ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de les exportacions catalanes 2017

Informes d'anàlisi econòmica

Les vendes a l’exterior de les empreses catalanes assoleixen el setè any consecutiu de rècord històric i ja superen els 70.000 milions d’euros, una xifra un 8,7 % superior a la del 2016. Consulta i descobreix totes les dades en aquest informe.

11/05/2018
Anàlisi exportacions catalanes 2016

INFORME DISPONIBLE EN CATALÀ I ANGLÈS

Per setè any consecutiu, les exportacions catalanes assoleixen un nou rècord històric. Els 70.828,7 milions d’euros del 2017 marquen un nou màxim que supera en un 8,7% l’assolit l’any 2016. Es tracta d’un creixement superior al de la zona euro (7,2 %) per vuitè any consecutiu. Aquest informe de la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ (document .PDF) t’ofereix totes les dades del comportament de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes.

Aquestes xifres es tradueixen en un clar lideratge català en les exportacions d’Espanya, en les quals les catalanes representen el 25,6 %. Un percentatge molt superior al d’Andalusia (11,2 %) o la Comunitat de Madrid (11 %), que completen el podi.

Alhora, destaca el fet que les vendes catalanes a la resta del món (+8,7 %) segueixen creixent per sobre de les vendes a Espanya (+4,5 %). En aquest sentit, les exportacions internacionals ja representen el 64,5 % del total de les vendes fora de Catalunya; mentre que les dirigides a Espanya es queden en el 35,5 %.

Rècord d’empreses exportadores regulars

Per primera vegada les empreses exportadores regulars catalanes han superat les 17.000 i assoleixen un nou rècord per cinquè any consecutiu. Tot i així, el nombre total d’empreses exportadores cau un 2,9 % respecte el 2016 i es queda en 46.651.

Per trams d’exportació, el creixement de les xifres de vendes a l’exterior s’explica en bona part pels registres de les grans empreses. El 88,5 % del total de les vendes de les exportadores regulars prové de les 1.545 capaces d’acumular més de 5 milions d’euros d’exportacions cadascuna.

Els sectors que tiren del carro

Com és habitual, els sectors catalans més exportadors són el de l’automoció, la química, l’alimentació i el farmacèutic. Si a tots aquests hi sumem el pes de les vendes exteriors en tèxtil i maquinària, tot plegat representa dues terceres parts de les exportacions catalanes.

També destaquen les exportacions d’alt contingut tecnològic, que baten un nou rècord amb un creixement del 9 % fins als 7.314,9 milions d’euros. Unes vendes d’alt valor afegit que han anat a parar principalment a Suïssa (23,1 %), França (12,2 %) i Alemanya (10 %). De totes maneres, la gran majoria d’exportacions tecnològiques segueixen sent les d’un nivell mitjà-alt (48 %).

Infografia de les exportacions catalanes 2017

La UE, destí principal

La Unió Europea es manté com el destí principal de les exportacions catalanes. No en va, en concentra el 64,9 % amb un creixement del 7,2 % respecte el 2016 fins als 45.982,4 milions d’euros. Un creixement que és la tònica general en totes les regions excepte Oceania.

I si el mercat favorit és la UE, ampliant el focus es constata que França, Alemanya i Itàlia són els destins preferits de les exportacions catalanes. La suma de les vendes a aquests tres països representa el 35,9 % del total de les exportacions catalanes aquest 2017.

Sigui com sigui, el pes total de les exportacions a la UE recula un 0,9 % respecte el 2016 gràcies al bon comportament de les vendes en regions com l’Àfrica, que ja és la quarta del rànquing; i l’Amèrica del Nord.

Barcelona, capital exportadora

L’informe també analitza la distribució provincial de les exportacions catalanes en aquest 2017. Un àmbit on Barcelona segueix dominant de forma aclaparadora (77,3 %); seguida de lluny per Tarragona (12,3 %), Girona (7,5 %) i Lleida (2,9 %). Sigui com sigui, les dades de les quatre províncies també assoleixen les seves xifres més altes de la sèrie històrica.

Amplia i consulta totes les dades amb l’informe complet d’Anàlisi de les exportacions catalanes 2017 (document .PDF).