ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Masias Maquinària, a la recerca de tecnologia per reaprofitar tots els teixits

Casos d'empresa   Patrícia Masias, responsable de vendes i màrqueting

Masias Maquinària, a la recerca de tecnologia per reaprofitar tots els teixits

L’ajut INNOTEC d’ACCIÓ permet a l’empresa garrotxina engegar un projecte d’R+D amb l’Intexter, grup TECNIO de la UPC, per obtenir un nou fil a partir de fibra de roba usada.

És difícil que una empresa fabricant de maquinària tèxtil fundada el 1941 superi els 75 anys de vida en plena forma sense prestar atenció a l’R+D i la innovació. Així ho fa la garrotxina Masias Maquinària, que a la seva tradicional activitat com a fabricants de màquines per fer nòrdics i coixins; hi suma nous projectes com el que ha pogut engegar gràcies a l’ajut INNOTEC d’ACCIÓ. En aquest cas, l’objectiu és aconseguir desenvolupar un nou fil a partir de fibra de roba usada. “Ja fa temps que el tema del reciclatge en el tèxtil va arribant”, explica la responsable de vendes i màrqueting de l’empresa, Patricia Masias. “Normalment proposàvem aprofitar la roba usada pel farcit de coixins i nòrdics, però la voluntat és tancar el cercle: que d’un fil s’arribi a fer un altre fil”, afegeix.

Per mirar d’aconseguir-ho, Masias i l’Institut d’Investigació Tèxtil de Terrassa (Intexter), grup de recerca acreditat TECNIO integrat a la UPC, han rebut 104.000€ de l’ajut INNOTEC d’ACCIÓ. “Aquest ajut era interessant per a un projecte que s'ajusta més a una exploració que a una línia estratègica”, diu la responsable de Masias. Al capdavall, ressalta, es tracta d’un “projecte de territori perquè implica diverses empreses de la Garrotxa: el que trinxa, el que teixeix, el que fila, etc. A nosaltres no ens consumia recursos interns i a la resta d'empreses de la comarca també els va molt bé perquè si ens en sortim ells també tindran una part de la base per al reciclatge de teixits”.

El procés per obtenir aquest nou fil passa per aconseguir superar els obstacles de la composició heterogènia que suposa la barreja de tot tipus de roba per reciclar. “Hem de mirar com són les fibres i ajustar-les perquè en la sortida del procés tinguin la mateixa composició”, explica Patricia Masias. D’aquesta manera, mentre Masias s’encarrega de fer la separació de botons i cremalleres de la roba abans de la seva trituració; Intexter desenvolupa la composició per tal d’obtenir el fil resultant, “que com a mínim ha de servir per a un texà”, detalla.

Actualment, el projecte es troba en la seva fase inicial. “Hem agafat 3 tones de roba amb la idea de fer-ne tres muntanyes diferents i veure quines composicions de fibra hi ha”, relata Patricia Masias. El següent pas és analitzar les diferències entre els lots, fer les anàlisis per tal d'ajustar la fibra nova i aconseguir que les tres composicions, diferents d'entrada, a la sortida siguin iguals.

L’origen de la idea

Per trobar la gènesi del projecte, però, cal anar encara una mica més enrere. “Vaig estar cinc anys a una delegació de l'empresa que era de reciclatge; i vaig proposar a la família fer una prova pilot que ens permetés conèixer tot el ventall tèxtil: des de la roba fins al trinxat, passant pels fils, el teixit, la confecció, els acabats, etc.”, recorda Patricia Masias. Normalment, per obtenir un fil de millor qualitat i composició coneguda cal separar els teixits per composició i per color. “Això ho fan persones manualment: separen el polièster blanc, el blau; el cotó... A partir d'aquí trinxen, filen i tornen a fer el teixit”, exposa Masias sobre un procés difícilment escalable.

La prova pilot de l’empresa pretenia ajuntar tot tipus de roba usada, trinxar-la, filar-la, teixir-la i confeccionar-la. “Vaig agafar 300 o 400 kg de roba i en vam fer bosses, jaquetes i pantalons”. Un experiment que els va valdre 10.000 euros del Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i “la motivació per continuar experimentant en aquesta línia”.

Parlant sobre aquesta prova amb un dels seus clients més destacats, Patricia Masias explica que els semblava interessant però els demanaven poder garantir la traçabilitat i la composició final del nou fil o teixit. “Vaig pensar que la traçabilitat és impossible, perquè si obro un contenidor de Roba Amiga no puc saber d'on ve. Però la part de la composició potser sí que podíem fer-ho”.

Arran de l’obtenció del Premi Medi Ambient, l’empresa va començar a parlar amb diferents centres tecnològics i grups de recerca universitaris per tal d’establir alguna col·laboració. “No tots tenen totes les màquines que necessitava, però Intexter sí. A més, ja havíem treballat junts”, explica Masias sobre l’elecció de l’institut de recerca de la UPC per presentar-se a l’ajut INNOTEC d’ACCIÓ. “Hem pogut establir una col·laboració molt estreta on per a les dues parts hi ha un benefici. Cadascú aporta la seva part de coneixement”, conclou.

*Masias Maquinària, establerta a Sant Joan les Fonts, és una de les beneficiàries dels ajuts INNOTEC 2018 d’ACCIÓ; destinat a cofinançar projectes d’R+D que fomentin la col·laboració entre empreses i centres tecnològics o grups de recerca universitaris. Masias Maquinària compta amb 80 treballadors, exporta un 90% de la seva producció i va facturar 16 milions d’euros l’any 2018.

Serveis relacionats

INNOTEC

Cofinancem el teu projecte d'R+D empresarial