Idees d'experts Pepe Borrell, Oriol Cordón
El crowdequity permet a les startups finançar-se a través d'un grup nombrós d'inversors a canvi de participacions a l'empresa. Davant d'unes rondes de finançament amb tants actors i amb un risc elevat, resulta necessari ordenar i clarificar el procés: un bon exemple n'és la plataforma de Crowdcube.
El crowdequity o finançament col·lectiu d’inversió permet a les empreses finançar-se a través d’un grup nombrós d’inversors -professionals o no- a canvi de participacions de l’empresa. Una forma de finançament col·lectiu que és la raó de ser de la britànica Crowdcube. El seu director a Espanya, Pepe Borrell, i el Senior Compliance Administrator, Oriol Cordón, van explicar el seu funcionament pas a pas en un dels Esmorzars de finançament organitzats per ACCIÓ.
“Crowdcube és un facilitador d’inversions”. Així descrivia Pepe Borrell l’empresa i el seu marketplace dedicat a sumar inversors en startups tecnològiques. En aquest sentit, doncs, la seva tasca és la d’agilitzar el procés de finançament, fent-ho de manera senzilla i transparent. El que ells mateixos anomenen “Equity Crowdfunding 2.0”. A més d’oferir la modalitat d’inversió directa a les startups, Crowdcube ofereix un vehicle únic d’inversió indirecte per a particulars, anomenat Nominee, sorgit del model britànic.
Nominee és una plataforma d’inversió que aglutina als inversors d’una ronda d’inversió i actua de representant legal davant la startup. El grup inversor no té limitació i pot arribar a milers d’inversors. “El Nominee ajuda a l’empresa a gestionar el grup d'inversors i alhora els representa davant l’empresa, gestionant els seus drets econòmics i d’informació”, diu Cordon.
Una vegada la ronda de finançament es formarlitza, els nous accionistes poden controlar les seves inversions a través de la plataforma web de Crowdcube, tenint accés als certificats, a les votacions de la junta de socis o a ser notificats en cas que una de les empreses engegui una nova cerca de capital mitjançant els seus drets d’adquisició preferent.
La fórmula perfecta no existeix, l’emprenedor té l’última paraula
Per a Crowdcube no existeix una formula d’inversió perfecta, l’emprenedor decideix com estructurar la inversió, ja sigui directe, indirecte o la combinació dels dos sistemes. “Per a nosaltres la millor forma és una combinació, per tal que els inversors també tinguin l'opció d'invertir directament”, apunta Borrell.
En les inversions directes l’inversor té el sentiment de propietat i pot tenir incentius fiscals. “Tot i això els inversors estant molt atomitzats, sense control i amb una necessitat de representació”, reconeix Borrell. En cas d'invertir a través de Nominee, el vehicle d’inversió s’encarrega “de la gestió efectiva dels drets, de la desinversió o de la compra-venda”.
Due diligence: informació clara, transparent i contrastada
Com en tot procés d'inversió, és clau que la informació que els inversors reben sobre l’empresa sigui clara, transparent i contrastada. “Tota la informació que donem als inversors ha estat comprovada per l’equip”, reconeix Oriol Cordón. D’aquesta manera disposen de tota la informació de l’empresa: des de conèixer a fons els emprenedors fins a les clàusules del seu pacte de socis. Amb tot això, Crowdcube genera un document resum pels inversors “perquè puguin decidir si seguir o no amb la inversió”.
Cal tenir en compte que Crowdcube s’allunya d’un fons d’inversió, definint-se com a mercat d’inversió d’empreses privades. “No valorem l’oportunitat d’inversió. Com a marketplace volem verificar que les empreses compleixin amb les normes de transparència, validem les dades claus, allò que l’empresa dona com un fet”, explica Cordón, qui reconeix que les startups acaben modificant un 80% de la informació que els hi donen.
Obrir les portes a la inversió estrangera
A l’Estat, el ciutadà estranger que vol adquirir accions d’una empresa espanyola ha d’obtenir el Número d’Identificació a l’Estranger (NIE). El vehicle Nominee de Crowdcube permet que inversors estrangers puguin invertir en empreses nacionals. “Es la solució a un problema que hauria de canviar durant els propers anys”, apunten.