Ho ha donat a conèixer el conseller Torrent des de la Hannover Messe, l’esdeveniment més important del món d’indústria 4.0 que té lloc aquesta setmana a Alemanya
- Torrent ha anunciat que aquest 2022 un 34% de les empreses catalanes invertirà en transformació digital, nou punts percentuals més que l’any passat.
- Són algunes conclusions del Baròmetre de la Innovació a Catalunya elaborat per ACCIÓ, que analitza per primera vegada aquests indicadors.
- El conseller d’Empresa i Treball s’ha desplaçat a Hannover per reforçar el posicionament de Catalunya com un dels territoris del sud d’Europa amb més actius en l’àmbit de la indústria 4.0 i per reunir-se amb multinacionals estrangeres d’aquest sector.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dilluns que el 34% de les empreses catalanes preveu invertir en transformació digital aquest 2022, nou punts percentuals més que el 2021. En aquest sentit, les tecnologies més incorporades el 2021 van ser l’Internet de les Coses (IoT), el big data i la intel·ligència artificial.
Són algunes de les principals conclusions del Baròmetre de la Innovació a Catalunya elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que analitza per primera vegada aquests indicadors. Es tracta d’una enquesta elaborada a partir d’una mostra de 1.200 empreses de més de nou treballadors amb representativitat per al conjunt de Catalunya.
Segons Torrent, “és molt rellevant que cada cop més empreses incorporin tecnologies vinculades a la indústria 4.0 perquè és l’única via cap a la competitivitat en el context actual”. Pel conseller, l’interès creixent per aquestes tecnologies “és la prova que Catalunya seguirà sent un pol de referència a Europa, plenament adaptada a les demandes d’una activitat industrial digitalitzada i sostenible”.
Des del bressol de la indústria 4.0
Torrent ho ha donat a conèixer aquest dilluns des de la Hannover Messe, l’esdeveniment més important del món de l’àmbit de la indústria 4.0 que té lloc aquesta setmana a Alemanya. La fira compta amb més de 200.000 visitants i 5.500 expositors industrials de tot el món, així com la participació d’autoritats com el canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, o el primer ministre de Portugal, António Costa.
Acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, el conseller d’Empresa i Treball es reunirà en el marc de l’esdeveniment amb les empreses alemanyes SIEMENS, SAP i Festo. Igualment, la delegació mantindrà demà una reunió de treball amb GEDIA, multinacional fabricant de components d’automoció establerta el 1998 a Santa Margarida i els Monjos on actualment compta amb 380 treballadors.
La participació de la delegació institucional catalana a la Hannover Messe també té per objectiu reforçar el posicionament de Catalunya com un dels territoris del sud d’Europa amb més actius en l’àmbit de la indústria 4.0, amb una sòlida base industrial i un sector TIC en creixement.
Més inversió en transformació verda
A banda de l’àmbit de la transformació digital, el Baròmetre de la Innovació a Catalunya també analitza per primera vegada la inversió de les empreses catalanes en l’àmbit de la transformació sostenible. Així, recull que el 43% de les empreses catalanes preveuen invertir en transformació verda aquest 2022, 10 punts percentuals més de les que ho van fer l’any passat (32%).
Segons l’informe, l’any 2021 el 32% de les empreses catalanes van dur a terme actuacions per a la seva transformació verda. En primer lloc amb la recuperació de recursos i utilització de materials reciclats, amb l’aprovisionament de materials certificats amb criteris sostenibles i amb inversions en el cicle de producte, model de negoci o procés de producció. També mitjançant l’extensió de la vida útil del producte, l’adquisició d’R+D en l’àmbit de la sostenibilitat o l’ecodisseny, l’obtenció de certificacions mediambientals, i la venda de residus com a nou model de negoci.
Innovació, sinònim de més facturació i llocs de treball
A banda d’analitzar els indicadors vinculats a la sostenibilitat i la digitalització, el Baròmetre de la Innovació a Catalunya conclou que el 51% de les empreses catalanes van realitzar alguna activitat innovadora el 2021 (1 de cada 4 va fer-ho en col·laboració amb centres tecnològics, centres de recerca o universitats). Segons l’informe, les empreses catalanes van innovar sobretot en un nou producte, en sistemes TIC, en el desenvolupament del procés de negoci i en màrqueting i venda.
De fet, la majoria d’aquestes empreses preveu un increment de la facturació i l’eficiència per aquest 2022 gràcies al fet d’innovar. En concret, el 58% espera augmentar la facturació, el 54% l’eficiència, el 50% la productivitat i el 16% crear nous llocs de treball. A més, l’informe posa de manifest que les empreses que innoven són molt més exportadores que les que no ho fan (el 57% de les empreses innovadores són exportadores, percentatge molt superior al 22% de les no innovadores).
El 43% de les empreses catalanes preveuen invertir en transformació verda aquest 2022, 10 punts percentuals més de les que ho van fer l’any passat (32%)