè el 31 de gener es posa en marxa un període transitori fins al 31 de desembre d’enguany durant el qual el Regne Unit i la Unió Europea hauran de negociar la seva nova relació comercial i econòmica. Durant aquests mesos no es preveuen canvis duaners, regulatoris ni fiscals que afectin les exportacions ni importacions amb aquest país.
En cas de no tancar-se un acord comercial durant aquest període transitori que comença divendres, ACCIÓ calcula que gairebé 1.500 milions d’euros d’exportacions d’una cinquantena de productes catalans al Regne Unit es veurien afectats per nous aranzels. Es tracta d’un 37,6% de les vendes d’empreses catalanes en aquest país. Més enllà dels aranzels, també cal tenir en compte aspectes com els controls en frontera, els permisos, les normes d’origen o aspectes fiscals i logístics, que també incidirien en les relacions comercials entre el Regne Unit i la Unió Europea en cas de no assolir un acord comercial. A més, podrien aparèixer noves barreres relacionades amb la fluctuació de la lliura, la protecció industrial, possibles prohibicions, canvis en els contractes internacionals i en la contractació de treballadors, entre d’altres.
Actualment el Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb unes vendes anuals que se situen en els 3.900 milions d’euros el 2018 (un 5,5% del volum total d’exportacions catalanes i xifra que suposa l’1,6% del PIB català). Més de 3.370 empreses catalanes exporten en aquest país, 2.200 de les quals ho fan de manera regular i un 2% de les quals només exporten de manera exclusiva al Regne Unit.
Assessorament a més de 800 empreses catalanes
Amb l’objectiu de mitigar l’impacte del Brexit per a l’economia catalana ACCIÓ va posar en marxa el març de l’any 2019 la Finestreta Brexit, un servei ofert des de les diverses seus territorials de Catalunya i l'Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Londres per assessorar les empreses catalanes per preparar plans de contingència per afrontar el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Fins ara, 830 empreses catalanes han fet ús d’aquest servei, una xifra que representa el 38% del total d’empreses exportadores regulars en aquest país. A més, s’han realitzat més d’una dotzena de tallers pràctics arreu del territori, una iniciativa que tindrà continuïtat els propers mesos amb l’organització d’un cicle de jornades organitzat en col·laboració amb KPMG centrat en temàtiques com la gestió duanera, l’entorn regulatori, la mobilitat dels treballadors, la fiscalitat i la propietat intel·lectual i protecció de dades. Aquest servei continuarà a disposició de les empreses catalanes perquè continuïn preparant plans de contingència durant el període de transició.
De les 830 empreses que han fet ús de la Finestreta Brexit, els sectors que han rebut més consultes són química i plàstics, altres béns de consum, maquinària i béns d’equip, TIC i transformació digital i alimentació i productes gurmet. Les principals temàtiques amb més consultes han estat duanes, PIF i aranzels, normativa tècnic-administrativa, entorn país i fiscalitat.
Actualment el Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb unes vendes anuals que se situen en els 3.900 milions d'euros el 2018