ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat destina gairebé 3 milions d’euros en ajuts directes a una vintena de projectes de transferència tecnològica

A través d’ACCIÓ s’han atorgat ajuts de fins a 160.000 euros a projectes d’R+D que es desenvoluparan de forma conjunta entre empreses i grups de recerca o universitaris

16/05/2021 04:30
La Generalitat destina gairebé 3 milions d’euros en ajuts directes a una vintena de projectes de transferència tecnològica
  • Destaquen els projectes d’R+D en els àmbits de les TIC, la biotecnologia, la fotònica, la manufactura, els nous materials i la nanotecnologia.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- destina 2,85 milions d’euros en ajuts directes a 21 projectes de transferència tecnològica. Es tracta dels beneficiaris de la línia INNOTEC d’ACCIÓ, una iniciativa que té per objectiu impulsar la transferència de tecnologia a Catalunya per desenvolupar nous projectes de recerca industrial o desenvolupament experimental.

Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, "la tecnologia juga un paper cada cop més important en la competitivitat de les empreses, que necessiten incorporar-la de la forma més ràpida possible". Per fer-ho, "és clau dissenyar actuacions per fomentar la col·laboració entre entitats de recerca i empreses, facilitant així la transferència de coneixement tecnològic diferencial cap al mercat, amb l’objectiu que l’ecosistema d’innovació català estigui molt més integrat, amb la creació de coneixement i la seva aplicació empresarial cada cop més connectats".

Així, cada projecte d’R+D -que rebrà fins a 160.000 euros en ajuts directes- es desenvoluparà de forma conjunta entre una empresa i un grup de recerca o universitari, fomentant la transferència de coneixement i tecnologia sorgit en l’àmbit de la recerca cap a l’empresa per fer-la més competitiva.

En aquest sentit, conjuntament amb les empreses, en aquesta convocatòria hi participen grups de recerca o universitaris de la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la xarxa CERCA i el CSIC. Aquests centres han de comptar amb l’acreditació TECNIO que atorga ACCIÓ.

Els centres de recerca o universitaris treballaran conjuntament amb les empreses els projectes d’R+D durant tres anys en els àmbits de les TIC, la biotecnologia, la fotònica, la manufactura, els nous materials i la nanotecnologia. Les empreses i centres de recerca o universitaris poden destinar els ajuts a finançar despeses de personal i de col·laboracions externes, així com despeses indirectes.

Els centres TECNIO

Els grups de recerca i universitaris que poden beneficiar-se d’aquesta línia d’ajuts han d’estar acreditats amb el segell TECNIO que atorga ACCIÓ, una marca que identifica els desenvolupadors públics de tecnologia a Catalunya per a les empreses. Actualment hi ha 58 grups de recerca universitaris, centres CERCA i del CSIC que compten amb aquest segell. Entre els anys 2016 i 2019, els centres que comptaven amb l’acreditació TECNIO van obtenir 300 milions d’euros d’ingressos totals i 90 en contractes d’R+D+i amb empreses. Alhora, de la seva recerca aplicada en van sorgir 61 patents transferides i es van crear 17 spin-offs.

Poden obtenir el segell TECNIO els desenvolupadors de tecnologia públics que facin recerca aplicada en tecnologies diferencials i que tinguin capacitat de transferir-la al mercat a través de projectes d’R+D amb empreses, de llicències de patents o amb la creació d’empreses emergents de base tecnològica. Aquesta acreditació identifica els agents tecnològics més qualificats i amb experiència en projectes empresarials per tal que les empreses hi puguin accedir més fàcilment i impulsar, així, la transferència tecnològica a Catalunya.

Els grups de recerca i universitaris que poden beneficiar-se d’aquesta línia d’ajuts han d’estar acreditats amb el segell TECNIO que atorga ACCIÓ

Serveis relacionats