ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’empresa sud-coreana de components de bateries ILJIN Materials invertirà 600 MEUR per obrir a Catalunya la seva primera fàbrica a Europa

L’empresa sud-coreana de components de bateries ILJIN Materials invertirà 600 MEUR per obrir a Catalunya la seva primera fàbrica a Europa
  • El projecte d’inversió, d’alt valor afegit i estratègic per Catalunya, contempla la creació de 500 nous llocs de treball amb la previsió d’obrir el 2024 a Mont-roig del Camp una planta de producció de 30.000m2.
  • Es tracta de la inversió industrial de tipus ‘greenfield’ més elevada dels últims 20 anys a Catalunya.
  • El projecte ha estat gestionat en el darrer any pels equips d’ACCIÓ a Barcelona i l’Oficina Exterior de Catalunya de Seül en col·laboració amb l’ajuntament del municipi.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dilluns que l’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, invertirà 600 milions d’euros i crearà 500 llocs de treball a Catalunya amb l’obertura de la seva primera fàbrica a Europa, concretament a Mont-roig del Camp (Baix Camp). Torrent ho ha donat a conèixer després de reunir-se a Seül amb directius de la companyia, una de les úniques empreses mundials dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics.

Aquest projecte d’inversió greenfield (inversions de companyies sense presència prèvia al país) s’ha gestionat pels equips a Barcelona i l’Oficina Exterior de Catalunya a Seül -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. L’oficina va identificar l’interès de la companyia sud-coreana per expandir-se a Europa i ha treballat en el darrer any amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp perquè es materialitzi a Catalunya.

El conseller Torrent ha destacat que “és la major inversió industrial de tipus ‘greenfield’ que s’ha fet a Catalunya els darrers 20 anys”. El titular d’Empresa i Treball ha subratllat que aquesta operació “respon a la prioritat del Govern de reindustrialitzar el país en clau verda, amb projectes d’alt valor tecnològic, que tinguin un efecte arrossegador en la nostra economia, que generin ocupació de qualitat i estiguin alineats amb els reptes col·lectius de la nostra societat”. Així mateix, ha remarcat que “és una notícia magnífica pel futur de la indústria de l’automoció a Catalunya” i ha agraït als responsables de l’empresa coreana “la seva decisió d’invertir a Catalunya i la seva confiança en l’ecosistema productiu català per escollir-lo a l’hora d’implantar la seva producció a Europa”.

El CEO d’ILJIN, Jeom-Sik Yang, per la seva banda, ha explicat que un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima “ja que la temperatura que hi ha a Mont-roig és idònia per a la producció d’aquest material, l’elecfoil. D’altra banda, el suport i ajuda de la Generalitat i l’Ajuntament durant tota la negociació ha estat determinant per la nostra elecció, així com l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil”. La situació estratègica de Catalunya també ha estat un element determinant, ja que “està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries que permetran abastir a tots els nostres clients europeus”.

L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l'anunci i ha explicat que "el turisme i el sector serveis suposen pràcticament el 90% de l'economia local, per la qual cosa patim estacionalització i una ocupació de baixa qualitat. A més, la pandèmia ens ha afectat greument i la recuperació està sent difícil, per això aquesta inversió suposa una gran oportunitat, que a més respon perfectament a la nostra estratègia de diversificació econòmica i transició verda".

El conseller Torrent ha explicat que la previsió és que la planta estigui operativa a partir del 2024. Disposarà d’una superfície de 30.000 m2 entre la fàbrica, les àrees de magatzem i un edifici tècnic. ILJIN, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta amb 1.100 treballadors a escala internacional. Des de la seva fundació només disposava d’una planta de producció a Iksan (Corea del Sud), però fa pocs anys va construir una nova fàbrica a Malàisia. Compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.

L’empresa es dedica a la fabricació del producte elecfoil, una làmina de coure -patentada per la multinacional- que és més fina que un cabell humà i que és un element bàsic per a les bateries de liti. Aquest fet converteix la inversió d’ILJIN en estratègica i d’alt valor afegit per a Catalunya, ja que és un component clau per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals tal com ha passat a Malàisia i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit.

En concret, ILJIN ha rebut el suport de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ. Aquesta unitat treballa, des de Barcelona i des de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món, en la captació de nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya. Al mateix temps, assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar-ne el procés d’inversió. De fet, aquest 2022 fa 10 anys que ACCIÓ va obrir l’Oficina Exterior de Catalunya de Seül.

Corea del Sud, líder en R+D al món

Amb una població de 50 milions de persones, Corea del Sud és una de les economies que inverteixen més en R+D i innovació i una de les potències tecnològiques a escala internacional. Lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg i destina anualment més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+i, fet que el converteix en el segon país de l’OCDE que inverteix més en aquest àmbit. Per aquest motiu ACCIÓ va signar un acord amb el National Research Council of Science and Technology (NST) -la principal entitat d’R+D de Corea del Sud-, amb l’objectiu de fomentar la cooperació tecnològica entre ambdós països.

De fet, es tracta d’un dels països prioritaris en el marc de l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, ja que a més compta amb un gruix molt rellevant d’empreses en sectors en què Catalunya també disposa de forta tradició industrial, com l’automoció, la química, l’energia i les TIC. Alguns projectes rellevants d’inversió d’empreses sud-coreanes a Catalunya són els de Smilegate, que recentment ha obert a Barcelona el seu primer estudi internacional de desenvolupament de videojocs, o la química Miwon, que va obrir a Manresa la seva primera planta de producció fora de l’Àsia.

La previsió és que la planta estigui operativa a partir del 2024 amb una superfície de 30.000 m2 entre la fàbrica, les àrees de magatzem i un edifici tècnic