ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de les exportacions catalanes 2021

Informes d'anàlisi econòmica

Les exportacions catalanes han assolit durant el 2021 el seu rècord de la sèrie històrica superant per primera vegada els 80.000 milions d'euros

07/04/2022
Anàlisi de les exportacions catalanes 2021

Les exportacions catalanes registren un creixement del 21,5% respecte de l’any 2020, quan, per primera vegada, es va posar punt final als rècords d’exportacions. Aquest increment representa els 80.538 milions d’euros que superen en un 9% els nivells previs a la pandèmia i que situen les exportacions catalanes de 2021 com al valor més alt de la sèrie històrica. Aquest informe d’ACCIÓ t’ofereix totes les dades del comportament de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes en el principal any de recuperació post covid-19.

Catalunya continua sent líder d’exportacions dins l’estat espanyol, on les vendes representen el 25,4% del total, situant l’augment català per sobre de l’increment espanyol (21,2%) i del conjunt de la zona euro (17,1%).
A més, les empreses exportadores regulars han augmentat un 1,6% respecte l’any passat i ja sumen 17.094. Catalunya és el territori de l’Estat amb més exportadores regulars, representant el 28,9% del total.

Creixement continuat a Catalunya

Segons l’informe, la tendència de creixement es manté a totes les províncies de Catalunya, que recuperen els nivells previs a la pandèmia amb increments superiors al 10% respecte de l’any anterior. Un escenari en què Barcelona continua sent líder en volum d’exportacions (76,6%), seguida per Tarragona (12,3%), Girona (8%) i Lleida (3,1%).

L’impuls de les grans exportadores

La recuperació del nombre d’empreses exportadores regulars des de la situació pandèmica ha estat deguda en gran part a aquelles empreses que exporten més de 5 milions d’euros, que ja són 1.727 i representen el 71,1% del creixement total de les exportacions.

La recuperació per sectors

Les exportacions han crescut en tots els sectors, però destaca el creixement de la metal·lúrgia, que ha estat del 40,7% i del sector químic, del 36%. A més, la major part dels sectors s’han recuperat dels resultats pandèmics i ja superen el volum exportat l’any 2019.

Dins la distribució de les exportacions catalanes, els principals sectors exportadors aquest any han estat: el químic (18,3%), el de l’alimentació i les begudes (13,5%), el dels vehicles (11,9%), el dels productes farmacèutics (8,9%), el del tèxtil i la confecció (6,8%) i el de la metal·lúrgia i els productes metàl·lics (6,3%). Tots ells representen gairebé dues terceres parts de l’les exportacions d’enguany.

Principal destinació, la UE

Aquest 2021 hi ha hagut un creixement generalitzat de les exportacions catalanes a totes les regions, i tret de l’Àfrica, s’han superat els volums previs a la pandèmia a totes les zones. La Unió Europea continua sent la destinació principal de les vendes catalanes a l’exterior, amb el 59,7%. D’aquesta manera, els principals socis comercials de Catalunya són França, Alemanya, Itàlia i Portugal, i concentren el 42,7% del total de les exportacions.

En segon lloc, la resta d’Europa representa el 13,6% de les vendes a l’exterior i l’Àsia es manté en la tercera posició amb el 8,3%. L’Amèrica Llatina i l’Àfrica són les següents zones amb més exportacions, amb una representació igual del 5,3%.

Amplia i consulta totes les dades amb l’informe complet d’Anàlisi de les exportacions catalanes 2021 (document .PDF).