ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Tecnologia innovadora per a la columna vertebral

Casos d'empresa   Neos Surgery

La startup catalana Neos Surgery, que dissenya i fabrica implants per a operacions de neurocirurgia, ha liderat el desenvolupament d'una nova tecnologia que millora els implants que s'ubiquen en la columna vertebral. El projecte, anomenat Col-Test, s'ha fet en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat, acreditat amb el segell TECNIO d'ACCIÓ.

El projecte permet tractar amb una major eficàcia problemàtiques com la lumbàlgia, que es calcula que afectarà entre un 49 i 80% de la població en algun moment de la seva vida.

Imatge

Neos Surgery ha desenvolupat un implant dinàmic que, segons el director general de l’empresa, Lluís Chico, “actua com un segellador d’hèrnies discals”. Es tracta d’un gran avenç en aquest tipus de cirurgies ja que, fins ara, una gran part del disc malmès de la columna havia de ser eliminat. “Gràcies als nous implants, el cirurgià podrà respectar al màxim el disc del pacient”, diu Chico, “i el risc d’haver de tornar a operar l’hèrnia també decreix”. Es calcula que aproximadament el 10% dels pacients que passen per una operació d’aquest tipus han de tornar a ser operats en el futur. Un percentatge molt més gran, però, pateix una degeneració accelerada de la zona a causa d’una extracció sovint massa agressiva, que busca evitar al màxim el risc de tornar a patir una hèrnia.

Actualment, el producte es troba en fase d’assaig preclínic, i en el termini aproximat d’un any es començaran a fer proves en pacients reals.

El projecte Col-Test s’ha desenvolupat la metodologia d’assaig preclínic que es basa en utilitzar models in vitro de les vèrtebres i discs intervertebrals en què s’introdueixen els implants, i s’hi apliquen càrregues i moviments fisiològics simulant un entorn real.

Això es fa gràcies a unes màquines d’assaig específiques, per poder valorar l’eficàcia i el funcionament dels implants amb la màxima versemblança possible. Aquesta metodologia permet una visió més àmplia dels resultats, per poder-los contrastar, alhora que abarateix els costos de desenvolupament del redisseny del producte.

El mètode de treball presentat ha convençut els investigadors, ja que pal·lia una de les majors mancances que presentaven els assajos preclínics anteriors: la fiabilitat de la tècnica. Aquest sistema redueix la incertesa de les empreses fabricants dels implants dinàmics i el risc del pacient.

El projecte ha estat cofinançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat dins de la convocatòria Retos Colaboración, en el marc del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016.

Neos Surgery és una companyia basada en la tecnologia i la innovació que es dedica a la recerca i el desenvolupament de material quirúrgic a través de la creació, anàlisi, disseny, producció i comercialització d’aparells mèdics innovadors en l’àmbit de la neurocirurgia cranial i espinal, un sector que ocupa un nínxol existent al mercat i correspon a una necessitat real del mercat de la neurocirurgia.

Fundada l’octubre de 2003 i amb seu al Parc Tecnològic del Vallès, Neos Surgery és el resultat de la combinació de dos centres tecnològics espanyols: TECNALIA Technology Corporation i ASCAMM Foundation. L’experiència mèdica d’ambdós centres enfoca la recerca i el desenvolupament dels projectes a un mercat mèdic i quirúrgic. L’empresa compta amb una oficina a San Sebastián i té homologats els seus productes als Estats Units, la Xina, el Japó, Llatinoamèrica i alguns països europeus.

Guanyadors de la convocatòria SME Instrument (Horitzó 2020)

Neos Surgery ha aconseguit 2 milions d'euros de finançament del programa SME Instrument de l'Horitzó 2020, que ofereix subvencions a pimes per ajudar-les a créixer i a expandir-se internacionalment a través de projectes d'innovació

Amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat

L'empresa ha desenvolupat aquesta nova tecnologia amb el suport d'Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya acreditat amb el segell TECNIO d'ACCIÓ.

Aquest segell avala els agents més qualificats a l'hora de desenvolupar o facilitar tecnologia a les empreses. Descobreix com TECNIO connecta la tecnologia al mercat

Idees Força

Neos Surgery, amb el suport d’Eurecat i d’altres socis europeus, ha desenvolupat uns nous implants per a la columna vertebral que permeten respectar al màxim els discs malmesos en casos d’hèrnia discal.

Alhora, s’ha desenvolupat una nova metodologia que fa possible abaratir els costos dels assajos preclínics dels implants de columna.

La nova tecnologia proporciona productes més eficaços contra la lumbàlgia, una malaltia que afecta el 80% de la població al llarg de la vida.

NEOS Surgery ha obtingut 2 milions d’euros de finançament de l’SME Instrument, la convocatòria europea per a pimes innovadores.

Serveis relacionats

Horizon Europe

T’ajudem a accedir als fons europeus de recerca i innovació

Pàgines relacionades