Un estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya presentat aquest dijous revela que hi ha 495 empreses especialitzades en aquest àmbit, que genera una facturació que supera els 1.071 milions d’euros (+17,3% que l’any anterior) i dóna feina a més de 9.400 persones (+15%)
- L’informe subratlla que Catalunya és la 3a regió europea en captació d’inversió estrangera en ciberseguretat, per darrere d’Irlanda i Brussel·les.
- Els conflictes geopolítics internacionals, les crisis econòmiques globals o el sorgiment d’indústries cada cop més connectades són algunes de les raons que expliquen el creixement de la ciberseguretat i la necessitat de protegir-se davant els atacs digitals.
A Catalunya hi ha 495 empreses dedicades al sector de la ciberseguretat, un creixement del 14,6% respecte de l’any anterior. És una de les conclusions de l’estudi ‘La ciberseguretat a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, presentat aquest dijous en el marc de IoT Solutions World Congress que se celebra a Barcelona.
L’informe posa de manifest el dinamisme i creixement del sector de la Ciberseguretat a Catalunya, ja que el nombre de companyies catalanes que s’hi dediquen s’ha incrementat un 40% en els darrers 5 anys. Actualment, aquestes companyies donen feina a 9.414 persones (+15% interanual) i generen un volum de negoci que supera els 1.071 milions d’euros (+17,3% interanual) en conjunt.
L’estudi entén la ciberseguretat com el conjunt de mesures físiques, lògiques i de governança que protegeixen les propietats de les dades i els sistemes d’informació. En definitiva, aquest àmbit engloba la gestió integral de les amenaces, des de la seva identificació a les actuacions per a la protecció, la detecció de les amenaces i la resposta als incidents cibernètics i la recuperació d’aquests episodis. D’acord amb el document, el 2022 els ciberatacats s’han incrementat un 50% de mitjana en comparació amb l’any anterior i es preveu que representin un cost mundial d’uns 7.000 milions d’euros anuals.
Radiografia del sector de la ciberseguretat a Catalunya
Les empreses catalanes que treballen en l’àmbit de la ciberseguretat són essencialment pimes (85% del total) i prop d’un terç del total (29,1%) tenen menys de 10 anys. Es tracta d’un sector amb presència internacional, ja que el 28,7% de les companyies que s’hi dediquen són exportadores. L’informe destaca el fet que el 9,5% són startups i que el 13,8% tenen dones en càrrecs directius.
Quant als segments de negoci, l’estudi apunta que el 89,7% de les companyies es dedica a la protecció, seguides d’aquelles que treballen en l’àmbit de la identificació dels ciberatacs (58,7%), de les que s’especialitzen en detecció (37%), la resposta (33,6%) i la recuperació davant d’aquests episodis (20,6%).
L’ecosistema de la ciberseguretat a Catalunya el completen, a banda de les empreses, els centres tecnològics i instituts de recerca; les universitats que ofereixen estudis de màster i postgrau, així com centres d’FP; associacions, institucions i entitats de l’administració pública, a banda d’esdeveniments com l’IoT, el congrés de ciberseguretat o el MWC.
Posicionament internacional
Segons l’estudi, l’any 2022 Catalunya s’ha situat com la 3a regió europea en captació de projectes d’inversió estrangera al sector de la ciberseguretat, només per darrere d’Irlanda i la regió de Brussel·les. S’han captat projectes per un valor de 163,6 milions d’euros que han permès crear 313 llocs de treball. D’altra banda, el document també apunta que Barcelona és la 6a ciutat de la Unió Europea en valor de rondes tancades per part de startups en l’àmbit de la ciberseguretat, per davant de ciutats com Amsterdam o Munic. En l’últim quinquenni (2018-2022), s’han tancat 17 rondes per valor de 103,3 milions de dòlars.
L’àmbit de la ciberseguretat català és igualment punter en termes d’innovació. Així, si s’analitza l’impacte del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, Catalunya ha impulsat 31 projectes de 40 entitats que han mobilitzat una inversió de més d’11,5 milions d’euros (el 17,1% del total de l’Estat i l’1,9% de la UE) en aquest sector.
Tendències i aplicacions mundials
D’acord amb l’informe, es calcula que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà a un ritme d’un 13,6% interanual fins al 2027 i que assolirà prop de 300.000 milions de dòlars. Països com els Estats Units, la Xina, el Japó, el Regne Unit i Alemanya lideren aquest increment a escala internacional.
Des del punt de vista de les tendències, l’estudi recull alguns condicionants que poden impactar en el desenvolupament de la ciberseguretat a escala internacional (com ara les crisis econòmiques globals i els conflictes geopolítics). És el cas del conflicte entre Rússia i Ucraïna, que ha fet el salt al ciberespai en forma d’atacs no només entre els dos països sinó també a d’altres, així com dels atacs contra el sector energètic a escala europea en el context de la crisi de subministrament. Els robatoris de les criptomonedes, les fuites de dades personals, els atacs al sector públic, que s’han incrementat un 150% aquest 2022, són altres episodis que apunten a la necessitat d’apostar per la seguretat, al mateix temps que els atacs cada cop es professionalitzen més, com a resposta a les mesures per fer-hi front i a nous marcs normatius per mitigar-los.
L’auge de la ciberseguretat per fer front a cada vegada més amenaces també comporta noves necessitats de talent. El nombre de professionals especialitzats en ciberseguretat ha crescut un 11% al món, segons l’estudi, però també ho ha fet la necessitat de cobrir vacants, de manera que la bretxa entre oferta i demanda creix un 26%.
L’informe també destaca així mateix la importància de la ciberseguretat per a la indústria global, ja que la seguretat és un àmbit que afecta molts àmbits econòmics, especialment en un entorn cada vegada més connectat, fet que genera oportunitats de negoci per a les empreses (i especialment les startups) i per al desenvolupament de nous models de negoci. Alhora, l’estudi també subratlla que el desenvolupament de la ciberseguretat pot afavorir el de tecnologies innovadores com la IoT, el vehicle connectat, la indústria 4.0, la salut digital o el comerç electrònic.
L’informe destaca la importància de la ciberseguretat per a la indústria, ja que afecta molts àmbits econòmics