ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'audiovisual a Catalunya

Informes sectorials

A Catalunya ja hi ha prop de 3.700 empreses dedicades al sector audiovisual, una indústria que dona feina a unes 32.500 persones, tal i com indica un nou estudi d’ACCIÓ.

31/01/2023
Sector de l'audiovisual a Catalunya

Sector de l'audiovisual a Catalunya

A ningú se li escapa que la indústria de l’audiovisual ha viscut una revolució durant els darrers anys empesa pel gran creixement d’un dels seus segments de negoci principals: l’entreteniment. La ficció en modalitat; VOD (Vídeo On Demand), els videojocs, els esports i altres esdeveniments d’entreteniment són les categories que més creixen.

Un dels grans factors de transformació del sector de l’audiovisual són les grans revolucions tecnològica i digital que han reconfigurat l’audiovisual. Actualment està immers en un procés de transformació i evolució canviant la tipologia dels continguts produïts, les finestres d’emissió i els hàbits de consum de la població. Els ingressos globals totals de la indústria l'any 2022 han estat de 2,5 bilions de dòlars amb un creixement del 8% respecte de l’any 2021.

A Catalunya aquest creixement no ha passat de llarg i, en total, ja hi ha prop de 3.700 empreses del sector audiovisual, una xifra que representa un augment del 2,4% respecte l’any anterior. Totes aquestes empreses sumen una facturació agregada de 7.077 milions d’euros i ocupen unes 32.600 persones. Tot plegat, són dades sorgides de l'estudi L'audiovisual a Catalunya d’ACCIÓ.

Aquestes xifres són el resultat de la suma dels tres grans segments de negoci del sector a Catalunya: l’entreteniment audiovisual (pel·lícules, sèries, documentals o vídeojocs); la comunicació i la publicitat i els mitjans de comunicació.

L’àmbit de l’entreteniment audiovisual és el que té una facturació agregada més alta, de més de 3.804 milions d’euros, i disposa de 14.344 treballadors en 1.362 empreses (el 37% del total). Aquestes xifres es deuen a la importància que té el subsector de la producció audiovisual que representa el 66% de la facturació total de l’àmbit.

Per la seva banda, el segment de la comunicació corporativa, la publicitat i els esdeveniments és el que suma més empreses: 2.091 companyies que facturen uns 2.734 milions d’euros. Per últim, el segment dels mitjans de comunicació és el que està format per menys empreses (242) i compte amb 4.454 treballadors.

Mirada internacional del sector audiovisual

Catalunya és la cinquena regió de la Unió Europea en nombre de projectes d’indústries creatives i la tercera en creació d’ocupació i en inversió de capital. Així, respecte les xifres d’inversió estrangera, l’informe apunta que Catalunya ha registrat 84 projectes d’indústries creatives entre els anys 2018 i 2022 (un augment del 52,7% respecte el període anterior). Aquests projectes suposen una inversió de capital total de 566,2 M€ i la creació de 4.976 llocs de treball.

L’informe també recull algunes oportunitats de negoci per a les empreses catalanes del sector en termes de desenvolupament de negoci, optimització de processos, sostenibilitat, talent especialitzat i desenvolupament de producte i de negoci.

ACCIO - Infografia sobre el sector audiovisual a Catalunya

Els grans reptes tecnològics

El sector audiovisual està directament relacionat amb l’avenç de la tecnologia. Així, l’estudi indica que tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data, el blockchain, la realitat virtual o el 5G poden tenir grans aplicacions en termes de creativitat i desenvolupament, distribució, producció i postproducció i en l’exhibició i l’experiència d’usuari.

ISE, la fira audiovisual i de sistemes més gran del món

El congrés Integrated Systems Europe (ISE), referent del sector audiovisual, aterra per tercer a any a Barcelona amb l’objectiu de seguir creixent en nombre d’empreses i rellevància social. L’ISE se celebra al recinte Gran Via de la Fira de Barcelona amb la presència de més de 1.000 expositors.

Consulta totes les dades a l’informe complet L'audiovisual a Catalunya.