ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Canvi ràpid d'utillatges (SMED)

Eines de competitivitat

SMED és una tècnica per reduir considerablement el temps de preparació de màquines de canvi d'utillatge. L'esperit del sistema SMED és aconseguir reduir aquests temps a menys de 10 minuts.

01/10/2004
Canvi ràpid d'utillatges (SMED)

Canvi ràpid d'utillatges (SMED)

El sistema SMED (Single-Minute Exchange of Die) és una tècnica per reduir el temps de preparació de màquines i de canvi d'utillatges. Aquesta operació (que sovint es deu a comandes petites) comporta uns temps improductius elevats perquè la màquina està aturada. El sistema SMED permet reduir força els temps necessaris per fer el canvi d'utillatges.

El sistema SMED està dividit en tres tasques que es realitzen seqüencialment: gestionar les operacions de preparació de màquina, convertir les operacions de preparació improductives en productives, i millorar totes les operacions de preparació.

Aquest és el principal benefici del sistema SMED però en té d’altres relacionats: la reducció de costos, de la mida del lot, de l’estoc i dels terminis de fabricació, i l’augment de la flexibilitat de la producció i de la productivitat. També es redueix l’esforç físic i la pressió dels treballadors, augmentar la seva seguretat, eliminar els colls d'ampolla en màquines amb temps de preparació elevats, etc.