ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Catalunya i Barcelona compten amb la millor estratègia d’Europa per captar inversions estrangeres segons el grup ‘Financial Times'

La publicació fDi Magazine reconeix ACCIÓ pel balanç d’inversió estrangera captada per la Generalitat l’any 2022 i la seva estratègia per atreure nous projectes d’inversió en l’àmbit de la indústria 4.0 i la sostenibilitat

17/02/2023 08:00
Catalunya i Barcelona compten amb la millor estratègia d’Europa per captar inversions estrangeres segons el grup ‘Financial Times'
  • Aquest és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional que utilitzen les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial.
  • L’informe també reconeix l’Ajuntament de Barcelona i destaca actius de la ciutat com la seva aposta per la captació de projectes basats en la sostenibilitat i la tecnologia i el seu potent ecosistema tecnològic.

Catalunya i Barcelona són el territori i la ciutat d’Europa amb la millor estratègia per captar inversions estrangeres segons la publicació fDI Magazine del grup ‘Financial Times’. Aquest és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional que utilitzen les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial i que reconeix diverses iniciatives impulsades per la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, Catalunya i la seva capital, tornen a liderar aquest rànquing com en l’edició del 2022.

En concret, en el cas de Catalunya, la publicació valora l'estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, i el seu balanç de l’any 2022 en aquest camp. ACCIÓ va captar 94 projectes d’inversió estrangera que van suposar una inversió de 620 milions d’euros i la creació de més de 3.400 llocs de treball.

L’fDi Magazine reconeix l’estratègia d’ACCIÓ focalitzada en atreure nous projectes empresarials a Catalunya vinculats a la transformació digital i l’economia verda i circular, i destaca, concretament, el programa ProACCIÓ Green, que ofereix ajuts i suport a projectes empresarials per impulsar la sostenibilitat. Com a exemple d’èxit d’aquesta estratègia, la publicació destaca el projecte de l’empresa sud-coreana Iljin Materials, que invertirà 600 milions d’euros per obrir a Catalunya la seva primera fàbrica a Europa, on crearà 500 llocs de treball. La publicació també menciona la presència a Catalunya de 12 universitats que estan “creant un pol de talent que accelerarà la transformació de la regió des d’un centre industrial a un líder de la indústria 4.0”.

El guardó, que s’emmarca dins la categoria Large European Regions of the Future - FDI Strategy, situa Catalunya en primera posició, juntament amb Île-de-France (França), i per davant de regions com Escòcia (el Regne Unit), Flandes (Bèlgica) i la Llombardia (Itàlia).

Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest reconeixement posa en valor que “Catalunya és atractiva per a la inversió estrangera i un imant per a projectes d’alt valor afegit que tenen un impacte més enllà de la generació de riquesa i de llocs de treball, perquè són tractors per al conjunt de l’economia catalana”. Segons Torrent, el premi “destaca la feina que fa la Generalitat, des d’ACCIÓ, per atraure i fidelitzar les inversions al nostre país: des que sabem que una empresa estrangera té la intenció d’invertir a escala internacional, procurem situar Catalunya a la llista de països que consideraran, i quan ja s’han decidit, els acompanyem durant tot el procés d’establiment a casa nostra”. El titular d’Empresa i Treball també ha subratllat que “bona part de les empreses amb matriu estrangera presents a Catalunya hi tornen a invertir i, per tant, tenen confiança en el país i en el Govern”.

L’estratègia de captació d’inversió estrangera de la Generalitat

Per la Generalitat, la inversió estrangera és una prioritat i un element cabdal per impulsar l’activitat econòmica del país i la generació de llocs de treball directes i indirectes. Així, des d’ACCIÓ s’assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’implantació a Catalunya, amb l’objectiu de facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Es treballa des de la promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat.

L’estratègia de captació d’inversions estrangeres de la Generalitat es materialitza en tres grans vectors alineats amb el Pacte Nacional per a la Indústria i els seus objectius: indústria, tecnologia i sostenibilitat. En aquest sentit, es prioritzen els projectes d’aquells sectors en transformació a escala global i que, per tant, presenten oportunitats de negoci per al conjunt de l’economia catalana, com és el cas de l’àmbit de les TIC i tecnològic, la mobilitat del futur, els semiconductors, la nova alimentació, o els videojocs i l’audiovisual.

Des del punt de vista dels països, l’estratègia que s’articula a través d’ACCIÓ se centra en aquells que tenen una major capacitat inversora, industrial i tecnològica. Es tracta principalment dels Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, els Països Baixos, Suïssa, el Japó i països asiàtics com la Xina, Corea del Sud o l’Índia, amb un especial enfocament en les indústries del futur (com ara els semiconductors, la mobilitat o els videojocs).

Quant a la tipologia dels projectes, es prioritzen aquells que maximitzin el seu impacte o retorn a Catalunya, ja sigui des de l’establiment de headquarters, ja que l’existència de centres de decisió facilita futures reinversions, o els centres d’innovació que s’especialitzaran en l’impuls de l’R+D, o els de tipologia industrial, especialment aquells vinculats a la indústria 4.0, que resulta transversal a altres sectors econòmics.

Barcelona

En el cas de la capital catalana, la publicació situa Barcelona en la primera posició en la categoria fDI’s Major European Cities of the Future 2023-FDI Strategy. El document destaca, entre d’altres, l’estratègia de Barcelona per atraure projectes de l’àmbit de la tecnologia i la sostenibilitat, així com “l’exitós ecosistema tecnològic de la ciutat, que va rebre un impuls l’any passat amb la decisió d’Intel d’associar-se amb el Barcelona Supercomputing Center per establir un laboratori de disseny de microxips”. La capital catalana se situa per davant d’altres ciutats europees com Dublin (Irlanda), Berlín (Alemanya), Munic (Alemanya) o Milà (Itàlia).

Per a la Generalitat, la inversió estrangera és una prioritat i un element cabdal per impulsar l’activitat econòmica del país i la generació de llocs de treball directes i indirectes