Casos d'empresa Enric Moros
El mercat de les energies renovables viu a Xile el seu millor moment. En aquesta línia, a l'Amèrica Llatina es van instal·lar 625 megawatts d'energia solar fotovoltaica durant el 2014, quantitat que representa un formidable augment del 370% respecte a l'any anterior, i s'espera que la xifra es tripliqui enguany, fins arribar als 2,1 gigawatts.

El mercat de les energies renovables està a Xile en el seu millor moment. Les condicions geogràfiques del país ho posaven en safata de plata (un desert, el més sec del món, a ple sol, una costa fuetejada per forts vents…), sublimades per les limitades reserves nacionals de combustibles fòssils; però, a més, el govern Bachelet s’ha entregat en els darrers mesos a l’aprovació de multitud de projectes d’energia solar. En aquesta línia, segons l’informe de la consultora especialitzada en energies renovables GTM Research, a l’Amèrica Llatina es van instal·lar 625 megawatts d’energia solar fotovoltaica durant 2014, quantitat que representa un formidable augment del 370% respecte a l’any anterior, i s’espera que la xifra es tripliqui enguany, fins arribar als 2,1 gigawatts. El cas és que les energies renovables són, avui en dia, una opció més barata que l’electricitat del mercat spot xilè i, per a quan aquesta confluència de factors ha entrat en efervescència, allà estava la barcelonina Obrelsa per treure’n el màxim rendiment: "Hem tingut la sort d’arribar just quan els projectes s’han fet efectius, hi havia moltes empreses del sector a Xile que feia temps que esparaven que el sector es dinamitzés", reconeix Enric Moros, gerent de l’empresa, que es dedica a la instal·lació de subministraments d’electricitat –a més de de climatització i aigua, entre altres serveis–per al sector industrial. Per aquest motiu, Obrelsa va obrir l’any passat una nova societat, Eco Industrial Renovables, orientada al desenvolupament de parcs solars fotovoltaics i eòlics a tots els mercats d'Amèrica del Sud i el Carib.
La filial xilena de la companyia no constitueix la primera incursió de la companyia a l’Amèrica Llatina, que ja comptava amb una altra al Perú, on les expectatives són molt optimistes. La regió està sembrada de possibilitats per als inversos estrangers: "hi ha coses a fer, hi ha demanda, els índexs de creixement són alts, sobretot en comparació amb els europeus, i tant els governs com els empresaris locals estan invertint i apostant per l’evolució", descriu Moros. L’estabilitat econòmica i política del país resulta també determinant a l’hora de decidir aventurar-s’hi. Per al gerent d’Obrelsa,"en general són països segurs, especialment Xile, i no s’hi produeix en gaires problemes de cobrament". Roger Costa, director de la delegació d’ACCIÓ a Xile, que va assessorar a l’empresa durant el procés d’implantació, coincideix també a descriure el sector xilè de les energies renovables com a ple d’oportunitats de negoci, presents i futures, per als inversors estrangers. I, en aquest sentit, "és molt important el rol de les pimes catalanes que s’especialitzen quant a coneixement, tecnologia, productes i solucions, i que poden copar espais de mercat no coberts per empreses locals", valora.
A hores d’hora, Obrelsa compta amb un equip mixt i una oficina pròpia a Xile que estan dinamitzant molt el mercat i agafant embranzida pròpia. "Tenen una bona projecció, ja que no només se centren en les instal·lacions elèctriques, sinó que estan consolidant una interessant àrea de renovables amb aliats estratègics que sumen", augura l’expert d’ACCIÓ. Quan va començar la col·laboració entre els dos, Obrelsa ja havia fet un estudi de mercat previ i tenia clares les possibilitats del sector al país, però necessitava aliats estratègics per introduir-s’hi amb garanties. De fet, l’oficina tècnic-comercial de la companyia es va ubicar durant l’any passat en les oficines de l’agència, que els ha assessorat durant tot el procés. "Ens van mostrar els codis de comunicació per relacionar-nos-hi correctament i ens van ajudar localitzar serveis inherents al funcionament de les empreses, com és el cas d’advocats i gestors, entre d’altres", descriu Moros. L’empresa ha invertit uns 200.000 € en la incursió xilena, però a aquestes alçades la filial ja està facturant de manera regular.
Exportant també models de negoci
El gerent d’Obrelsa vincula especialment la tasca de l’agència quant ala creació de valuosíssimes sinergies amb altres empreses catalanes del sector, amb les que ha trobat "molta complicitat i col·laboració", un aspecte clau per, en paraules de Roger Costa, "engrossir el valor afegit als mercats exteriors". De fons, una molt positiva percepció de l’empresa catalana en els mercats llatinoamericans. A Xile se’n valora el nivell de coneixement i especialització en àmbits concrets, com l’eficiència energètica, la gestió d’aigües, les tecnologies de mesurament de vents... L’empresa catalana és reconeguda al país per la seva rigorositat i serietat, i "s’està fent un treball important per a posicionar-hi la tecnologia i la R+D catalana, per tal d’internacionalitzar no només productes i serveis, sinó models de treball i de negoci", afirma el director de l’oficina.
Obrelsa compta, així mateix, amb una filial a Algèria, un país amb "molts més condicionants que dificulten el desenvolupament normal d’una empresa, especialment si és estrangera", en paraules de Moros, però on Obrelsa ha trobat el seu espai treballant amb multinacionals foranes dels sectors alimentari o farmacèutic, on la companyia té una àmplia experiència a Catalunya. Van "trobar fàcilment un soci algerià de confiança", imperatiu legal per operar al territori, i la resta va venir més o menys rodat.
Sembla ser, doncs, que la clau és minimitzar els riscos i mesurar bé tant el terra on es fa cada passa i la seva llargada. Els inconvenients existeixen i la casuística de variables, infinita, però amb un bon equip de col·laboradors i l’assessoria adequada, els fruits es recullen. A Obrelsa se’n recorden: "Nosaltres som una empresa de caràcter familiar. Fa cinc anys això ni ens ho hauríem pogut imaginar."