Articles i altres publicacions

Les contínues novetats sobre les taxes anunciades pel govern de Donald Trump a la importació de productes europeus generen diverses incerteses que pot resoldre l’Oficina Tècnica de Barreres a la internacionalització d’ACCIÓ
Des que el mes de gener del 2025 Donald Trump va assumir la presidència dels Estats Units per segona vegada, la política comercial i els aranzels s'han situat en l’ordre del dia de les empreses catalanes que operen en aquest país. Entre promeses, anuncis, ordres signades i taxes congelades temporalment, les companyies amb interessos comercials al país nord-americà cerquen respostes a diverses qüestions legals sobre la regulació del comerç amb el país estatunidenc.
ACCIÓ, a través de la seva Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització, ofereix un servei de consultes ràpid i gratuït que dona resposta en 48 hores a les inquietuds de les empreses catalanes. A continuació, et presentem els 5 dubtes més habituals sobre els aranzels als Estats Units.
1 – Estan sotmesos a aranzels els meus productes?
En aquests moments d’inestabilitat i anuncis gairebé diaris, per a l'empresa catalana es fa difícil tenir clares quines taxes s’apliquen als seus productes. L’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització ajuda les companyies a desxifrar la resposta que, actualment, se situa en un 10% per a tots els productes, després de l’anunci del dia 9 d’abril de 90 dies de pausa per aquells països o territoris amb aranzels específics, que en el cas de la Unió Europea era del 20%. Una xifra on cal sumar-hi un 25% més en el cas dels productes d’acer, alumini i d’automoció.
2 – Fins quan s’aplicaran els aranzels?
La decisió d’aplicar o retirar els aranzels depèn exclusivament del govern encapçalat per Donald Trump. Malgrat que el darrer anunci sobre la congelació durant 90 dies de les taxes del 20% als productes de la Unió Europea, rebaixant-los al 10%, pugui indicar una voluntat de negociació, la realitat és que caldrà seguir dia a dia les evolucions d’aquest conflicte comercial a escala global. Per fer front a aquesta incertesa, les empreses catalanes poden comptar amb el suport d’ACCIÓ a través de les seves línies d’ajuts i serveis.
3 – Com puc minimitzar l’impacte dels aranzels als meus productes?
L’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització ofereix algunes recomanacions que, en alguns casos, poden ajudar a reduir la factura dels aranzels. Per exemple, es recomana seguir les normes de valoració de duanes de l’Organització Mundial del Comerç on, per exemple, en funció de l’incoterm del producte es pot reduir l’impacte del cost del transport i, per tant, rebaixar la base imposable sobre la qual es calcula l’aranzel. Una altra recomanació habitual és avaluar d’on prové la competència als nostres productes. En el cas que vingui de la Xina o el Vietnam, per exemple, països a qui els Estats Units estan imposant aranzels superiors als de la Unió Europea, l’empresa catalana pot optar per intentar traslladar el cost de l’aranzel al seu client estatunidenc.
4 – Quines ajudes ofereix el Govern de la Generalitat?
El Govern de la Generalitat, a través d’ACCIÓ, acompanya les empreses catalanes en els seus processos d’internacionalització. En aquest sentit, les 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions, la mateixa Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització i el conjunt de serveis a la internacionalització d’ACCIÓ poden ser de gran ajuda en un moment com l’actual. ACCIÓ també disposa de línies d’ajuts per a la creació de filials a l’exterior o a la promoció internacional.
D’altra banda, el Govern ha impulsat el Pla Responem de defensa de la Catalunya de tothom, que preveu mobilitzar 1.500 milions d’euros per donar suport al teixit empresarial català afectat per la imposició d’aranzels als Estats Units.
5 – Com puc obtenir el segell ‘made in US’? Si part del meu producte es fa als Estats Units puc rebre alguna exempció?
Les normes d’origen per etiquetar un producte requereixen una transformació substancial del mateix en el país de destí per poder realitzar aquest canvi. Cal estudiar cada cas per saber quin grau de transformació es necessita. En alguns casos i sectors, l’empresa catalana pot estudiar l’opció de crear una filial per avançar en aquest sentit o col·laborar amb fabricants locals.
Pel que fa a possibles exempcions, la legislació vigent als Estats Units exigeix que els productes tinguin un mínim del 20% de producció en sòl estatunidenc per tal que l’aranzel es pugui aplicar només a la part proporcional del producte que no s’hagi realitzat en aquest país. En el cas de l’acer o l’alumini, si el metall utilitzat és dels Estats Units també hi ha la possibilitat de rebre exempcions.
Si tens més dubtes, consulta totes les Preguntes Freqüents sobre la situació aranzelària amb els Estats Units.