El Piemont presidirà l’Aliança durant el 2025 i Catalunya la rellevarà el 2026, en una entitat que agrupa 31 regions europees des que es va posar en funcionament el setembre de 2023
- Catalunya se situa d’aquesta manera entre les regions europees capdavanteres en la construcció d’un ecosistema de semiconductors, que doti de sobirania tecnològica i capacitat productiva tot el continent.
- L’acte de traspàs de la presidència i vice-presidència de l’entitat, que s’ha celebrat a Torí, ha comptat amb la participació de la Secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, Maria Galindo, i del director general d’Indústria, Oriol Alcoba.
Catalunya ha assumit aquest divendres la vicepresidència de l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA, per les sigles en anglès), que presidirà la regió italiana del Piemont durant el proper any. En un acte celebrat a Torí, Catalunya ha assumit aquesta primera responsabilitat abans de rebre la presidència de l’entitat l’any 2026 després de resultar escollida per majoria de vots entre els membres de l’aliança per davant de la resta de candidatures presentades. L’acte de traspàs de poders ha comptat amb la participació de la secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, Maria Galindo, i del director general d’Indústria, Oriol Alcoba.
El Piemont presidirà durant el proper any aquesta entitat en el lloc de Saxònia (Alemanya), regió que compartirà la vice-presidència de l’entitat amb Catalunya durant el 2025. D’altra banda, i un cop com a presidenta de l’Aliança, Catalunya acollirà l’Assemblea General de l’ESRA l’any 2026.
La secretària de Polítiques Digitals ha destacat en la seva intervenció que "la indústria dels semiconductors no és només una prioritat, sinó que és un focus absolut del Govern i estem més compromesos que mai a impulsar i liderar una indústria vital a escala europea i global". En aquest sentit, Galindo ha enumerat les prioritats d’actuació de Catalunya al capdavant de l’ESRA, que ha situat en "desenvolupar el grup de treball davant les institucions europees, impulsar les interrelacions regionals o posicionar el talent com a pedra angular d’aquesta indústria".
En l’esdeveniment de traspàs de poders en el comandament de l’ESRA també hi ha participat el director general d’Indústria, que ha protagonitzat la taula rodona “Enfortint la col·laboració entre les regions de l’ESRA: connectant l’especialització regional per enfortir la cadena de valor europea de semiconductors”. En aquest aspecte, Oriol Alcoba ha exposat l’estratègia catalana d’impuls al sector dels semiconductors de la qual se’n deriva, per exemple, l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya>, constituïda el passat mes de maig. El cas de Catalunya s’ha posat sobre la taula conjuntament al del Piemont, Baviera i East Netherlands.
L’objectiu de l’ESRA és situar el focus en les regions en el desplegament de les polítiques d'impuls als semiconductors a Europa en el marc de la Llei Europea de Xips, que pretén dotar el continent d’una major sobirania tecnològica i capacitat productiva. La participació catalana en aquesta entitat s’articula a través del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant la Direcció General d’Indústria i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa.
Constituïda el setembre de 2023 a Brussel·les, es tracta d’una iniciativa que aplega 31 regions europees, entre les quals n’hi ha 13 d’impulsores, inclosa Catalunya. També en formen part els governs de la Junta d’Andalusia, Euskadi, la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana i altres territoris i regions de França, Alemanya, Àustria, Portugal, Països Baixos, Bèlgica, Finlàndia, Itàlia, Suècia, República Txeca, Irlanda i el País de Gal·les.
L’ecosistema de semiconductors a Catalunya
Catalunya ja és actualment una de les regions més dinàmiques del continent pel que fa a l’àmbit dels semiconductors. De fet, el passat 21 de maig es presentava en societat l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, integrada per més de 50 empreses i entitats.
En total, segons dades d’ACCIÓ a l’informe 'Semiconductors a Catalunya', ja són 260 els agents que formen part d’aquest ecosistema entre empreses, entitats, centres tecnològics i instituts de recerca. En conjunt, tots aquests agents generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i un pol de talent amb més de 4.600 professionals altament qualificats. A més, Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que més projectes d’inversió estrangera ha captat en aquest àmbit des de l’anunci de la Llei Europea de Xips realitzat l’any 2022.
A Catalunya són 260 els agents que formen part d’aquest ecosistema, generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i donen feina a més de 4.600 professionals altament qualificats