ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La suspensió de les relacions comercials d’Algèria pot afectar el 0,8% de les exportacions catalanes, segons un estudi d’ACCIÓ

El Govern ha analitzat avui un informe d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, segons el qual Algèria és el 24è soci comercial de Catalunya

14/06/2022 01:30
La suspensió de les relacions comercials d’Algèria pot afectar el 0,8% de les exportacions catalanes, segons un estudi d’ACCIÓ
  • Actualment mig miler d’empreses catalanes exporten al país nord-africà, principalment oli de soja -és el segon mercat de destí d’aquest producte-, plàstics i maquinària.
  • ACCIÓ posa a disposició de les empreses que tenen relacions comercials amb Algèria l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per resoldre dubtes i incidències.

La decisió d’Algèria de suspendre les relacions comercials amb l’Estat espanyol pot afectar el 0,8% de les exportacions catalanes a l’estranger. És una de les conclusions d’un estudi d'ACCIÓ Informe anàlisi de riscos en les relacions comercials amb Algèria (document .PDF) -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- presentat al Consell Executiu aquest dimarts pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió.

L’informe adverteix que la suspensió del Tractat d’Amistat amb Espanya per part d’Algèria i la posterior comunicació de l’associació bancària algeriana de congelar els comptes domiciliats en aquest país per a les operacions de comerç exterior de l’Estat espanyol impossibilita a la pràctica les exportacions catalanes des del 9 de juny, tot i que s’està fent seguiment per determinar si aquestes mesures s’acabaran aplicant.

En aquest sentit, des d’ACCIÓ es posa a disposició de l’empresa catalana l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per resoldre dubtes i incidències, sobretot vinculats als pagaments que han de rebre per part de clients algerians. Tot i que des d’ACCIÓ s’està en contacte amb diferents transitaris i entitats financeres i de moment no s’han detectat incidències en l’enviament de mercaderies, la recomanació a les empreses és no iniciar cap nova operació comercial al país nord-africà fins que no s’emeti una comunicació oficial al respecte.

Algèria, el 24è soci comercial de Catalunya

La decisió d’Algèria de suspendre les relacions comercials amb l’Estat espanyol pot afectar la totalitat d’exportacions catalanes en aquest país, que l’any passat van assolir els 634 milions d’euros (un 0,8% del total exportat per les empreses catalanes el 2021), segons càlculs d’ACCIÓ en base ICEX-Estacom. En aquest sentit, segons l’informe, l’afectació en termes agregats no seria gaire rellevant pel que fa a les exportacions, ja que Algèria és el 24è destí de les vendes de les empreses catalanes a l’estranger. En total hi exporten de manera regular 508 empreses i només hi ha 34 filials catalanes.

Sectorialment destaca l’exportació d’oli de soja, el primer producte exportat (amb un 21,7% del total). De fet, Algèria és el segon mercat de destí d’aquest producte, després del Marroc. En menor mesura, Catalunya també exporta al país nord-africà plàstics, maquinària, material elèctric, paper i cartró i productes químics orgànics, tot i que no és un mercat rellevant per aquests productes perquè en la majoria de casos representa al voltant de l’1% o el 2% del total exportat.

Pel que fa a les importacions, el govern algerià ha garantit el subministrament de gas i rebutja que hi hagi hagut interrupció de les transaccions amb l’Estat espanyol. Tot i que el país nord-africà sigui el 22è país d’origen de les importacions a Catalunya (amb el 0,9% de total), és el principal proveïdor de gas de Catalunya amb prop del 80% del total importat del món.

La recomanació a les empreses és no iniciar cap nova operació comercial al país nord-africà fins que no s’emeti una comunicació oficial al respecte

Serveis relacionats

Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització

Supera qualsevol obstacle en els teus processos d'exportació