ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El Govern treballa amb més de 450 projectes d’inversió estrangera, la xifra més elevada de la sèrie històrica

Aquesta cartera de projectes amb els quals treballa ACCIÓ suposaria una inversió potencial de gairebé 14.000 milions d’euros i la creació de més de 50.000 llocs de treball

08/06/2021 04:00
El Govern treballa amb més de 450 projectes d’inversió estrangera, la xifra més elevada de la sèrie històrica
  • L’objectiu del Govern és augmentar en els propers 10 anys el nombre de multinacionals estrangeres establertes a Catalunya, de les 8.900 actuals a les 10.000.

La Generalitat de Catalunya treballa actualment a través d’ACCIÓ -l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Treball- amb més de 450 projectes d’inversió estrangera, la xifra més elevada de tota la sèrie històrica. Així ho ha informat aquest dimarts al Consell Executiu el Departament d’Empresa i Treball.

Els 463 projectes d’inversió estrangera> amb els quals es treballa des d’ACCIÓ amb l’objectiu que es materialitzin a Catalunya suposarien una inversió potencial de 13.900 milions d’euros i la creació de més de 50.000 llocs de treball. La creació mitjana d’ocupació per projecte se situa en 117 llocs de treball, tot i que s’observa una concentració rellevant de projectes de gran dimensió i importància estratègica per al futur de l’economia catalana, ja que un 3% dels projectes superen la creació potencial de més de 1.000 llocs de treball directes.

Si s’analitza el perfil del potencial inversor, en primer lloc s’observa que un 37% dels projectes són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. A continuació hi ha les empreses ja presents a Catalunya, que inverteixen en noves línies productives o de negoci (23%) o que amplien línies existents (19%). Per països, destaquen els projectes de multinacionals provinents d’Alemanya, Estats Units i Regne Unit. Sectorialment, destaquen les potencials inversions estrangeres vinculades a la mobilitat, les TIC, la química, l’àmbit farmacèutic i l’alimentació, concentrant més de la meitat dels projectes en cartera.

Objectiu: 10.000 multinacionals a Catalunya

Per la Generalitat, la inversió estrangera és una prioritat i un element cabdal per impulsar l’activitat econòmica del país i la generació de llocs de treball directes i indirectes. Així, des d’ACCIÓ s’assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’implantació a Catalunya, amb l’objectiu de facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Es treballa des de la promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat.

En aquest sentit, 1 de cada 3 projectes d’inversió de la cartera s’ha identificat a través de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i Inversió de Catalunya, que és la principal via de detecció de potencials projectes d’inversió estrangera. De fet, tot i que la competència internacional per atraure noves inversions estrangeres és molt elevada, l’objectiu de la Generalitat és augmentar el nombre de multinacionals estrangeres establertes a Catalunya de les 8.900 actuals a les 10.000 en els propers 10 anys.

Catalunya presenta els actius per ser un dels principals focus d’atracció de futur, amb un ecosistema empresarial amb empreses punteres a tota la cadena de valor dels diferents sectors empresarials; una ubicació geoestratègica i de connectivitat excel·lent; la capacitat d’atracció i generació de talent; i un ecosistema científico-tecnològic de referència, entre d’altres. Així ho reconeix el grup Financial Times, que posiciona Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir-hi el 2020 i el 2021 (European Regions and Cities of the Future).

Si s’analitza el perfil del potencial inversor, en primer lloc s’observa que un 37% dels projectes són tipus 'greenfield', és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya