Es tracta de la segona fase del projecte industrial de la companyia, que va inaugurar les instal·lacions el maig de 2024, i que permetrà incrementar la capacitat productiva en més de 100.000 tones anuals
- Per a l’establiment i ampliació del seu projecte, Elian ha comptat amb el suport d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) mitjançant un ajut de 2,25 milions d’euros de la línia de suport a projectes d’alt impacte empresarial.
L’empresa Elian Barcelona, filial de la nord-americana Viserion, invertirà més de 200 milions d’euros per ampliar la seva planta de proteïna vegetal al Port de Barcelona. En una presentació pública a les instal·lacions portuàries aquest dijous amb la presència del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, Elian ha presentat la segona fase del seu projecte industrial, que permetrà a l’empresa ampliar la capacitat productiva en més de 100.000 tones anuals per superar les 830.000 tones de soja processada.
Per al seu establiment i reinversió a Catalunya, Elian ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant un ajut de 2,25 milions d’euros de la línia de suport a projectes d’alt impacte empresarial.
La nova inversió d’Elian permetrà consolidar Catalunya com el principal hub agroalimentari europeu. Aquesta inversió se suma a la de més de 100 milions d’euros ja realitzada per a l’adquisició de la planta actual a finals del 2023, que es va inaugurar el mes de maig de 2024. Un cop completada l’ampliació, Elian superarà les actuals 730.000 tones anuals de processament de soja fins a arribar a un volum superior a les 830.000 tones. D’aquesta manera, incrementarà la seva capacitat de producció diària fins a les 2.800 tones.
Pel secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Jaume Baró Torres, “el creixement d’Elian a Catalunya reforça el posicionament del país en un sector estratègic i de futur com el de la proteïna vegetal. Disposar d’una capacitat de producció local com la que ofereix Elian és clau per consolidar aquest sector i atraure noves inversions en aquest àmbit”.
Andreu Martín, CEO i fundador d'Elian Barcelona, ha destacat que "aquesta nova expansió consolida la nostra aposta per Barcelona com a centre estratègic d'innovació industrial i alimentària per a Europa. Amb ella, fem un pas més en el nostre objectiu de fomentar una producció més sostenible, eficient i propera als consumidors europeus, a més d'ampliar les opcions per a la indústria alimentària local".
Gràcies a aquesta ampliació, que es durà a terme entre finals del 2025 i finals del 2027, Elian incrementarà la producció de concentrats i texturitzats de proteïna, tant per a alimentació humana com animal, i permetrà l’elaboració de productes de més valor afegit per a la indústria agroalimentària europea. A més, l’ampliació de les instal·lacions també implicarà la integració de processos avançats per millorar la traçabilitat, la sostenibilitat i la competitivitat del producte final.
Precisament, un dels principals focus de l’ampliació de les instal·lacions d’Elian a Catalunya serà el d’impulsar una major sostenibilitat mitjançant un procés innovador per a la producció d’aliments “clean-label”, lliure d’hidrocarburs, amb el qual l’empresa aspira a convertir-se en referent a Europa i arreu del món.
L’ampliació de la presència d’Elian a Catalunya ha estat possible gràcies a una nova concessió de 48.745 metres quadrats per part de l’Autoritat Portuària de Barcelona per als propers 40 anys al Moll Álvarez de la Campa del Port de Barcelona. D’aquesta manera, Catalunya augmenta la capacitat de producció local d’ingredients com les proteïnes texturitzades i concentrades, que actualment s’importen majoritàriament des dels Estats Units, la Xina o Sud-Amèrica.
L'ampliació es durà a terme entre finals del 2025 i finals del 2027