ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de les exportacions catalanes del 2018

Informes d'anàlisi econòmica

Les vendes a l’exterior de les empreses catalanes assoleixen el vuitè any consecutiu de rècord històric i ja superen els 71.600 milions d’euros; alhora, també s’assoleix un nou màxim d’empreses exportadores regulars. Consulta i descobreix totes les dades en aquest informe.

08/05/2019
Anàlisi de les exportacions catalanes del 2018

Per vuitè any consecutiu, les exportacions catalanes assoleixen un nou rècord històric. Els 71.623,8 milions d’euros del 2018 marquen un nou màxim que supera en un 1,1% l’assolit l’any 2017. En el mateix període, Catalunya també ha assolit una xifra inèdita pel que fa a les empreses exportadores regulars: 17.239. Aquest informe de la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ (document .PDF) t’ofereix totes les dades del comportament de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes.

Aquestes xifres es tradueixen en un clar lideratge català en les exportacions d’Espanya, en les quals les catalanes representen el 25,1 %. Un percentatge molt superior al d’Andalusia (11,4 %) o la Comunitat de Madrid i la Valenciana, amb un 10,6 % cadascuna.

A més, el pes de les exportacions internacionals segueix creixent fins al 64,6 % del total de les vendes fora de Catalunya; mentre que les dirigides a Espanya es queden en el 35,4 %.

Rècord d’empreses exportadores regulars

Per segona vegada les empreses exportadores regulars catalanes han superat les 17.000 i assoleixen un nou rècord per sisè any consecutiu. Així doncs, són 17.239 les empreses catalanes que acumulen almenys quatre anys seguits de vendes a l’exterior. Pel que fa al nombre total d’empreses exportadores, aquestes han crescut un 2,7% respecte l’any anterior i ja freguen les 48.000.

Per trams d’exportació, el creixement de les xifres de vendes a l’exterior s’explica en bona part pels registres de les grans empreses. El 88,8 % del total de les vendes de les exportadores regulars prové de les 1.599 capaces d’acumular més de 5 milions d’euros d’exportacions cadascuna.

Els sectors que tiren del carro

Com és habitual, els sectors catalans més exportadors són el de la química (16,9 %), l’automoció (16,7 %) i l’alimentació (11,5 %). Si a tots aquests hi sumem el pes de les vendes exteriors en productes farmacèutics, tèxtil i maquinària, tot plegat representa dues terceres parts de les exportacions catalanes.

També destaquen les exportacions d’alt contingut tecnològic, que acumulen cinc anys consecutius de creixement i ja arriben als 7.400 milions d’euros. Tot i així, la gran majoria d’exportacions tecnològiques segueixen sent les d’un nivell mitjà-alt (48,9 %).

La UE, destinació principal

La Unió Europea es manté com el destí principal de les exportacions catalanes. No en va, en concentra el 64,6 %. I si el mercat favorit és la UE, ampliant el focus es constata que França, Alemanya i Itàlia segueixen sent els destins preferits de les exportacions catalanes. Si s’hi sumen les vendes a Portugal i el Regne Unit, els 5 primers destins dins la UE concentren gairebé la meitat de les exportacions del 2018 (47,7 %).

Barcelona, capital exportadora

L’informe també analitza la distribució provincial de les exportacions catalanes en aquest 2018. Un àmbit on Barcelona segueix dominant de forma aclaparadora (77,9 %); seguida de lluny per Tarragona (11,9 %), Girona (7,3 %) i Lleida (2,9 %).

Amplia i consulta totes les dades amb l’informe complet d’Anàlisi de les exportacions catalanes 2018 (document .PDF).