Informes tecnològics
Catalunya compta amb 38 companyies que ja desenvolupen projectes de 5G, una tecnologia que representarà un gran salt en la connectivitat i un impuls per a la competitivitat de les empreses. Aquest informe de la Generalitat de Catalunya en recull totes les dades.
La 5G a Catalunya
PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)
La tecnologia 5G representarà un enorme salt en la connectivitat mundial. Un salt necessari atès que el trànsit de dades ha augmentat un 42% entre 2014 i 2019; i entre 2016 i 2020 ha multiplicat per dos el nombre de connexions. L’evolució en el camp de la Internet de les Coses i les ciutats intel·ligents provoca que les xarxes 4G i LTE quedin curtes. La 5G, que representarà un salt molt més gran que les evolucions de les anteriors generacions, ha de permetre suportar les exigències d’aquesta nova etapa.
L'informe La 5G a Catalunya (document .PDF) repassa la situació d'aquesta tecnologia tant al nostre país com arreu del món; i identifica fins a 38 empreses que ja desenvolupen projectes en aquesta línia a Catalunya.
Què aportarà la 5G?
La tecnologia 5G suposa un avenç molt més gran dels viscuts en les anteriors generacions. D’entrada, ofereix un ample de banda molt superior, que es mou entre els 10 i 100 Gbps. Tot plegat combinat amb una latència molt baixa, d’aproximadament 1ms; i una densitat de connexió molt elevada d’aproximadament un milió de connexions per kilòmetre quadrat. Alhora, la 5G afavoreix una gestió de l’energia i les connexions més eficient, segura i intel·ligent.
Per a l’empresa, la 5G permetrà obtenir connexions molt més estables i segures per tal d’operar aparells i infraestructures crítiques a distància. A més, es tracta d’una tecnologia facilitadora amb la qual les empreses podran implementar tot el potencial de la Internet de les Coses, els vehicles connectats o les ciutats intel·ligents. Tot plegat amb un control a temps real i amb un evident estalvi energètic.
La 5G a Catalunya
A Catalunya hi ha 38 empreses que desenvolupen projectes de 5G. Totes elles generen 150 llocs de treball i facturen prop de 88 milions d’euros. Es tracta d’un ecosistema on hi conviuen grans empreses madures i startups; de les quals el 55% facturen més d’un milió d’euros i el 45% més de 10 milions d’euros.
Tot i la presència d’empreses emergents, és un sector madur on només el 28% de les companyies té menys de 10 anys. Amb un grau d’internacionalització mitjà (el 29% són exportadores i el 13% tenen filials a l’estranger), es dediquen principalment al desenvolupament de solucions, la fabricació d’equips o al proveïment de xarxa i/o infraestructures.
La 5G al món
El 2020, els ingressos mundials d’infraestructura de xarxa sense fils arribaran als 4.200 milions de dòlars, un augment del 89% dels ingressos del 2019, que varen ser de 2.200 milions de dòlars. En termes de sectors, s’espera que el sector de l’energia, la manufactura o la seguretat siguin els àmbits que tindran un major impacte econòmic a partir del desenvolupament de la tecnologia 5G a escala global.
La comercialització de la 5G està en fase inicial i en alguns països europeus es va començar a dur a terme durant el 2019. Tot i això, la fita marcada al 5G Action Plan de la Unió Europea és assolir el seu desplegament comercial a tots els estats membres a finals de 2020. A més d’Europa, empreses de l’Amèrica del Nord i de països de l’Àsia-Pacífic estan avançant ràpidament cap al desplegament de la 5G.
Consulta'n tots els detalls a l'informe La 5G a Catalunya (document .PDF).