Casos d'empresa Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Anomenat Celifast, el biosensor analitza la sang del pacient en 10 minuts i pot ser utilitzat a la consulta del metge especialista.
El Grup de Sensors i Biosensors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha creat una prova no invasiva, capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla. Anomenada Celifast, la prova consta d’un biosensor que, mitjançant una petita punxada, analitza la sang del pacient en només 10 minuts. La prova, que funciona de forma similar a un glucòmetre, es pot realitzar a la mateixa consulta del metge especialista. Una de les investigadores de la UAB, Maria Isabel Pividori, ha assegurat que "les proves inicials de laboratori han tingut una taxa d'encert del 100%".
Es calcula que un 1% de la població de Catalunya és celíaca. Fins ara els pacients amb símptomes de celiaquia havien d’acudir a laboratoris especialitzats i fer-se una biòpsia per tal de detectar la malaltia. Un procés llarg i molest per als afectats, que havien d’esperar setmanes per obtenir els resultats de les proves. Ara, amb aquest nou avenç tecnològic, no només s’evita sotmetre els pacients a aquesta incomoda biòpsia, sinó que, a més, s’escurça el temps per conèixer el resultat de les proves a tan sols uns minuts.
Celifast també permet fer un control de l’evolució de la malaltia, analitzant de manera periòdica el grau de celiaquia del pacient, així com l’avaluació dels familiars directes d’un malalt ja diagnosticat. El projecte és el resultat d’un estudi realitzat en col·laboració amb ACCIÓ a través d’un ajut Valortec. Ara, després de 2 anys d’investigació, inicia la seva comercialització a Espanya.
Idees Força
Anomenada Celifast, la prova analitza la sang del pacient en 10 minuts i es pot utilitzar a la consulta del metge especialista.
En l’actualitat aproximadament un 1% de la població és celíaca.
Aquest avenç tecnològic evitarà el procediment habitual de sotmetre els pacients a una biòpsia.