ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’empresa d'economia social El Rosal comença a exportar amb la introducció de les seves galetes a 25 botigues de Bèlgica

L'obrador de Tàrrega, que compta amb 10 treballadors amb dificultat i risc d'exclusió, ha tancat un acord amb un distribuïdor local per comercialitzar 700 caixes de les seves galetes al país

06/02/2022 11:00
L’empresa d’economia social El Rosal comença a exportar amb la introducció de les seves galetes a 25 botigues de Bèlgica
  • Per aquest projecte d'internacionalització El Rosal ha comptat amb el suport de l'oficina d'ACCIÓ a Brussel·les per mitjà del servei Economia Social Internacional d’ACCIÓ i la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives.
  • Fins ara l'empresa comercialitzava exclusivament els seus productes a Catalunya amb una facturació de gairebé mig milió d’euros el 2021.

L’empresa d’economia social catalana El Rosal (Tàrrega, l’Urgell) ha començat l'estratègia d'internacionalització amb la introducció de les seves galetes a 25 botigues gurmet de Bèlgica. L'obrador català, que compta amb un equip format per 10 persones amb dificultat i risc d'exclusió, ha tancat un acord amb un distribuïdor belga i ja ha exportat 700 caixes de les seves galetes.

Per iniciar el seu procés d'internacionalització i introduir-se a Bèlgica, El Rosal ha comptat amb el suport d'ACCIÓ per mitjà de l'Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions de Catalunya a Brussel·les. L'obrador ha accedit al servei Economia Social Internacional impulsat conjuntament entre ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l’empresa- i la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball. Es tracta d’una iniciativa pionera a Europa que ha estat reconeguda com a bona pràctica per la Comissió Europea i l’OCDE.

Fins ara, El Rosal comercialitzava els seus productes exclusivament a Catalunya, amb una facturació de gairebé mig milió d’euros el 2021. Segons la gestora de El Rosal, Mònica Viladot, "les nostres galetes són un producte molt estacional al Nadal i començar a exportar a Bèlgica ens ha obert les portes i la ment per veure que podem vendre-les fora de Catalunya: creiem molt en l’exportació i en la importància que té per diversificar". Viladot explica que "enguany volem consolidar la nostra presència al mercat belga i a partir d’allà obrir-nos a altres països de la regió".

L’obrador El Rosal va néixer l’any 1920 a Tàrrega i des del 2003 està gestionat per l’Associació Alba, que ofereix atenció integral a persones amb qualsevol tipus de discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran així com altres col·lectius en risc d'exclusió. Viladot subratlla que "seguim amb la mateixa recepta que fa 100 anys elaborant neules i cubanos, però el producte que hem començat a exportar són els arrugats: un dels treballadors arrugava les neules com un tros de paper perquè no li sortien bé, se’ns van acumular i vam provar de vendre’ls".

Impulsar la internacionalització de les empreses socials

L’obrador El Rosal és una de la setantena d’empreses d’economia social catalanes que ha participat en el servei Economia Social Internacional impulsat conjuntament entre ACCIÓ i la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball amb l’objectiu de començar i accelerar els seus processos d’internacionalització.

Aquesta iniciativa, que va néixer el 2016, ofereix el suport gratuït de les 40 Oficines de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món i fins a 120 hores de consultoria personalitzada. El servei també ofereix assessorament en la identificació i selecció dels millors canals de comercialització; l’elaboració d’estudis de mercat; la cerca de distribuïdors i socis en el nou mercat; la selecció de personal en destí i la implantació a l’exterior. D’altra banda, també acompanya les empreses d’economia social en els processos d'accés a finançament de la Unió Europea i d’organismes multilaterals (com el BID i el Banc Mundial) per augmentar la competitivitat a escala internacional.

L'obrador El Rosal va néixer l’any 1920 a Tàrrega i des del 2003 està gestionat per l’Associació Alba