ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Dia de l'Empresa: 10 empreses catalanes amb valor compartit

Articles i altres publicacions

A través del Reconeixement del Dia de l'Empresa, et presentem 10 projectes empresarials que tenen un impacte positiu a la societat i que promouen un equilibri entre la competitivitat empresarial i la consciència social i ambiental.

13/06/2022

El Dia Nacional de l’Empresa, que tindrà lloc el proper 27 de juny, reivindicarà i posarà en valor aquelles empreses que fomenten aspectes com el talent, el consum responsable, l’aprovisionament local, la sostenibilitat o la millora de les condicions sòcio-econòmiques de l’entorn.

Enguany, el Departament d’Empresa i Treball ha engegat una campanya per tal que la ciutadania voti per escollir l’empresa catalana guanyadora del Reconeixement del Dia de l’Empresa d’entre 10 candidatures finalistes. Totes elles tenen un impacte positiu a la societat i contribueixen a construir una economia més justa, verda i equitativa.

Quina és per tu l’empresa mereixedora del reconeixement del Dia de l’Empresa i que representa millor conceptes com el valor compartit? Catalunya, a través del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, és pionera al món per treballar la integració del valor compartit entre les empreses d’un clúster. No és d’estranyar, doncs, que bona part de les 10 empreses finalistes formin part d’algun dels clústers d’ACCIÓ. 

Aquestes són les 10 empreses finalistes:

Enplanter:  "Oferim tres vies als nostres clients perquè siguin el més sostenibles possible"

Enplanter, de Torroella de Montgrí i membre del Clúster Packaging, es dedica a la impressió d'embalatge flexible i sostenible per el sector de l’alimentació. "Preparem el producte perquè sigui molt fàcil de reciclar", apunten. 

Freshly Cosmetics: "L’objectiu que tenim és demostrar que hi ha una altra manera de fer cosmètica"

L’empresa dedicada a la cosmètica natural, Freshl­­y Cosmetics (Reus), es defineix com una companyia nativa, sostenible i digital: "Som una empresa que va néixer a través del canal de distribució on-line", diuen. Tot i que tenen botigues a Barcelona, Madrid, València o Londres, la seu de l’empresa i els centres logístics són a les comarques de Tarragona.

Fruits de Ponent: "Tenim un ADN de principis cooperatius. És la nostra raó de ser"

Aquesta cooperativa agroalimentària d’Alcarràs té clar que el cooperativisme és una manera de viure i d’entendre la seva feina. "N’estem molt orgullosos. És la nostra raó de ser, tant amb la relació amb els clients, amb els proveïdors, com amb els socis i treballadors i treballadores de la casa", reconeixen. Fruits de Ponent, a més, forma part del Clúster Gourmet de Catalunya.

La Farga: "Portem a la màxima expressió el concepte de sostenibilitat de la vessant ambiental"

La Farga és una empresa familiar de més de 200 anys que fabrica i comercialitza semielaborats de coure per a tota mena de mercats: l’elèctric, envasos metàl·lics o el ferroviari, entre d‘altres. Ho fan de manera sostenible, innovadora i al costat del territori: "El nostre paper va molt més enllà de ser sostenible econòmicament: compartim els neguits del territori i tenim capacitat de desenvolupar talent", diuen. L’empresa, que forma part del Clúster de Materials Avançats, té la seva seu a Les Masies de Voltregà.

LC Paper: "Fins a un 80% de la nostra despesa és de proveïdors d’un radi de 50 km"

LC Paper, de Besalú (la Garrotxa) es dedica a la fabricació de paper de manera sostenible a través de processos productius que consumeixen menys energia, menys aigua i menys fibres. Es defineixen amb el lema de "Fabriquem el paper més sostenible d’Europa". "Intentem que tot l’abastiment energètic que tenim sigui cent per cent renovable", apunten.

Nomen: "Hem treballat molt perquè el nostre nivell de sostenibilitat estigui molt per sobre de la mitjana del mercat europeu"

L’empresa Nomen, de Deltebre, es dedica a la producció d’alimentació sostenible i de proximitat amb productes com arrossos, purés o farines. Es descriuen com una empresa sostenible, compromesa, circular i que funciona com una cooperativa. "Això vol dir desenvolupament rural i economia circular. Tot torna als socis cooperativistes i vinculats sobretot amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre", expliquen.

Original Buff: "El nostre icònic Original ve d’ampolles de PET reciclades en un 95%"

D’Igualada al món. Original Buff, que dissenya i fabrica accessoris de roba, es defineix com una empresa familiar, sostenible i internacional. "Som una companyia que des dels orígens hem apostat sempre per la sostenibilitat entesa com a impacte social, impacte mediambiental i impacte en el planeta", apunten. L’empresa forma part dels clústers Indescat i ModaCC.

PEUSA:  "El 100% de l’energia que produïm i comercialitzem és renovable"

Fa prop de 100 anys que l’empresa de la Seu d’Urgell, PEUSA, es dedica al subministrament d’energia elèctrica procedent de fonts d’energia renovable. "Som una empresa local que hem tingut un diàleg amb el territori molt intens. Des del principi tothom ha entès quin era el nostre missatge i quin era el nostre protagonisme al territori", expliquen. L’empresa forma part del clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.

Sorigué: "L’economia circular ha de formar part de tots els processos industrials que tenim"

Sorigué, amb seu a Lleida i membre del Clúster de l’Aigua, és un grup empresarial especialitzat en el desenvolupament de solucions basades en la innovació per als sectors de la construcció, els serveis, els materials i la tecnologia i enginyeria de l'aigua. "Amb el lema de Créixer fent créixer volíem créixer fent créixer els clients, els proveïdors i els nostres treballadors". Ara, en un segon pla estratègic i amb el lema de «Valor compartit», recullen els fruïts del primer i els posen "a disposició de la societat".

Veritas: "No es pot parlar de salut de les persones sense salut del planeta"

Veritas, la cadena de supermercats de productes amb certificat ecològic, sorgida a Barcelona i membre del clúster Foodservice, va néixer "amb vocació d’impacte".  "Des del súper es pot canviar el món i nosaltres volem tenir un paper protagonista. Si una cosa que fem no té impacte, no la fem", apunten.

 

Ja pots votar l’empresa amb qui construir el demà!

 

 

Serveis relacionats

Troba el teu clúster

El clúster és l'espai on reforçar la competitivitat de l'empresa