ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup catalana MWSE crea un radar que detecta el moviment del terreny per anticipar-se a les esllavissades

La startup catalana MWSE crea un radar que detecta el moviment del terreny per anticipar-se a les esllavissades
  • MWSE ha rebut un ajut directe de 75.000 euros d’ACCIÓ de la línia Startup Capital, destinada a impulsar el creixement d’empreses emergents amb alt potencial tecnològic.
  • La startup concentra més del 80% de les vendes al mercat internacional i ja ha desenvolupat projectes al Regne Unit, Finlàndia, Alemanya i l’Orient Mitjà.

La startup catalana Microwave Sensors and Electronics – MWSE (La Granada, Alt Penedès) ha creat un radar que detecta el desplaçament del terreny per ajudar a prevenir catàstrofes naturals com les esllavissades. Aquest dispositiu presenta la singularitat d’utilitzar diverses bandes de freqüència, de tal manera que té la capacitat de mesurar també els terrenys amb cobertura vegetal i no només els àrids.

MWSE ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. En concret, l’empresa emergent ha rebut 75.000 euros per a l’impuls de la seva tecnologia en la fase inicial.

L’objectiu del radar creat per MWSE és oferir una major precisió de la que poden aportar les anàlisis realitzades per satèl·lit. Pel CEO de l’empresa emergent, Roger Jové, “un satèl·lit radar capaç de detectar i mesurar esllavissades obté una imatge cada 12 dies aproximadament, mentre que el nostre sistema l’obté cada cinc minuts”. Una major actualització, afegeix, que és necessària perquè “les esllavissades, especialment en espais com les mines, les glaceres i els vessants humits es poden desencadenar en qüestió d’hores”.

D’aquesta manera, el radar creat per MWSE es pot aplicar en tota mena d’infraestructures i espais “per a la mesura de deformacions en estructures i els seus vessants en carreteres, ponts o embassaments, entre d'altres”, destaca Jové.

A banda del radar per detectar moviments del terreny, MWSE opera també en el camp de la nova economia de l’espai (New Space). En aquest sentit, la startup col·labora amb centres de recerca i l’Agència Espacial Europea per al desenvolupament de sistemes i sensors embarcats en petits satèl·lits, entre els quals l’FSSCat de la UPC, i sensors de microones per a la validació de dades. Aquests darrers han estat utilitzats i instal·lats en ambients tan hostils com l’hivern a l’oceà Àrtic o la calor de l’Aràbia Saudí.

Fundada a finals del 2020 a La Granada (Alt Penedès), MWSE compta amb un equip de quatre persones i concentra més d’un 80% de les seves vendes a l’exterior. L’empresa emergent treballa en projectes al Regne Unit, Finlàndia, Alemanya i l’Orient Mitjà, on la seva tecnologia també està sent utilitzada en projectes de recerca científica.

MWSE també opera en el camp de la nova economia de l'espai en col·laboració amb centres de recerca i l'Agència Espacial Europea

Serveis relacionats