ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

Algèria suspèn les relacions comercials amb Espanya

Alertes de comerç internacional

Algèria suspèn el Tractat d’Amistat amb Espanya, una decisió que pot afectar les relacions comercials entre Catalunya i Algèria en termes d’exportacions, d’importacions energètiques o de mitjans de pagament.

14/06/2022
Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

L'anunci de la suspensió del Tractat d’Amistat amb Espanya per part d’Algèria i la posterior comunicació de l’associació bancària algeriana de congelar els comptes domiciliats en aquest país per a les operacions de comerç exterior de l’Estat espanyol impossibilita a la pràctica les exportacions catalanes des del 9 de juny, tot i que s’està fent seguiment per determinar si aquestes mesures s’acabaran aplicant.

Exportacions de Catalunya a Algèria 

 • Pel que fa a les exportacions no s’esperen uns efectes molt rellevants. En termes agregats, les exportacions de Catalunya a Algèria van representar un 0,8% del total l’any 2021. Es tracta del 24è soci comercial de Catalunya, amb un volum total d’exportació de 634,3M€. 
 • De les 17.095 empreses exportadores regulars catalanes, només 508 empreses han exportat a Algèria el 2021. Al país nord-africà hi ha 34 filials d’empreses catalanes que corresponen a 24 empreses matriu.

 Pel que fa als productes exportats a Algèria des de Catalunya:

 • El producte més exportat és l’oli de soja, amb un 21,7% del total d’exportacions catalanes al país. Algèria és el segon mercat de destí de l’oli de soja català, per darrera de Marroc, amb el 36,8% del total exportat d’aquest producte al món el 2021. 
 • Altres productes destacats que Catalunya exporta a Algèria són: els plàstics (11,3%); la maquinària (8,8%); els aparells i material elèctric (7,1%); el paper i cartró (6%) i els productes químics orgànics (4,9%).

Importacions a Catalunya des d’Algèria

Pel que fa a les importacions, el govern algerià ha garantit el subministrament de gas i rebutja que hi hagi hagut interrupció de les transaccions amb l’Estat espanyol. Aquestes són les xifres principals:

 • Algèria és el 22è país d’origen de les importacions catalanes i representen un 0,9% del total. El volum total importat per Catalunya d’Algèria l’any 2021 va ser de 848,2M€.
 • Un 96,6% de les importacions catalanes d’Algèria corresponen a combustibles, principalment condensats de gas natural i gas propà liquat. Algèria és el principal proveïdor de gas a Catalunya amb prop del 80% del total importat el 2021. Concretament, i pel que fa al gas natural i el gas propà, Algèria representa el 95,3% i el 89,4%, respectivament, del total importat per Catalunya el 2021.

Afectacions al sector financer

Després de l’anunci de la suspensió del tractat, l’Associació Professional de Bancs i Establiments Financers (ABEF) algerià va emetre una ordre de congelació de les domiciliacions bancàries d’operacions de comerç exterior de productes i serveis amb origen o destí a Espanya. Una ordre que va enviar a tots els directors de bancs i establiments financeres algerians:

 • Aquesta decisió va entrar en vigor dijous 9 de juny de 2022.
 • Es podria entendre, segons fonts oficials com la Secretaria de Estado de Comercio, que les domiciliacions prèvies a aquesta data no haurien de quedar afectades.
 • En qualsevol cas, les operacions han de passar necessàriament pel Banc Central del país, qui té la potestat de bloquejar qualsevol pagament o cobrament.

Tal i com indica la Secretaria d’Estat de Comerç, del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, totes les operacions d’importació de béns i serveis a Algèria exigeixen domiciliació bancària:

 • Obliga a obrir un compte en un banc perquè es pugui fer el pagament en divises.
 • S’exceptuen les operacions d’import equivalent a 100.000 dinars (uns 650€) en valor FOB.
 • A la pràctica, això obliga a l’importador a dipositar l’import de la mercaderia al banc independentment del mitjà de pagament acordat amb l’exportador: crèdit documentari, remesa documentària o transferència bancaria.
 • En el cas de productes destinats a la venda sense transformació, la domiciliació ha de fer-se com a mínim 30 dies abans de l’embarcament de la mercaderia i per un import del 120% de la factura. Per la resta de productes importats, no existeix un termini fixat per a la domiciliació bancària i l’import és del 100%.

Situació i recomanacions per les empreses

A data de 14 de juny, la situació és incerta sobre la congelació del pagament d’operacions de comerç exterior. Per tant, la recomanació per les empreses és actuar amb prudència i no iniciar cap nova operació a Algèria fins que no s’emeti una comunicació oficial al respecte.

Des d’ACCIÓ s’està fent un seguiment detallat sobre aquesta qüestió per ajudar les empreses davant d’aquestes circumstàncies. Si tens qualsevol dubte o la teva empresa s’ha vist afectada, pots contactar amb l’Oficina tècnica de barreres a la internacionalització.

 

Enllaços d’interès

 

Vols saber-ne més? Descobreix l'informe d'ACCIÓ Els principals productes exportats i importats d'Algèria (document .pdf).

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

Informe: Els principals productes exportats i importats d'Algèria