Un estudi d’ACCIÓ identifica 3.695 empreses catalanes dedicades a l’àmbit audiovisual amb un volum de negoci conjunt que ja equival al 2,9% del PIB català i una ocupació de més de 32.500 persones
- Segons l’informe, en els darrers cinc anys Catalunya ha atret 566 milions d’euros d’inversió estrangera de multinacionals d’aquest sector, gairebé un 20% més que el quinquenni anterior.
- El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha participat aquest dimarts en la inauguració de l’Integrated Systems Europe, l’esdeveniment més important d’Europa del sector audiovisual, que se celebra aquesta setmana a Barcelona.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dimarts a l’ISE que el sector audiovisual català ha crescut un 5,6% a Catalunya. És una de les principals conclusions de l'estudi 'L'audiovisual a Catalunya' d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- fet públic aquest dimarts coincidint amb la inauguració de l’Integrated Systems Europe (ISE), l’esdeveniment més important del sector audiovisual a Europa, que se celebra aquesta setmana a Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat.
El conseller Torrent ha assegurat que “aquesta edició de l’ISE serà la de la recuperació, un esdeveniment amb un gran potencial per a Barcelona i Catalunya que ens permet posicionar-nos com el hub tecnològic de referència al sud d’Europa, una posició que també volem consolidar en l’àmbit audiovisual”. “És un sector molt important per al nostre país i ho serà encara més en el futur: ja representa el 2,9% del PIB, que seguirà creixent pel seu dinamisme i per la forta presència de startups d’aquest àmbit”, ha destacat.
Segons l’estudi, el sector audiovisual català està format per 3.695 empreses (+2,4%) que facturen de manera agregada 7.077 milions d’euros, xifra que equival al 2,9% del PIB català i que s’ha incrementat un 5,6% en comparació amb l’any anterior. En total, el sector genera més de 32.500 llocs de treball a Catalunya, un 5% més.
Des d’un punt de vista internacional, el document apunta que el sector audiovisual català també un àmbit atractiu per a la inversió estrangera. D’acord amb dades d’ACCIÓ, en els darrers cinc anys (2018-2022) Catalunya ha atret 566 milions d’euros d’inversió estrangera, gairebé un 20% més que el quinquenni anterior. En total, durant aquest període s’han captat 84 projectes d’aquest àmbit (+53%), que han suposat la creació de gairebé 5.000 nous llocs de treball (un 100% més).
Un sector en creixement
L’informe elaborat per ACCIÓ posa de manifest que l’audiovisual català és un sector dinàmic i en creixement: el 41,8% del total de companyies d’aquest àmbit s’ha creat fa menys de 10 anys. A més, 198 són startups, xifra que representa un prop del 10% del total d’empreses emergents catalanes. La presència d’empreses emergents al sector audiovisual català ha crescut un 51% en els darrers cinc anys.
Per segments d’activitat, les empreses de l’àmbit audiovisual a Catalunya estan dedicades a l’entreteniment audiovisual (producció de pel·lícules, sèries, documentals i videojocs), que concentra més de la meitat (53,8%) de la facturació total del sector. El segueixen les empreses especialitzades en la comunicació corporativa, la publicitat i la producció d’esdeveniments (que suposa el 38,6% de la facturació) i les de l’àmbit dels mitjans de comunicació (amb el 7,6% de la facturació).
A banda d’empreses, el sector audiovisual català també està format per associacions, un clúster audiovisual i l’administració, a banda de comptar amb infraestructures com el Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, el Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, el centre Roca Umbert de Granollers i el TecnoCampus de Mataró, entre d'altres.
Alhora, es tracta d’un sector en constant evolució i en el qual la tecnologia juga un rol molt rellevant, com és el cas de noves solucions que incorporen la realitat virtual o el metavers, entre d’altres.
Participació catalana al congrés
Aquest 2023, 73 empreses i entitats catalanes participaran amb estand l’Integrated Systems Europe (ISE). Segons càlculs d’ACCIÓ, es tracta d’un 7% més que el 2022, una xifra que situa Catalunya com el 5è territori amb més companyies i entitats que participen a congrés. Del total de companyies catalanes, 21 estaran ubicades al pavelló de la Generalitat de Catalunya a l’ISE, organitzat per ACCIÓ, un espai de 400 m2 de superfície. A banda, en el marc del congrés ACCIÓ també impulsarà un conjunt de trobades entre empreses i startups per impulsar la innovació oberta.
D’altra banda, la presència catalana a l’ISE es completa també amb un estand propi del Catalunya Media City, un gran equipament que el Govern està desenvolupant a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, en consonància amb tots els agents de la zona. A l’ISE, l’estand del Catalunya Media City, que inclou una experiència immersiva per al visitant, té l’objectiu d’explicar el futur projecte a professionals, organitzacions i institucions assistents al congrés, així com de fer els primers passos per posicionar-se com el hub digital de referència del sud d’Europa.
El Catalunya Media City acollirà projectes audiovisuals, digitals i del videojoc, i constarà de platós, estudis de gravació i espais de recerca i innovació. Aquest equipament serà també un pol per a estudiants de formació professional i universitats; retindrà talent tècnic i creatiu i generarà llocs de treball en àmbits econòmics de primer ordre.
Aquest 2023, 73 empreses i entitats catalanes participaran amb estand l’ISE