Informes d'anàlisi econòmica
L’Administració dels Estats Units ha començat a aplicar aranzels generals a totes les importacions al país. Una mesura que afectaria al total dels 4.351 milions d'euros de les exportacions catalanes als EUA i les més de 3.100 empreses exportadores regulars.

Afectació dels aranzels de Trump a les relacions comercials de Catalunya amb els EUA
L’Administració Trump està remodelant l’acció exterior dels Estats Units cap a una política molt transaccional que no distingeix entre aliats i adversaris, i fomenta una política aïllacionista i proteccionista, que accentuarà més la fragmentació i l’ocàs del multilateralisme.
La política proteccionista dels Estats Units pot desencadenar una guerra comercial a nivell global amb repercussions rellevants en el comerç i el creixement econòmic mundial: una contracció del comerç internacional, un augment de les tensions inflacionistes i una desacceleració del creixement econòmic, que en alguns països pot conduir-los a una recessió.
Tot plegat ho recull l’informe Afectació dels aranzels de Trump a les relacions comercials de Catalunya amb els EUA (document .PDF) que analitza l’impacte directe i indirecte per a les empreses catalanes de la nova política aranzelària del país.
Aranzels del 20% per a les importacions procedents de la Unió Europea
Segons l'ordre presidencial de la Casa Blanca del dia 2 d'abril de 2025, s’estableix un aranzel mínim universal del 10% a totes les importacions de béns dels Estats Units (en vigor a partir del 5 d’abril), i la imposició d’aranzels recíprocs d'un llistat de països (a partir del 9 d'abril), sent els països asiàtics els més afectats. En el cas de la UE, s’aplicaria un gravamen general del 20% (que substituiria l’aranzel mínim universal del 10%).
Segons l'ordre presidencial, hi ha varies exempcions:
- Acer i alumini i derivats i vehicles i les seves parts, que ja han entrat en vigor el 12 de març i 3 d’abril respectivament, gravats amb un 25%.
- Productes farmacèutics, semiconductors, coure i fusta, productes amenaçats amb aranzels específics superiors als establerts en l’ordre presidencial del dia 2 d’abril.
- Determinats minerals crítics i productes energètics (no disponibles als Estats Units).
- Altres aspectes menors com donacions als EUA, articles personals dels viatgers, etc.
L'ordre presidencial obra la porta a futures revisions i, per tant, es poden afegir o retirar productes en funció de les negociacions i les diferents represàlies dels països.
Quin és l’impacte dels nous aranzels per a les empreses catalanes?
De no arribar a bon terme les negociacions entre la UE i els EUA, la política aranzelària de Trump afectaria al total dels 4.351,4 milions d'euros de les exportacions catalanes als EUA i les 3.161 empreses exportadores regulars als EUA, que representen el 4,3% de les exportacions catalanes totals i 17,2% de les empreses exportadores regulars catalanes.
- Els principals sectors exportadors als EUA i, per tant, potencialment més afectats serien: els productes químics, els productes farmacèutics, la maquinària, l'agroalimentació i la metal·lúrgia i productes metàl·lics.
- Per productes, els potencialment més afectats pel pes que representen els Estats Units com a país de destí de les exportacions catalanes serien: la perfumeria i cosmètica, els productes farmacèutics, la maquinària, les motocicletes, els reactius de diagnòstic, l’oli d’oliva, el vi i el cava, la joieria, els sucs i extractes vegetals, el peix i les eines de metalls comuns.
Tanmateix, els impactes indirectes en l’economia i les empreses catalanes poden ser superiors als efectes directes fruit d’una major exposició dels principals socis comercials europeus de Catalunya (Alemanya, França i Itàlia) a la política proteccionista dels EUA.
També, les empreses catalanes (i europees) perdrien competitivitat respecte els països competidors que han estat gravats amb aranzels inferiors al 20%, com és el cas, per exemple, del Regne Unit, Austràlia, Turquia o Singapur. D’altra banda, s’obririen oportunitats enfront dels països asiàtics, que han patit aranzels “recíprocs” superiors al 20%.
Quines mesures de mitigació poden seguir les empreses?
Les empreses catalanes, per minimitzar l’impacte hauran de diversificar l’exportació a altres països amb perspectives d’elevat creixement, com l’Índia i el sud-est asiàtic, valorar la multilocalització de filials als EUA, aprofundir en el mercat europeu i aprofitar els potencials acords comercials que la UE pugui signar.
Les potencials represàlies que pugui imposar la UE, afectarien a les importacions catalanes procedents dels EUA, que en el 2024 van assolir els 5.757 milions d'euros, el 5,2% del total de les importacions catalanes del món i a un total de 19.138 empreses importadores. Els Estats Units són el cinquè mercat de procedència de les importacions catalanes el 2024 i el segon mercat de procedència fora d'Europa per darrere de la Xina.
En definitiva, les polítiques anunciades per Trump poden afectar tant directament com indirectament el comerç exterior de Catalunya, i provocar noves tensions inflacionistes que repercutirien negativament en la competitivitat empresarial, la inversió, el consum i, en definitiva, en el creixement econòmic del país.
Recupera l’informe Afectació dels aranzels de Trump a les relacions comercials de Catalunya amb els EUA (document .PDF).