ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Impacte econòmic de la COVID-19 a Catalunya: respostes empresarials i noves oportunitats de negoci

Informes d'estratègia empresarial

Quin ha estat l'impacte de la COVID-19 a l'economia catalana? I a escala global? Repassa, en aquest informe, les repercussions que la crisi sanitària ha tingut a Catalunya i al món i les oportunitats empresarials de futur que se'n deriven.

09/06/2020
Impacte econòmic de la COVID-19 a Catalunya: respostes empresarials i noves oportunitats de negoci

ACCIÓ ha realitzat l’estudi l’Impacte econòmic de la COVID-19 a Catalunya: Respostes empresarials i noves oportunitats de negoci (document .PDF). Es tracta d’un informe que repassa l’efecte de la crisi sanitària a l’economia catalana i de les repercussions a escala global.

L’estudi analitza les conseqüències del coronavirus a l’economia a partir de la seva irrupció a la Xina i la seva posterior expansió a tot el món: la interrupció de les cadenes de subministrament global, el confinament, la caiguda de la demanda interna, externa i de la inversió estrangera. A escala global, el document també analitza els possibles escenaris de recuperació econòmica i l’efecte que la pandèmia ha tingut a països emergents i avançats.

A partir d’aquesta fotografia global, l’informe descriu l'efecte del coronavirus a Catalunya durant la crisi sanitària: la caiguda de les importacions provinents de la Xina, la paralització de gran part de l’activitat econòmica o la caiguda del consum, entre d’altres. En una mirada de futur, els àmbits de l’economia que tindran una recuperació més lenta són els de l’automoció, l’hostaleria i el comerç; mentre que les activitats sanitàries i farmacèutiques, les TIC o la logística veuran com es recuperen més ràpidament.

Amb tot això, quin serà el nou entorn econòmic post COVID-19? Segons l'informe, alguns dels impactes que tindrà la crisi serà la revisió de les cadenes de valor global, l'augment del proteccionisme, el major protagonisme del sector públic, la transformació digital accelerada o la transició cap a una economia més sostenible.

Oportunitats empresarials a Catalunya després de la COVID-19

El document analitza amb profunditat els sectors i les tecnologies afectades de forma positiva o negativa per la pandèma i les seves oportunitats de futur. A Catalunya, els sectors amb millors perspectives de futur són l’agroalimentari, la salut i les ciències de la vida i les TIC i continguts digitals. Per la seva banda, les tecnologies amb més projecció tenen a veure amb el disseny avançat de medicaments, la nanotecnologia, la robòtica, la intel·ligència artificial o el big data, entre d’altres.

Finalment, l’estudi també inclou un repàs de les oportunitats de negoci internacional per a les empreses catalanes i detectades per les Oficines Exteriors d’ACCIÓ. Les més de 200 oportunitats específiques les pots conèixer en aquest informe.