Alertes de comerç internacional
Tot i que encara no és total, el govern de Milei ha anunciat el final del cepo canviari eliminant les restriccions i regulacions sobre la compravenda de divises estrangeres, principalment el dòlar dels Estats Units. Una mesura que es flexibilitza per a les empreses.

Alerta de comerç internacional
Els controls sobre les divises recents a l’Argentina van iniciar-se l’any 2011 amb el govern de Cristina Fernández de Kirchner per evitar la fuga de capitals i frenar l’augment de la cotització (especialment) del dòlar dels EUA, increment que se sol traslladar immediatament als preus, amb el consegüent procés inflacionari.
El cepo és el terme col·loquial amb el qual s’ha definit aquest control canviari, i que s’ha mantingut en els successius governs argentins, fins a l’actual alliberament, que encara no és total.
El cepo afectava tant persones físiques com empreses:
- Per a les persones, significava un límit de compra de 200 USD mensuals, a més d’una tarifa del 30 % per cada compra de divises, ja siguin USD o altres monedes estrangeres.
- Per a les empreses, una de les restriccions era la impossibilitat de transferir USD (o qualsevol altra divisa) a l’exterior, ja sigui a comptes propis o a tercers, i de pagar deutes financers a les seves cases matrius.
El cepo ha tingut efectes distorsionadors en l’activitat econòmica argentina, per exemple, frenant les inversions estrangeres. Així mateix, el sector agrari s’ha vist afectat per l’obligació de vendre els seus productes a una cotització inferior a la del mercat (fixada pel govern).
El nou govern de Milei ha travessat dificultats per ancorar el dòlar dels Estats Units (USD) a un nivell assequible respecte al peso, que és un dels punts bàsics en la seva política per frenar la inflació (aquesta venia del mandat previ amb pics superiors al 200 %, mentre que actualment oscil·la al voltant de 56 %).
Enfront del drenatge de reserves del Banc Central per ancorar el dòlar, el Fons Monetari Internacional (FMI) va accedir el darrer 8 d’abril a signar un acord amb l’Argentina per valor de 20.000 milions d’USD. D’aquests, el dimarts 15 d’abril ja n’haurien arribat 12.000 —un 60 % de desemborsament inicial que és inèdit en l’organisme—.
El programa acordat amb l’FMI té una extensió de 48 mesos, amb un termini de devolució de 10 anys, dels quals 4 són de gràcia.
El paquet es complementarà amb l’aportació d’altres 6.000 milions de dòlars d’organismes internacionals, com el Banc Interamericà de Desenvolupament i el Banc Mundial.
Impacte de la fi del 'cepo' i alliberament canviari
La sortida del cepo, encara parcial, implica l’eliminació d’una sèrie de restriccions i de regulacions governamentals sobre la compravenda de divises estrangeres, principalment l’USD.
Amb l’anunci del passat 11 d’abril, “Inicio de la Fase 3 del Programa Económico con flexibilización cambiaria y flotación entre bandas”, el Banc Central de la República Argentina (BCRA) va acordar que el dòlar nord-americà fluctuaria entre dues bandes de 1.000 y 1.400 pesos argentins per USD, ampliant aquests límits a un ritme de l’1 % mensual. Els principals efectes de l’alliberament canviari són:
- Persones físiques:
Les persones físiques podran comprar a través de les pàgines d’Internet dels bancs la quantitat de divises que desitgin, usant els fons dipositats als seus comptes.
Es mantenen, però, els impostos (del 30 %) als pagaments per a les despeses amb targeta a l’exterior. A més, es rebaixen a 100 USD mensuals els que es poden adquirir en efectiu via finestreta (recordem que, per contra, les transaccions electròniques no tenen cap restricció).
- Empreses:
Pel que fa a les empreses, la lliure adquisició no regeix encara per a les persones jurídiques, però es flexibilitzen substancialment els terminis per pagar les operacions de comerç exterior. En pots veure més detalls a sota.
Implicarà que els importadors tindran un major accés a les divises, així com que desapareix la pràctica per la qual els exportadors liquidaven part de les seves vendes al mercat paral·lel.
Així mateix, les empreses tindran la possibilitat de repatriar beneficis a l'exterior, a partir dels balanços que s'iniciïn el 2025 —no serà doncs fins al 2026 que ho podran fer efectiu—.
En definitiva, per a les empreses s’elimina el dólar blend, el tipus de canvi especial per a la liquidació de les exportacions.
Millores per a l’operativa a l’Argentina de les empreses estrangeres (incloses les catalanes)
- Les importacions de béns (des de l’Argentina) podran pagar-se a través del mercado libre cambiario (MLC) a partir del registre d'ingrés duaner (abans es liquidaven a 30 dies).
- Les importacions de béns (des de l’Argentina) per part d'empreses PIMES podran pagar-se a través de l’MLC a partir del despatx del port d'origen (abans es liquidaven a 30 dies a partir del registre d'entrada duaner).
- Les importacions de serveis (des de l’Argentina) podran pagar-se a través de l’MLC a partir del moment de la prestació del servei (abans es feia a 30 dies).
- Les importacions de béns de capital (des de l’Argentina) podran pagar-se a través de l’MLC amb un 30 % d'anticipació, 50 % a partir del despatx del port d'origen i 20 % a partir del registre d'ingrés duaner (abans era amb un 20 % d'anticipació i només per a PIMES).
- Les importacions de serveis (des de l’Argentina) entre empreses vinculades podran pagar-se a través de l’MLC a partir que es compleixin 90 dies de la data de prestació del servei (abans eren a 180 dies).
- Complementant les flexibilitzacions mencionades, i amb l'objectiu de permetre els pagaments d'importacions i de deutes financers que podrien estar operant a través del mercat canviari financer (CCL), el Banco Central de la República Argentina (BCRA) eliminarà per única vegada la restricció de 90 dies anteriors continguts en la Comunicació A 7340 (la “restricció creuada”), per permetre que les persones jurídiques puguin tornar a operar a l'MLC de forma eficient.
- En relació als fluxos, sumant-se a l'autorització per accedir a l’MLC, sense conformitat prèvia, per cancel·lar els interessos compensatoris meritats a partir de l’1 de gener del 2025, per deutes financers amb les seves empreses vinculades aprovades pel directori del BCRA el 19 de desembre del 2024, queda autoritzat l'accés a l’MLC per pagaments de dividends a accionistes no residents corresponents als beneficis obtinguts als balanços dels exercicis que comencin a partir de l’1 de gener del 2025.
- En relació als estocs, complementant la flexibilització disposada per a l'accés a l'MLC focalitzada en els fluxos, respecte a la demanda potencial residual per accedir a l'MLC vinculada a les accions heretades de dividends i de serveis de deute amb entitats vinculades, el BCRA està treballant en el disseny d'una nova sèrie de bons per a la reconstrucció d'una “Argentina Libre” (BOPREAL). Aquests títols podran ser adquirits en pesos per afrontar les obligacions amb l'exterior relacionat amb els deutes o amb els dividends anteriors al 2025, i amb els deutes comercials amb data prèvia al 12 de desembre del 2023.
ACCIÓ dona suport a les empreses amb interessos comercials a l’Argentina
ACCIÓ acompanya i assessora les empreses catalanes que exporten, tenen filials o activitats comercials al país:
- A través de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Buenos Aires s’implementen serveis personalitzats a les empreses catalanes. La xarxa de 40 Oficines Exteriors d’ACCIÓ ofereix suport en àmbits com la implantació, la cerca de distribuïdors, l creació d'agendes comercials o l'organització de missions empresarials.
- L’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ està a la disposició de les empreses catalanes en l’operativa relacionada amb els processos d’exportació o d'importació en termes de logística, permisos, finançament o normativa.
Enllaços d’interès
- Inicio de la Fase 3 del Programa Económico con flexibilización cambiaria y flotación entre bandas
- IMF Reaches Staff-Level Agreement with Argentina on a 48-Month Extended Fund Facility (EFF)
Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa es manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.