Casos d'empresa Jordi Caparrós, CEO i fundador de Baula

L’empresa comercialitza pastilles efervescents que, un cop dissoltes a l’aigua, es converteixen en un eficaç i sostenible mètode de neteja. Un producte que ja ha arribat a Alemanya i a Sud-àfrica amb l’impuls de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ.
Els productes tradicionals de neteja tenen un nou i innovador competidor: les pastilles efervescents de Baula. “Més del 90% de les matèries primes per a la neteja són d'estat sòlid, però normalment el producte final es presenta en format líquid”, evidencia el CEO i fundador de Baula, Jordi Caparrós. La seva proposta trenca amb aquesta tendència i ja té els primers clients en mercats com l’alemany o el sud-africà. Unes primeres vendes B2B en l’àmbit internacional que han estat possibles en bona part gràcies a l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, 75.000 euros que han suposat “benzina per al projecte. Ens ha ajudat perquè gairebé tots els recursos ens els havíem gastat en R+D i amb aquest ajut hem pogut tenir presència a l’exterior”.
Una mancança del mercat
“Baula és un producte que neix arran d'una mancança del mercat”, explica Caparrós. Tot i no ser químic, l’emprenedor treballava fent els tests d’aquests productes. “Veia que sobre la teoria estaven molt bé però a la pràctica no era útil. Diuen que el producte porta un 5 o un 10% de matèria, que a més ve diluïda. I me n'adonava que quan els productes eren sòlids funcionaven molt millor”, recorda sobre l’experiència en la qual es basa la idea de crear Baula.
Els productes de neteja tradicionals, a més, dissolen la pols de la matèria prima a l’aigua amb grans reactors que consumeixen una enorme quantitat d’energia. “Com si fos la llet amb el cacau, que si poses la cullerada amb la llet calenta es desfà millor. Veia que cremaven molta energia per remenar durant molta estona fins que quedava uniforme i a partir d'aquí començaven a envasar”, recorda.
"L'ajut Startup Capital ha estat benzina per al projecte i hem pogut tenir presència a l'exterior"
Caparrós pensava que hi havia d'haver alguna manera “perquè jo vagi a la muntanya o al camp, agafi la matèria prima i la porti a casa del client per saltar-me tots aquests passos. I aquesta manera era mitjançant l'efervescència”. Aquest procés, patentat per la farmacèutica Bayer fa més de 100 anys, permet que “el producte es remeni sol, quedi totalment liquat, transparent i nítid”. D’aquesta manera, Baula ofereix petites pastilles que, un cop es fan efervescents dins l’aigua, es converteixen en productes de neteja per als terres, el bany o la cuina.
Un cop creat, però, “com li expliques a un client que una pastilla similar a una moneda és més efectiva que els productes tradicionals de neteja?”, diu Caparrós. Per resoldre-ho, Baula ha realitzat diversos tests d’efectivitat amb la certificadora Eurofins. “La neteja és com la boxa, si guanyes al campió, el campió ets tu. Ho vam fer amb els productes líders i els tests van ser molt favorables”, explica amb orgull el fundador de Baula. Resultats que, però, no el sorprenen: “al capdavall són productes molt diluïts i Baula hi posa la base, que sempre és molt més concentrada”.
Començar a vendre
Durant tot el 2016 i part del 2017 Baula ha estat provant els productes per acabar de definir les millors solucions. “El món va cap a les mono dosis i els nostres productes van en línia amb la tendència del mercat”, diu Caparrós. A més, també s’alinea amb la necessitat d’eliminar plàstics, atès que no genera residus en envasos i redueix el CO2 en el seu transport. El temps dedicat a l’R+D ha servit per “ajustar els colors i les olors als líders del mercat. Si el líder és verd i fa olor de pi, no podem fer el producte rosa amb olor de nabius. La gent ho ha de relacionar”, deixa clar.
“La neteja és com la boxa, si guanyes al campió, el campió ets tu. Els tests amb els líders han estat molt favorables”
Un cop definit el producte, comença la venda. Una tasca que no resulta senzilla al costat de casa. “El mercat local és molt difícil. No dona tant de pas a l’ecologia i busca el preu. Això ens ha portat a vendre a mercats com Alemanya o Sud-àfrica; i estem provant Suècia”. Sigui com sigui, el responsable de Baula té clar que “el mercat de la neteja és molt exigent, si el treballem bé en podrem treballar qualsevol altre sense cap problema”.
En qualsevol cas, Baula ja compta a Catalunya amb clients com la Casa Batlló, “un edifici Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco on hi ha mobles de més de 150 anys d'història”; l'escola d'hostaleria CET o el Club Natació Barcelona.
“L'estratègia és el mercat B2B perquè, en principi, és qui ho pot entendre millor. Si vas a una empresa de neteja, el feedback és immediat”, indica Jordi Caparrós. “Hem de fer múscul financer, posicionar-nos i créixer a partir d'aquí per després destinar una part al B2C que és el que ens donarà volum”, afegeix.
Col·laborar amb corporates
Una altra manera de donar impuls al projecte de Baula és la col·laboració amb corporates que busquen en startups com aquesta noves fonts d’innovació. “Hem començat a col·laborar amb una que ens està seguint de prop perquè veu que aquest producte és el futur, han fet els seus propis test i els corroboren que Baula és efectiva”, diu Caparrós sobre un projecte encara en fase “confidencial”.
“El B2C costa molts diners. Si tu li dones un producte a la Coca-Cola a contra de marge, en un dia t'ho posa a tot el món. Baula és fabricant i una corporate d'aquestes en un dia et pot donar presència a tots els països, cosa que nosaltres sols trigaríem 25 anys”, conclou.