ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

TPM - Manteniment productiu total

Eines de competitivitat

TPM és una metodologia de manteniment que inclou totes les funcions que es desenvolupen a l'empresa amb l'objectiu que els operaris de producció, després de rebre la formació adequada, s'ocupin també de la neteja i de tasques bàsiques de manteniment dels seus equips (manteniment autònom), com també de la detecció de problemes potencials.

01/11/2003
TPM - Manteniment productiu total

TPM - Manteniment productiu total

El TPM és un nou concepte de la gestió del manteniment, més eficient i econòmic, perquè confia la neteja de les màquines als operaris que les fan servir. Això implica un canvi de mentalització global de tota la plantilla de l'empresa, en especial dels operaris, perquè ara no tan sols treballaran en tasques de producció, sinó també de neteja i manteniment.

El TPM serveix per incrementar la productivitat de la fàbrica, la qualitat dels productes, la seguretat i el temps operatiu dels equips. A més, permet reduir els accidents, els defectes de procés, les averies i els temps de posada en marxa de nous equips.

Sosté que els factors clau per a la implantació amb èxit d'un programa TPM són la implicació de la direcció, realitzar canvis organitzatius, invertir en formació i fer auditories internes periòdiques.

El TPM es basa en set pilars: la millora individual, el manteniment autònom, el manteniment planificat, el manteniment per a la qualitat, la gestió de nous equips, la seguretat i la formació.