ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'ecosistema de ciberseguretat a Catalunya supera els 800 milions d'euros, segons un estudi de la Generalitat

Un informe d'ACCIÓ i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya identifica 356 empreses que es dediquen a l'àmbit de la ciberseguretat i que ocupen 6.100 treballadors

06/02/2020 04:00
El conseller delegat d'ACCIÓ durant la presentació de l'estudi del sector de la ciberseguretat
  • La ciberseguretat té aplicacions en àmbits com la indústria, la salut, les finances o el transport, des de la protecció de dades emmagatzemades al núvol o en dispositius mòbils, a la prevenció i detecció del frau o la gestió de la identitat.
  • L’estudi també recull previsions del creixement del mercat global de la ciberseguretat, que podria arribar als 164.000 milions de dòlars l’any 2024, tot i que actualment està molt concentrat als Estats Units i, en menor mesura, al Regne Unit.

El sector de la ciberseguretat agrupa 356 empreses a Catalunya. Així es desprèn d’un estudi d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Publiques, que analitza l’estat d’aquest sector a Catalunya. En el marc de l’informe, la ciberseguretat s’entén com aquell conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a la protecció digital de les empreses, persones i els sistemes (dispositius, aplicacions o dades) davant d'atacs digitals.

D’acord amb l’estudi, les 356 empreses dedicades a la ciberseguretat a Catalunya facturen 809 milions d’euros directament vinculats a aquest àmbit i agrupen 6.100 treballadors. L’estudi també apunta que més del 81% d’aquestes empreses son pimes i que gairebé el 52% tenen menys de deu anys de vida, fet que posa de manifest que es tracta d’un sector en creixement. A més d’aquestes empreses, l’ecosistema de ciberseguretat a Catalunya també està format per centres tecnològics i de recerca -inclosos els centres amb segell TECNIO-, universitats, institucions, associacions i fires.

Durant la presentació de l’estudi aquest dijous, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha explicat que en un moment de transformació com l’actual, “la ciberseguretat és una condició totalment necessària per desenvolupar qualsevol activitat innovadora” i ha destacat que “en el futur no podem innovar si no tenim nivells de seguretat òptims”. Romero també ha subratllat que “hi ha dos tipus d’empreses: les que són conscients que han patit ciberatacs i les que els han patit, però no ho saben”. “Necessitem tenir mecanismes innovadors per ser més segurs i que permetin les garanties necessàries quan incorporem una nova tecnologia a la nostra empresa o quan volem vendre a fora la tecnologia que hem desenvolupat perquè cada cop són més els elements en què afecta la ciberseguretat”, ha afirmat. El conseller delegat d’ACCIÓ també ha apuntat que a Catalunya “tenim talent, centres tecnològics i de recerca i universitats dedicats a la ciberseguretat, així com fires i congressos que ens fan atractius a escala internacional, però en els propers anys el sector creixerà de manera significativa i hem de treballar perquè la indústria hi estigui preparada”.

Per la seva banda, el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, ha assenyalat que “en el procés de transformació digital que estem vivint, la ciberseguretat s’ha d’abordar com un element transversal que planteja reptes i amenaces a tot tipus d’empreses, però també, a l’Administració i a la ciutadania” i ha destacat el paper de l’Agència com a servei públic de ciberseguretat. Segons Torruella, “com a país hem d’apostar per crear un sector estratègic en l’àmbit de la ciberseguretat” i ha anunciat una campanya de sensibilització a les empreses amb l’objectiu de fer créixer la demanda. Torruella ha subratllat la importància de “fer créixer el talent i capacitar diferents perfils professionals per poder construir un model madur de ciberseguretat”.

Els àmbits d’aplicació de la ciberseguretat

L’informe conclou que les empreses que treballen en el sector de la ciberseguretat a Catalunya ho fan principalment en tres àmbits: el 39% es dedica al desenvolupament d’aplicacions i als serveis, el 31% a la capa de negoci (consultoria i serveis de seguretat, gestió del risc digital, seguretat de dades i transaccions o gestions contra el frau, per exemple) i el 30% restant, a la capa d’infraestructura (tecnologies relacionades amb la seguretat al núvol, l’enviament de missatges o els dispositius mòbils, per exemple).

L’estudi assenyala també els principals sectors en què la ciberseguretat pot tenir més aplicacions. És el cas de la indústria, que requereix de sistemes de seguretat per protegir dispositius, grans infraestructures i informació sobre patents i propietat intel·lectual, per exemple. Pel que fa a la mobilitat, la ciberseguretat s’introdueix en la protecció de mitjans de transport, inclosos els vehicles autònoms i els drons, mentre que en l’àmbit de l’administració es pot aplicar per gestionar serveis públics electrònics. La ciberseguretat és també rellevant a l’hora de protegir informació sensible, com les dades de l’àmbit de la salut o les finances, especialment de cara a la digitalització de serveis (emmagatzematge de dades mèdiques, seguretat dels dispositius mèdics interconnectats o protecció d’informació de la banca online, per exemple). Les smart cities o l’e-commerce també són nous àmbits d’aplicació d’aquest tipus de solucions.

En concret, actualment la ciberseguretat té aplicacions com ara el desenvolupament de solucions per a l’anàlisi i el control dels riscos en l’àmbit dels negocis; la protecció de la informació emmagatzemada al núvol o protegida amb blockchain; la prevenció i detecció del frau econòmic en mitjans cibernètics; la seguretat en la informació per a mòbils i altres dispositius; la gestió de la identitat i l’accés segur a recursos tecnològics; la seguretat d’aplicacions davant els ciberatacs o la protecció dels dispositius intel·ligents i els objectes connectats (Internet de les Coses), entre d’altres.

L’estudi apunta que els ciberatacs són cada cop més freqüents. L’any 2021, un negoci patirà un ciberatac cada 11 segons, mentre que al 2016 tenien lloc cada 40 segons. Segons es recull a l’informe, es preveu que la despesa global en ciberseguretat protagonitzi un creixement anual d’entre el 12% i el 15% fins al 2021. Per la seva banda, Orbis Research calcula que el mercat de la ciberseguretat arribarà als 164.000 milions de dòlars l’any 2024, un augment vinculat a la transformació digital i al sorgiment de noves tecnologies com el big data i la intel·ligència artificial, el blockchain, el 5G o l’IoT.

Tot i així, el mercat de la ciberseguretat es troba en l’actualitat molt concentrat als Estats Units (sobretot, a Silicon Valley) i, en menor mesura, al Regne Unit. Es calcula també que la Xina aconsegueixi un major protagonisme en els propers anys, donada la recent aprovació de mesures legislatives en l’àmbit de la seguretat cibernètica.  A banda, l’estudi subratlla també que des del 2014 el nombre de patents atorgades en l’àmbit de la ciberseguretat ha augmentat una mitjana del 7%. De fet, el 94,2% de les patents mundials es concentren als Estats Units i Europa.

L'estudi assenyala els principals sectors en què la ciberseguretat pot tenir més aplicacions, com la indústria, les infraestructures, la mobilitat o la salut

Serveis relacionats