Segons les conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, la facturació del sector ha augmentat gairebé un 7% en un any, mentre que ja s’ocupen 5.300 persones (+10,2%)
- Per àmbits d’actuació, la majoria d’empreses es concentren en el desenvolupament d’eines clíniques, la consultoria tecnològica, les teràpies digitals i el suport a les decisions mèdiques.
- Catalunya és la segona regió del món en volum d’inversió estrangera captada d’aquest sector.
- L’estudi s’ha presentat aquest dilluns de la mà del Barcelona Health Hub, com a prèvia del Health Revolution Congress, la principal trobada del sector de la salut digital, que organitza l’entitat aquesta setmana a Barcelona.
L’ecosistema de la salut digital a Catalunya compta amb 386 empreses, un 16,6% que fa un any, que sumen una facturació agregada de 633 milions d’euros (+6,9%) i donen feina a 5.302 persones (+10,2%). Aquestes són les principals conclusions d’un estudi que radiografia el sector elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- en col·laboració amb el Barcelona Health Hub, AQuAS, la Fundació TIC Salut Social (aquestes dues, del Departament de Salut) i Biocat.
En el marc de l’estudi, s’entén la salut digital com l’àmbit de coneixement i pràctica associat al desenvolupament i l’ús de tecnologies digitals per millorar la salut. Aquest concepte es relaciona molt especialment amb d’altres com l’eHealth (salut electrònica) o l’mHealth (l’ús de dispositius mòbils en salut), per exemple.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ha encapçalat la presentació de l’estudi, juntament amb el president del Barcelona Health Hub, Cristian Pascual, celebrada aquest dilluns, com a prèvia del Health Revolution Congress que organitza l’entitat aquesta setmana a Barcelona.
Baró i Torres ha destacat que “el sector de la salut és un dels més importants de l’economia catalana i les conclusions d’aquest estudi posen de manifest que també és un dels que millor estan abraçant la digitalització”. “És molt bona notícia que aquest sector es trobi en creixement i que englobi tant empreses consolidades com startups que sumen, alhora, forces amb tota una xarxa formada per centres de recerca, universitats i altres agents de l’entorn que contribueixen a traslladar la recerca i tot el coneixement de què disposen a solucions reals, tangibles que beneficien no només el teixit empresarial català en el seu conjunt, sinó a tota la nostra societat”, ha subratllat.
Per la seva banda, el president del Barcelona & Madrid Health Hub, Cristian Pascual, ha explicat que “estem davant d’una oportunitat única per convertir aquest sector en un autèntic motor econòmic, generador de llocs de treball d’alt valor afegit i capaç de retenir talent. A més, la salut digital ens permet avançar cap a un model sanitari més escalable, sostenible i inclusiu, on la tecnologia sigui un aliat per garantir una millor atenció a les persones”.
Un ecosistema en creixement i innovador
La majoria de les empreses que es dediquen a la salut digital a Catalunya són pimes (amb el 92,5% del total) i el 26,9% facturen més d’un milió d’euros. És un sector dinàmic i en creixement, ja que el 63% tenen menys de 10 anys i el 55,7% són startups. L’estudi també radiografia l’activitat d’aquestes empreses des del punt de vista del negoci. Així, la majoria (17,9%) es dediquen al desenvolupament d’eines clíniques, seguides del segment de negoci de les teràpies digitals (13%) i dels diagnòstics (9,8%).
És també un sector molt vinculat a la innovació i les noves tecnologies. En aquest sentit, el document subratlla que un 41,5% de les empreses desenvolupen solucions d’intel·ligència artificial aplicada a la salut. Les principals aplicacions de l’ús de la intel·ligència artificial en la salut digital inclouen el desenvolupament d’eines clíniques i de diagnòstic, així com el suport a la presa de decisions mèdiques o les teràpies digitals, entre d’altres. També destaquen aquelles que apliquen les tecnologies immersives (6%), com la realitat virtual i l’augmentada, o la robòtica mèdica (3,1%), que està revolucionant la cirurgia i l’atenció als pacients, malgrat que encara són emergents. A més, els hospitals de Catalunya estan també adoptant noves tecnologies, com la telemedincina, la IA, o l’anàlisi de dades clíniques, que aporten oportunitats per a l’optimització de processos, l’empoderament del pacient i la transformació dels models assistencials
La salut a Catalunya, un sector internacionalitzat i que capta inversió
La salut digital té també un component internacional: el 15,5% de les empreses identificades a l’estudi són exportadores, mentre que el 13% són filials d’empreses estrangeres establertes a Catalunya. A més, el document recull les dades de la darrera edició del “Tech Hubs Overview”, que elaboren ACCIÓ, la Mobile World Capital i l’Ajuntament de Barcelona per radiografiar els hubs tecnològics d’empreses estrangeres establers a Catalunya. Segons aquest informe, un 10% d’aquests centres es dediquen al sector de la salut i donen feina a 1.369 persones.
D’altra banda, l’estudi també subratlla que Catalunya és la segona regió del món en volum d’inversió estrangera captada, per darrere de Massachusetts (Estats Units), i la cinquena en captació de projectes tecnològics en el sector de la salut en els darrers cinc anys. Així, amb 20 projectes que han aixecat un volum d’inversió de 1.582 milions d’euros i han generat una ocupació de 3.574 nous llocs de treball, Catalunya lidera les inversions tecnològiques d’aquest sector a Espanya. Projectes anunciats recentment com el d’AstraZeneca, que té previst ampliar el seu centre d’R+D de Barcelona i invertir-hi 1.300 milions d’euros amb el suport d’ACCIÓ, posen de manifest aquest bon posicionament.
Pel que fa a la inversió en capital risc atreta per les startups catalanes en l’àmbit de la salut, el 2024 aquest sector ha atret un 43% més que el 2023, fins als 177,7 milions d’euros, i es manté entre els tres primers, només superat pel fintech i el travel. Barcelona és, així, la cinquena ciutat europea en rondes de capital risc tancades per startups de salut digital en els darrers cinc anys (2020-2024).
Tendències, oportunitats i reptes
L’estudi també analitza la situació de la salut digital a escala internacional. Així, es posa de manifest que el 2024 el mercat global de la salut digital va superar els 171.800 milions de dòlars i que es preveu un creixement del 6,9% anual fins al 2029. Aquest creixement va molt lligat a factors com l’adopció de noves tecnologies aplicades a la salut, a l’augment de la despesa pública en salut per la longevitat general de la població o a la creixent importància de la salut femenina com a vector d’innovació d’aquesta indústria. Els Estats Units lideren la facturació mundial en salut digital, seguits de la Xina i el Japó. Entre els països europeus destaquen el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i també Espanya.
També es posa de manifest que la transformació del sector de la salut es deu a la constant incorporació d’innovacions disruptives i la hibridació amb tecnologies noves, des de la intel·ligència artificial i el big data als dispositius portables i els sensors intel·ligents; les tecnologies immersives, la robòtica, la ciberseguretat, la supercomputació o la fabricació additiva, entre d’altres. La integració d’aquestes tecnologies permetrà al sector de la salut avançar significativament en aplicacions com l’anàlisi de les dades per a prendre decisions de manera més informada i impulsar la medicina personalitzada, per exemple, així com per fomentar l’atenció remota i el monitoratge dels pacients, gràcies a la telemedicina.
Ara bé, el sector també encara desafiaments com la necessitat de desplegar i protegir grans bases de dades personals digitalitzades, així com al renovació de sistemes sanitaris analògics perquè passin a estar més personalitzats. Aquests avenços també aniran lligats a la formació de talent especialitzat i a la necessitat d’impulsar un marc legal i regulador específic.
El Health Revolution Congress, aparador del sector
Aquesta setmana, entre el 14 i el 15 de maig, Barcelona acollirà una nova edició del Health Revolution Congress, organitzat pel Barcelona Health Hub i que esdevé el principal esdeveniment a Europa en l’àmbit de la salut digital.
A més de la presentació pública d’aquest estudi sobre la salut digital a Catalunya, ACCIÓ hi organitzarà una nova edició de l’Open Innovation Challenge, un conjunt de trobades on una quinzena de grans empreses i hospitals com DKV, Althaia, Reig Jofre, Sanofi o el CatSalut plantegen reptes tecnològics perquè pimes i startups catalanes proposin la solució més innovadora en àmbits com la IA, el machine learning, la sensòrica, els wearables o els medical devices. Es preveu que se celebrin més de 150 reunions.
En paral·lel, també se celebrarà l’Startups to Funding, que té l’objectiu de connectar startups de l’àmbit de la salut digital amb potencials inversors en reunions de 10 minuts. Hi participaran una trentena d’inversors (com ara Asabys, BStartup del Banc Sabadell, Capital Cell, IESE Ban o Ship2BVentures, entre d’altres) i més de 40 startups que preveuen mantenir més de 200 reunions.
Un 41,5% de les empreses desenvolupen solucions d’intel·ligència artificial aplicada a la salut