ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub 2020

Informes d'anàlisi empresarial

Més de 1.700 startups ja formen part d’un ecosistema consolidat com el primer hub europeu del sud d’Europa. Més del 66% de les empreses emergents treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0 en un any marcat per la covid-19.

RESUM EXECUTIU DISPONIBLE EN FORMAT PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF) I INFORME COMPLET

El Barcelona & Catalonia Startup Hub, el directori més complet de les empreses emergents presents al nostre país, ja ha identificat 1.708 startups, un 13,5% més respecte el 2019. La seva anàlisi de 2020 permet dibuixar els grans trets característics de l’ecosistema emprenedor català, on destaca que més de 66% de les startups treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0: com el big data, el cloud computing o la intel·ligència artificial, entre d’altres.

Segons aquestes dades, recollides en un nou informe d’ACCIÓ, cal posar de manifest l’augment del nombre de startups durant el període 2016-2020 en un 57,4%. Totes elles, a dia d’avui ja donen feina a més de 17.500 persones. Una vegada més brilla la capacitat d’atracció de talent internacional de Barcelona i Catalunya. De fet, un 20% dels fundadors i un 26% dels treballadors de les startups són estrangers.

Alhora, les startups catalanes compten amb fundadors experimentats. No en va, un 45% ja havien creat anteriorment altres empreses. De fet, Barcelona és la segona ciutat preferida pels fundadors de startups a Europa si haguessin de engegar un nou projecte.

Amb tot això, l'estudi demostra que Barcelona s’ha consolidat com el principal hub de startups del sud d’Europa i el quart del continent.

El sectors principals

L'informe també té en compte els principals models de negoci de les startups. El 42% de les empreses de l'ecosistema tenen el comerç electrònic i el marketplace com a formes de negoci centrals, seguit per models Saas (32%) i de subscripció (21%). En termes de sectors d'operació, els àmbits de les TIC, l'oci i la salut concentren el 60% de les empreses. El sector específic que concentra més empreses és el de healthtech amb 289 startups.

El finançament de les startups

La riquesa de l'ecosistema fa que Catalunya capti volums creixents d'inversió internacional. L’informe destaca que en els darrers cinc anys les startups de establertes a Catalunya han atret 2.800 M€ en inversió privada, un fet que permet a l’ecosistema consolidar-se com a tercer hub de la Unió Europea en nombre de rondes de finançament (1.020).

L'estudi també destaca les tecnologies que han atret més inversió. En aquest sentit, el sector TIC (19%), big data (15%) i intel·ligència artificial (13%) encapçalen una llista amb un total de 598 inversions. Aquests mateixos sectors són els que també concentren més inversions de les sèries A+B+C.

El paper de la covid-19

L’informe també destaca les bones perspectives de futur de l’ecosistema emprenedor que en un 85% veuen l’any 2021 amb optimisme i bones perspectives. Segons els resultats d’un sondeig dut a terme per ACCIÓ, el 69% de les startups han incrementat o no han tingut canvis significatius en la seva activitat amb la crisi de la covid-19.

Pel contrari, un 31% de les empreses emergents reconeixen haver vist caure l’activitat dels seus negocis per la pandèmia. En aquest sentit, la covid-19 ha afectat de manera diferent l’activitat de les empreses segons el sector: l’e-commerce i els continguts digitals s’han vist clarament afavorits; mentre que els sectors de les traveltech o l’oci han patit afectacions.

Consulta totes les dades a l’Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub 2020 a l'informe complet.

Serveis relacionats

Startup Capital, el primer accés al finançament

L'impuls definitiu per a la teva startup tecnològica

Barcelona & Catalonia Startup Hub

El portal de les startups més disruptives. Busques innovació? Vols formar-ne part? Descobreix-lo!