ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’empresa d’embotits J. Curós introdueix un sistema de ‘deep learning’ a la cadena de producció per augmentar l’eficiència un 20%

Aquest procés de digitalització permetrà a l’empresa monitorar de forma automàtica les dades en la cadena de producció per tal d’optimitzar el rendiment i minimitzar les aturades o avaries

14/11/2021 11:00
L’empresa d’embotits J. Curós introdueix un sistema de ‘deep learning’ a la cadena de producció per augmentar l’eficiència un 20%
  • J. Curós ha rebut el suport d’ACCIÓ a través programa ProACCIÓ 4.0 destinat a les pimes catalanes per iniciar o accelerar els seus processos de transformació digital.
  • La pime gironina té 25 treballadors i actualment exporta a França, Bèlgica, Holanda, Regne Unit i Alemanya, entre altres països.

L’empresa catalana J. Curós (Les Preses, Girona), dedicada a l’elaboració d’embotits, ha implantat un nou software de monitoratge i control a les seves línies de producció per tal d’obtenir dades en temps real i augmentar l’eficiència fins a un 20% anualment. Aquest procés de digitalització, basat en tecnologia deep learning, permetrà a la pime tenir un control automatitzat en cada punt de la línia minimitzar-ne les possibles aturades o avaries.

Per dur a terme aquest procés de transformació digital J. Curós ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència de la competitivitat del Departament d’Empresa i Treball- a través de la línia Cupons a la Indústria 4.0 del programa ProACCIÓ 4.0. La companyia va fer una diagnosi inicial del seu pla de transformació i posteriorment el procés d’implantació i integració de les tecnologies vinculades a la indústria 4.0, en aquest cas les de deep learning. J. Curós ha dut a terme aquest procés de digitalització de la planta amb la col·laboració de l’empresa catalana Delsys Software, consultora amb personal acreditat per ACCIÓ.

Així, l’empresa ha connectat cada aparell de la planta de producció com l’embotidora o a la pastadora a un sistema que recull els seus senyals i en determina l’estat. D’aquesta manera es pot monitorar digitalment des d’un únic dispositiu si els aparells estan engegats, aturats temporalment o avariats, així com determinar-ne el motiu.

Segons el CEO de J. Curós, Jordi Garriga, "el nou sistema ens permet identificar els colls d’ampolla a 20 màquines de les línies de producció i saber per què s’aturen o si s’avarien. Abans, aquest procés el fèiem de forma manual i trigàvem molt temps, per tant si en millorem l’eficiència, a la llarga millorarem la productivitat", subratlla.

Garriga destaca que un altre avantatge d’aquest programari és que "detectem amb precisió on hi ha l’aturada, si a l’embotidora, a la pastadora o a una altra màquina de la cadena". Segons el CEO, "per establir noves mesures mètriques de monitoratge, hem hagut de formar els nostres treballadors creant nous perfils executors i de control de qualitat".

J. Curós és una empresa familiar que produeix embotits des de 1940. Té 25 treballadors i actualment està present a diversos països com França, Bèlgica, Holanda, Regne Unit i Alemanya, entre d’altres.

Impuls a la transformació digital de l’empresa catalana

La línia Cupons d’Indústria 4.0 s’integra dins del programa ProACCIÓ 4.0 d’ACCIÓ, que té per objectiu sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. Així, es vol impulsar les pimes catalanes a incorporar solucions tecnològiques en el camp de la digitalització per transformar els seus processos productius com la robòtica col·laborativa, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada i virtual, la internet de les coses, el 5G o el deep learning, entre altres.

Segons l’últim informe elaborat per ACCIÓ, La indústria 4.0 a Catalunya (document .PDF) a Catalunya hi ha 1.111 empreses que ofereixen solucions en el sector de la indústria 4.0, amb una facturació que supera els 5.500 milions d’euros i que genera 26.000 llocs de treball.