Segons un estudi d’ACCIÓ, 216 empreses operen en l’àmbit d’aquesta tecnologia amb un volum de negoci agregat de més de 300 milions d’euros
- Aquestes dades s’han donat a conèixer en la presentació de l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, que ha comptat amb la presència dels consellers d’Empresa i Treball, Economia i Hisenda i Recerca i Universitats, i d’empreses com Semidynamics, Qilimanjaro, Ideaded o Inbrain.
- Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que ha captat més projectes d’inversió estrangera tecnològica en el camp dels semiconductors des de l’anunci de la Llei Europea de Xips l’any 2022.
L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya compta amb 260 agents entre empreses, centres tecnològics o instituts de recerca. Un conjunt que genera 4.600 llocs de treball entre investigadors i treballadors altament qualificats. Alhora, les 216 empreses que en formen part reuneixen un volum de negoci de 302 milions d’euros. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’actualització de l’informe Semiconductors a Catalunya, elaborat pel Govern a través d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball–; i que s’han donat a conèixer durant la jornada de presentació de l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya.
La trobada ha permès donar el tret de sortida a aquesta iniciativa público-privada que integra una cinquantena de membres i que té la voluntat de definir les polítiques industrials que permetin impulsar aquest ecosistema a Catalunya. La jornada ha comptat amb les intervencions del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas i Guix; i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras. L’acte també ha comptat amb la participació d’empreses del sector com Semidynamics, Qilimanjaro, Ideaded o Inbrain.
El conseller Torrent ha destacat durant la seva intervenció que "Catalunya ha de ser un líder i referent en el Sud d'Europa en l'àmbit dels semiconductors" i ha posat en valor "el full de ruta que hem traçat des del Govern juntament amb empreses i agents de l’ecosistema". En aquest sentit, ha indicat que "la col·laboració público-privada és clau perquè tots els projectes de país tinguin èxit". El conseller ha avançat que en dos anys s'ha passat de 86 a 216 empreses que generen 4.600 llocs de treball i ha aprofitat per animar a més companyies a formar part de l'aliança "perquè volem que aquest projecte tingui continuïtat".
La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha destacat “el potencial” de Catalunya per esdevenir un “actor rellevant en la cadena de valor de la indústria dels semiconductors”. En aquest sentit, ha posat com a exemple el projecte Innofab, una planta de prototipatge i de preproducció de xips amb materials avançats, que suposarà una inversió de 365 milions d’euros, que “continuarem treballant per materialitzar-la i per fer-la una realitat al més aviat possible”, ha remarcat. Mas ha insistit que el govern català, en coordinació amb altres territoris, està treballant per poder “materialitzar el Perte Territorial d’àmbit industrial” i aconseguir que els fons Next Generation que han quedat sense assignar reverteixin al conjunt de comunitats.
Finalment, el conseller Nadal ha subratllat el caràcter “transversal de l’Aliança, que aplega el Govern, les universitats, els centres de recerca i el món de l’empresa, posant en valor la necessitat de treballar coordinats per avançar en la concreció de mesures tangibles”. El conseller, a més, ha fet èmfasi en el pilar del talent per enfortir l’aposta catalana pels semiconductors: “Entre tots hem donat resposta a la demanda per formar i disposar de nous professionals en aquest àmbit i fruit d’aquest treball és el primer màster interuniversitari de semiconductors que es posarà en marxa al setembre. Sense oblidar iniciatives com els Doctorats Industrials i les microcredencials que també hi incidiran positivament”.
Una iniciativa per impulsar l’ecosistema de semiconductors a Catalunya
L’Aliança dels semiconductors i xips de Catalunya neix amb la vocació de ser el més inclusiva i representativa possible, per tal de definir de manera consensuada el full de ruta que cal seguir per al posicionament internacional, creixement i millora de la competitivitat en l'àmbit dels semiconductors.
La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, aprovat la tardor de 2022, que ja contempla l’elaboració d’un Pla estratègic per al desenvolupament i captació d’inversions per a la fabricació de semiconductors i la voluntat de posicionar Catalunya internacionalment com un pol de coneixement, activitat econòmica i infraestructures relacionades amb el sector dels xips. També està en sintonia amb la prioritat del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement de donar suport a projectes estratègics, amb la finalitat d’ampliar la capacitat formativa en una indústria en què el talent altament especialitzat n’és una de les pedres angulars.
Durant la jornada s’ha presentat també l’Estratègia d’Impuls a la Indústria dels semiconductors, que es divideix en cinc eixos estratègics:
Primer eix. Impuls a l’ecosistema i reforç als actors de la cadena de valor: L’objectiu és donar suport i reforçar els actors ja existents a l’ecosistema de semiconductors a Catalunya (empreses locals i estrangeres establertes al llarg de tota la cadena de valor, acadèmia, centres de recerca i centres tecnològics) perquè puguin créixer i ser competitius a escala global, amb eines de suport ja existents o creant-ne de noves quan calgui.
Segon eix. Posicionament internacional i captació d’inversió: L’Aliança treballa per al reforç del posicionament internacional de Catalunya. Això es farà mitjançant aliances internacionals, a escala europea, especialment la European Semiconductor Regions Alliance – ESRA) i buscant ser un actor clau en projectes derivats de la European Chips Act i dels fons Next Generation – Perte Xips o d’iniciatives com Chips for Europe Joint Undertaking.
Tercer eix. Infraestructura: En aquest punt es prioritza la creació i habilitació d’infraestructures d’avantguarda a disposició de les empreses i orientades a donar resposta àgil i ad hoc a les necessitats de la indústria local com de l’àmbit de la recerca, per tal de facilitar la confluència de tots dos mons i en tots dos sentits.
Quart eix. Talent: Catalunya aspira a ser un hub internacional de semiconductors i, per tant, ha d’aspirar també a convertir-se en un pol de talent en aquest àmbit. En aquest sentit, destaca la implementació d’un màster interuniversitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic i l’aplicació del Pla de Doctorats Industrials per a empreses de l’àmbit xips. Es preveu treballar també en iniciatives complementàries tant de generació com d’atracció de talent.
Cinquè eix. Transferència tecnològica: El repte és aconseguir una col·laboració efectiva entre recerca i empresa per dotar de valor el coneixement a Catalunya en l’àmbit dels semiconductors i com a fonament per a la competitivitat de les empreses. En aquest punt destaca la creació d’un pla de generació d’empreses derivades (spin-offs) i el recentment aprovat Pla Estratègic d'Innovació i Transferència de Coneixement.
Una tecnologia estratègica per a Catalunya
La tecnologia dels semiconductors és una prioritat del Govern pel que implica com a contribució a la sobirania tecnològica catalana i europea així com a l’impuls a la indústria. En aquest sentit, s’han desenvolupat iniciatives com la mateixa Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, l’estratègia de semiconductors o la planta de preproducció InnoFab, que han contribuït a fer emergir un entorn empresarial especialitzat i divers al llarg de tota la cadena de valor. Alhora, Catalunya participa activament en projectes europeus i internacionals relacionats amb aquest àmbit com l’Aliança de regions europees de semiconductors.
L’informe d’ACCIÓ defineix els semiconductors com aquells materials que permeten controlar corrents elèctrics de manera molt precisa per proporcionar als xips la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Per exemple, els semiconductors tenen aplicació en centres de dades, ordinadors, videoconsoles, càmeres o telèfons intel·ligents. Es tracta de tecnologia puntera, amb uns xips que avui contenen uns 10 milions més de components que fa 60 anys, els avenços de la qual són essencials per fer possible l’aplicació de tecnologies transformadores com la intel·ligència artificial, el 5G, els vehicles elèctrics i autònoms o la Internet de les coses.
A Catalunya, el 44% de la indústria manufacturera utilitza semiconductors en els seus processos i productes. Una realitat que incentiva el desenvolupament d’un ecosistema majoritàriament format per pimes (81%) i on la meitat de les companyies són exportadores (51%). A banda del teixit empresarial, Catalunya enriqueix l’ecosistema de semiconductors amb centres de recerca i tecnològics, universitats i centres formatius, associacions empresarials i clústers.
Un àmbit emergent en la captació d’inversió estrangera tecnològica
La riquesa d’aquest ecosistema ha fet de Catalunya una destinació de referència per a la inversió tecnològica en l’àmbit dels semiconductors. De fet, es tracta de la 3a regió de la Unió Europea que n’ha captat més projectes (el 6% del total) des de l’anunci de la Llei Europea de Xips del 2022, només per darrere de Baviera i d’Irlanda. Es tracta de projectes com els de Cisco o Intel per un valor global de 420 milions d’euros (l’1% del total a la UE) que han generat gairebé 1.200 llocs de treball (el 8% del total a la UE).
L’Aliança dels semiconductors i xips de Catalunya neix amb la vocació de definir de manera consensuada el full de ruta que cal seguir per al posicionament internacional, creixement i millora de la competitivitat en l'àmbit dels semiconductors