ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El Parlament Europeu bloqueja el CAI davant l’encreuament de sancions per abusos dels drets humans a Xinjiang

Alertes de comerç internacional

La resolució del Parlament Europeu emfatitza que qualsevol consideració del CAI, així com qualsevol discussió sobre la seva ratificació, obligatòria per part dels eurodiputats, ha estat justificadament congelada a causa de les sancions.

20/05/2021
Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

El 30 de desembre de 2020, la Unió Europea i la Xina feien un pas endavant per a la regularització de la seva relació econòmica. L’Acord Integral d’Inversions, també conegut com CAI per les seves sigles en anglès (Comprehensive Investment Agreement), va quedar tancat després de set anys de negociació i a tan sols un dia de finalitzar el termini establert durant la EU-China Summit del 2019.

No obstant això, la ratificació d’aquest acord va ser congelada el darrer 20 de maig amb una resolució adoptada pel Parlament Europeu. Aquesta resolució condemna enèrgicament les sancions imposades recentment per les autoritats xineses a diverses persones i entitats europees, inclosos cinc eurodiputats, titllant-les d’infundades i arbitràries. Cal recordar que aquestes sancions van ser un acte de represàlia en resposta a la decisió de la UE de promulgar mesures restrictives contra quatre funcionaris xinesos pels suposats abusos de drets humans cap a la minoria musulmana uigur a la regió de Xinjiang.

 

Què és el CAI i quins són els principals avantatges per a la UE?

Es tracta de l'acord més ambiciós que la Xina ha conclòs amb un tercer país. A més de les regles contra la transferència forçada de tecnologies, el CAI també pretén ser el primer acord on es recullen obligacions per al comportament de les empreses estatals, regles integrals de transparència per als subsidis i compromisos relacionats amb el desenvolupament sostenible.

D’aquesta manera, el CAI garantirà que els inversors de la UE aconsegueixin un millor accés a un mercat de 1.400 milions de consumidors en ràpid creixement, i que competeixin amb millors condicions de joc a la Xina. Això és important per a la competitivitat mundial i el creixement futur de la indústria de la UE.

En definitiva, l'acord cobreix les tres àrees que la UE considerava imprescindibles per regular la seva relació econòmica amb Beijing:

  • Un major accés al mercat xinès per part de les empreses europees. El CAI generarà moltes oportunitats d'inversió al capital europeu, ja que aquest obre les portes de molts sectors en què altres multinacionals estrangeres encara no tenen accés.
  • Un terreny de joc més equilibrat que apropi les condicions de les empreses europees que operen a la Xina a les que gaudeixen les multinacionals xineses al mercat únic.
  • Foment d'inversions que contribueixin al desenvolupament sostenible mitjançant compromisos en matèria mediambiental i de drets laborals.

 

Enllaços d’interès

 

Consulta tota l’Alerta de comerç internacional sobre el bloqueig del CAI entre la UE i la Xina.

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

Serveis relacionats

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional

Pàgines relacionades