L’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ ha atès el 2022 gairebé 2.000 consultes d’empreses que es troben amb obstacles en els seus processos de sortida a l’exterior
- Per països, el Regne Unit lidera el rànquing de consultes a l’hora d’exportar per part de les empreses catalanes, amb un 9,8% del total, seguit dels Estats Units (9,4%), la Xina (7,8%) i Rússia (6%).
- El 2022 les exportacions catalanes han crescut un 17,9% i han registrat 94.927 milions d’euros, un nou rècord històric, tot i els reptes globals a què han de fer front les companyies.
ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- ha atès gairebé 2.000 consultes d’empreses catalanes sobre barreres a l’exportació el 2022, un 62% més que fa quatre anys, quan es va posar en marxa l'Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ. Es tracta d’una finestreta única que ofereix suport gratuït en menys de 72 hores a les companyies que es troben amb obstacles que dificulten els seus processos de sortida a l’exterior (exportar, importar, implantar-se físicament a l’estranger o problemes derivats de la mobilitat de treballadors).
En concret, la majoria de les consultes registrades del 2022 han estat sobre la normativa tècnico-administrativa per accedir comercialment a nous països (25,5%), duanes i aranzels (19%); fiscalitat (10,3%), i logística i transport (8%). Des del punt de vista sectorial, les consultes són principalment d’empreses catalanes exportadores dedicades a l'alimentació, amb un 14,4%. El segueix el sector de la maquinària i els béns d’equip (10,8%), el de la química i els plàstics (6,4%); el de les TIC i la digitalització de la indústria (5,2%) i el de la salut i els serveis sanitaris (4,7%).
Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, “tot i que el context internacional és cada vegada més complex -amb l’augment de les polítiques proteccionistes, el trencament de les cadenes de valor globals o les tensions geopolítiques- les empreses catalanes segueixen demostrant la seva solidesa als entorns internacionals amb nous rècords d’exportacions”. En aquest sentit, Castellanos destaca que “per això és tan necessària una figura com l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització que ajudi les empreses a superar aquests obstacles”. “Més enllà dels ajuts per impulsar la sortida a l’exterior de les pimes catalanes, pot arribar a ser més valuós proveir coneixement especialitzat que s’ajusti de forma àgil i útil a les seves necessitats concretes, a Barcelona o en qualsevol punt del món”, assegura.
Els països amb més barreres i les consultes més freqüents
Les dades de l’últim any apunten que el país sobre el qual s’han fet més demandes és el Regne Unit, amb un 9,8% del total de les consultes. En segon lloc, hi ha els Estats Units, amb un 9,4%, seguit de la Xina (7,8%). La llista de països que segueixen el rànquing són Rússia (6%), França (2,9%), Mèxic (2,6%), Alemanya (2,3%), l'Índia (2,2%), Algèria (2,2%) i els Emirats Àrabs Units (2%).
Durant els darrers anys s’han produït canvis en les circumstàncies internacionals que han tingut efectes sobre les relacions comercials de les empreses catalanes amb alguns països, com és el cas del Regne Unit i Rússia, amb el Brexit i la guerra a Ucraïna. Això s’exemplifica amb l’augment del nombre de consultes que, en el cas de Regne Unit, s’han multiplicat per cinc (han passat de representar l’1,9% el 2018 a liderar el rànquing amb el 9,8% el 2022).
En referència a aquest país, moltes de les consultes que ha rebut l'Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ han estat vinculades a aspectes com l’IVA en les devolucions, els problemes amb el transport o els canvis en les dates d’aplicació de les noves regles del mercat (UKCA), entre d’altres. En el cas Rússia, per exemple, les consultes s’han triplicat en els darrers quatre anys (del 2,1% al 6%) i s’han centrat en les sancions que afecten productes, clients i proveïdors.
Rècord d’exportació en un entorn de riscos globals
Les exportacions catalanes han crescut un 17,9% el 2022 i han batut un nou rècord històric amb 94.927 milions d’euros. A més, s’han registrat 17.469 empreses catalanes exportadores regulars, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 2,2% més que l’any anterior.
Aquestes xifres posen de manifest la fortalesa de l’activitat exterior de les empreses catalanes tot i la complexitat del context internacional. En aquest sentit, segons l'estudi d’ACCIÓ 'Anàlisi de riscos i tendències globals 2023 (document .PDF)', enguany les empreses catalanes hauran de fer front a riscos internacionals que poden afectar la seva activitat internacional. El document destaca amenaces com la weaponització del comerç mundial, el desacoblament digital entre regions, el dèficit tecnològic de la UE, la greenflation o el perill d’estagflació. Aquests riscos s’emmarquen en un context de regionalització de les cadenes de valor globals, la polarització entre regions mundials, l’emergència climàtica i la guerra a Ucraïna.
Els darrers anys s’han produït canvis en les circumstàncies internacionals que han tingut efectes sobre les relacions comercials de les empreses catalanes amb països com el Regne Unit i Rússia