ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Oportunitat de negoci en gestió de residus al Regne Unit

Articles i altres publicacions

En un món on la sostenibilitat ja és un valor inexcusable per qualsevol societat avançada, la gestió de residus s'erigeix com un sector de pes. La liberalització d'aquest mercat al Regne Unit, juntament amb les directives de la UE, han fet créixer aquest sector de forma exponencial i oferint grans oportunitats a empreses de més enllà de les Illes Britàniques, com ho poden ser les catalanes.

Gestió de residus

Des de 1988 fins avui, el sector de gestió de residus municipals s’ha obert a l’àmbit privat. Grans multinacionals estrangeres van ser atretes pel mercat de residus del Regne Unit sobre la base de les oportunitats ofertes per CCT. A tot això va seguir un període de consolidació frenètica a través de fusions i adquisicions. Actualment, un petit grup d’empreses dominen el mercat del Regne Unit. Les empreses britàniques estan presents, però no han pogut dominar el mercat intern de la mateixa manera com les empreses ubicades a l’estranger han dominat el seu mercat nacional.

A més, cap empresa de residus britànica ha estat capaç d’utilitzar el mercat liberalitzat al Regne Unit com un trampolí per construir importants operacions a l’estranger. La indústria està sent reintegrada en el sector privat, tant en termes del servei que s’ofereix als municipis (recol·lecció, disposició i tractament) com la que ofereix les mateixes empreses per als seus grans clients comercials i industrials.

Per tant, les reformes en el mercat britànic van trencar un sistema públic integrat de residus, i després d’un breu període de competència relativa, han establert les bases per a la reintegració de la indústria en el sector privat.

La privatització d’aquest sector al Regne Unit es va iniciar durant la dècada de 1980 quan alguns ajuntaments locals van contractar serveis de recollida d’escombraries a uns quants contractistes britànics o nord-americans (incloent-hi les multinacionals dominants del moment WMI, BFI). La licitació es va fer obligatòria a partir de 1989, creant així, de manera molt ràpida, un gran mercat. Cada ajuntament local a la Gran Bretanya va haver d’oferir la licitació de la seva recollida d’escombraries en el termini de 3 anys. La privatització d’altres parts del sector va ser encoratjada també per la legislació exigint les autoritats locals a desprendre’s de l’eliminació de deixalles.