Articles i altres publicacions
Quin efecte ha tingut i tindrà la crisi de la Covid-19 en les licitacions públiques internacionals? Quins són els projectes del Bancs Multilaterals? I en el marc de la Unió Europea? Ens ho expliquen els experts d'ACCIÓ de l'Oficina Tècnica de Contractació Pública Internacional en una sessió en línia.
La crisi de la Covid-19 ha obert un període d’incertesa a nivell global, també en l’economia. Unes perspectives que es posen de manifest en tots els estaments de la societat: ciutadans, empreses i governs. Amb tot plegat, no és d’estranyar que les licitacions finançades per les organitzacions multilaterals, o dins el marc de la Unió Europea, se’n puguin veure afectades.
Dels escenaris de futur i dels seus reptes i oportunitats, en van parlar els consultors de l’Oficina Tècnica de Contractació Pública Internacional d’ACCIÓ en una sessió en línia: Víctor Mercè i Oriol Martínez; David Rojas, des de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Washington i Óscar Altimira, des de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Brussel·les. Repassa els elements més destacats:
- La pandèmia ha afectat de manera directa i indirecta a tots el països del món, no només en termes d’infeccions i mortalitat, sinó econòmicament. Una parada que ha provocat una caiguda de la demanda dels països industrials, de les remeses i una baixada dels preus dels recursos fòssils.
- La majoria de països de l’OCDE estan sortint del confinament malgrat que en velocitats diferents. Passat el sotrac actual, l’administració pública tornarà a engegar els projectes que hi havia encallats, així com se’n revitalitzaran alguns. Cal tenir en compte, que la compra pública és un dels principals elements per estimular l’economia.
- El nou paradigma post Covid-19 portarà nous escenaris: l’empenta definitiva dels canals online; la incertesa davant les noves prioritzacions de les inversions públiques o l’augment del localisme com a conseqüència del tancament de fronteres. En aquest sentit, i sense negar el context d’incertesa generalitzada, les empreses i institucions catalanes tenen ara una oportunitat per fer valer la seva competitivitat i capacitat d’adaptació en aquests nous escenaris.
- Les perspectives de present i futur dels Bancs Multilaterals de Desenvolupament van dirigides a dues grans línies, tal i com s’indica des de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Washington. Per un costat, s’atendran les necessitats immediates: és el cas de la falta de liquiditat dels països; la participació en els buits financers i tècnics generats per la crisi; i l’atenció a les necessitats bàsiques en diversos sectors. Per altra banda, replantejaran el paper que tenen en el procés de recuperació: s’invertirà en empreses mèdiques; es llançaran noves iniciatives de salut a nivell global i es donarà suport financer a les empreses que més ho necessitin (en general països fora de l’àmbit OCDE).
- Com és lògic, els projectes relacionats amb la crisi actual s’estan aprovant més ràpidament i són el gran objectiu dels Bancs Multilaterals. Tot i això, continuen havent-hi oportunitats de negoci en els sectors tradicionals de l’energia, l’aigua o el sanejament.
- Les Nacions Unides ha publicat licitacions en tres marcs diferents: el primer són les oportunitats directament relacionades amb la pandèmia com l’equipament de protecció o el suport als sanitaris; el segon va dirigit a estudis sobre l’impacte de la pandèmia en sector específics; i, el tercer, està dedicat a serveis de comunicació i campanyes de sensibilització.
- Óscar Altimira, el consultor sènior en licitacions UE de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Brussel·les, explica com la Unió Europea treballa per fer front a la crisi de la Covid-19 en dues dinàmiques diferents: per un costat, redirigint els fons actuals a accions de resposta a l’emergència i, per l’altre, més a llarg termini, en mesures per pal·liar el procés de recuperació social i econòmic. Algunes d’aquestes iniciatives són el Coronavirus Response Investment; SURE o; el Corona platform d’H2020.
- Com a conseqüència de la crisi actual els terminis de contractació amb les institucions europees s’han vist alentits i molts dels anuncis que eren en curs s’han posposat. Aquest fet generarà un augment de les licitacions previstes pel tercer i quart trimestre de 2020 així com un augment dels contractes del sector salut als estats membres. A més del sector salut, cal destacar que el sector de l’energia verda i la digitalització seran prioritaris.
- Finalment, un dels àmbits que convé seguir, especialment per les empreses i institucions amb un caire més innovador, són les oportunitats en compra pública d’innovació. Aquestes, si bé en número i valor són menors en comparació a la compra pública de caire més convencional, solen obrir el camp de joc a proveïdors internacionals.
El Servei de contractació pública internacional, des de Barcelona i des de les Oficines Exteriors d’ACCIÓ, t’acompanya a conèixer el potencial de la teva empresa o institució en els diferents mercats de licitacions internacionals d’arreu del món.