ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Catalunya, primera regió d’Europa en nombre de pimes que capten fons europeus per a projectes d’innovació

En total, 246 pimes i startups catalanes han captat 108 milions d’euros en el marc del programa SME Instrument de la Comissió Europea amb ajuts que poden arribar als 2,5 milions d’euros

31/05/2021 01:15
Catalunya, primera regió d’Europa en nombre de pimes que capten fons europeus per a projectes d’innovació
  • Tot i que Catalunya representa l’1,5% del total de la població europea, les empreses catalanes suposen el 4,5% de les beneficiàries, per davant de Llombardia i Madrid.
  • Ho ha donat a conèixer aquest dilluns el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, durant la inauguració de l’Horizon Europe Week, un conjunt de sessions que compten amb més de 1.600 empreses inscrites per conèixer les oportunitats de finançament de la UE.
  • En el marc de l’Horizon Europe Week, ACCIÓ ha llançat la plataforma digital ‘Catalonia Open Challanges’, on es recullen oportunitats d’innovació i comerç internacional per fomentar la cooperació entre empreses catalanes.

Catalunya és la primera regió d’Europa en nombre de pimes que han captat ajuts per a projectes d’innovació de la Comissió Europea (CE). Segons dades d’ACCIÓ, en total, 246 petites i mitjanes empreses i startups catalanes han obtingut per concurrència competitiva 108 milions d’euros del programa SME Instrument de la CE, que va començar el 2014 i que ha finalitzat aquest 2020 en el marc de l’Horizon2020.

Ho ha anunciat aquest dilluns el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, en el marc de la inauguració de l’Horizon Europe Week d’ACCIÓ, un conjunt de seminaris i tallers que tindran lloc aquesta setmana en format virtual per acostar les oportunitats de finançament de la Unió Europea a les empreses catalanes i que compta amb més de 1.600 empreses inscrites.

Romero ha destacat que "Catalunya ha estat la regió líder en nombre d’empreses participants a l’SME Instrument, amb una representació molt alta que ens posiciona molt". El conseller delegat d’ACCIÓ ha subratllat el creixement de la participació catalana els darrers anys en els programes europeus "amb resultats excel·lents" i ha destacat el nou programa Horizon Europe, "que comptarà amb 100.000 milions d’euros de pressupost entre el 2021 i el 2027 i que serà el més ambiciós a escala mundial de suport a la innovació i la recerca".

Participació catalana a l’SME Instrument

Així, segons ha subratllat el conseller delegat d’ACCIÓ, tot i que Catalunya representa l’1,5% de la població europea, les 246 pimes catalanes suposen el 4,5% del total de les beneficiàries de tot Europa a l’SME Instrument. Catalunya se situa així en nombre d’empreses que han accedit a aquests ajuts per davant de Llombardia, Madrid, Îlle-de-France i Emilia-Romagna.

Per volum de finançament captat, els 108 milions d’euros que han aconseguit les pimes catalanes representen el 3,8% del total del pressupost concedit. D’aquesta manera, Catalunya ha concentrat el 27,7% del volum obtingut per l’Estat espanyol i el 26,4% del nombre d’empreses.

Les 246 pimes catalanes que han captat fons de l’SME Instrument -que en global ha comptat amb un pressupost de gairebé 3.000 milions d’euros- han obtingut ajuts directes d’entre 50.000 euros i 2,5 milions d’euros per empresa per dur a terme estudis de viabilitat del seu pla de negoci o desenvolupar les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat.

Per accedir a aquest finançament, ACCIÓ –l’Agència per a la competitivitat de l’empresa- va ser nomenada per la Comissió Europea com l’organisme responsable a Catalunya d’analitzar les necessitats dels projectes d’innovació i facilitar serveis de coaching tant per ajudar les pimes catalanes a presentar les sol·licituds per accedir a l’ajut com per assessorar-les en el desenvolupament del projecte. ACCIÓ ofereix aquest servei d’assessorament com a membre coordinador a Catalunya de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN).

Horizon Europe Week, la porta de les empreses catalanes a Europa

El conseller delegat d’ACCIÓ ha fet públic el balanç de la participació catalana a l’SME Instrument de la CE en el marc de l’obertura de Horizon Europe Week, unes jornades organitzades per ACCIÓ que s’allargaran fins divendres per facilitar a les empreses catalanes l’accés a les noves oportunitats de finançament de la Unió Europea derivades del nou programa Horizon Europe, que compta amb 100.000 milions d’euros de pressupost entre el 2021 i el 2027.

Així, en total es duran a terme una vintena de webinars, seminaris i tallers sectorials perquè les pimes puguin conèixer les tendències de cada àmbit i els detalls de les convocatòries d’ajuts concretes a les quals es poden presentar. La sessió plenària de l’esdeveniment, que ha tingut lloc aquest dilluns al matí, ha comptat amb la participació del conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero; el Team Leader Research & Innovation Outreach de la Comissió Europea, Ignacio Baleztena; el director de Programes Europeus i Cooperació Territorial del CDTI, Juan Antonio Tébar; i la CEO de Tataj Innovation i experta en xarxes d'innovació, Daria Tataj.

En el marc de l’Horizon Europe Week, ACCIÓ ha llançat una nova plataforma digital per recollir oportunitats d’innovació i comerç internacional amb l’objectiu de fomentar la cooperació entre empreses catalanes. Anomenada ‘Catalonia Open Challanges’, de moment ja recull més de 100 oportunitats concretes on empreses i organismes internacionals busquen solucions innovadores, cerques de socis per a projectes de recerca i desenvolupament, licitacions internacionals on les empreses catalanes poden participar i, també, empreses de tot el món que busquen proveïdors de qualsevol branca de la indústria.

Les pimes catalanes han obtingut ajuts directes d’entre 50.000 euros i 2,5 milions d’euros per empresa per dur a terme estudis de viabilitat del seu pla de negoci o desenvolupar les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat