ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Directori d’empreses estrangeres a Catalunya

Informes d'anàlisi empresarial

A Catalunya hi ha 8.642 empreses amb almenys un 50% de capital estranger, provinents de 89 països diferents. Alemanya, França i els Estats Units són els orígens més habituals en un establiment que, per volum de facturació, dominen les companyies d’automoció i alimentació.

02/08/2018
Directori d’empreses estrangeres a Catalunya

Les 8.642 empreses (d’entre les que tenen com a mínim un 50% de capital estranger) identificades l’any 2018 a Catalunya suposen un augment del 22% respecte l’any anterior. Així ho exposa l’informe Directori d’empreses estrangeres a Catalunya (document .PDF) elaborat per ACCIÓ.

L’objectiu d’aquest directori és doble. Per una banda, identifica de forma exhaustiva totes les empreses estrangeres amb presència a Catalunya, independentment d’on tenen la seu oficial. De l’altra, pretén contribuir a la disminució de l’efecte seu incloent en el directori les empreses amb centres operatius a Catalunya, però que tenen l’adreça social o fiscal fora del país. Així es contempla l’activitat empresarial real a Catalunya.

El directori recull les filials, les sucursals i les oficines de representació de forma independent. S’hi reflecteixen tot tipus d’establiments, des de plantes productives, centres d’R+D o oficines comercials; sempre que estiguin localitzades a Catalunya.

D’aquesta manera, el directori ha identificat 8.642 empreses estrangeres a Catalunya d’entre les que tenen almenys un 50% de capital estranger. Totes elles representen l’1% del total d’empreses a Catalunya. Ara bé, un dels elements destacats és que aquest teixit empresarial té una mida proporcionalment superior al del teixit empresarial total de Catalunya. De fet, gairebé una de cada tres empreses grans a Catalunya és estrangera; i també ho són un 24% de les mitjanes i petites.

D’on venen?

Si s’analitza el seu origen, hi ha 89 països de procedència; on destaquen Alemanya (13%), França (12%) i els Estats Units (12%). Tots tres compten amb més de 1.000 empreses a Catalunya. En aquesta presència destaca el creixement de la Xina, que ja té 91 presències al nostre país i per primera vegada se situa en el Top 20.

Empreses estrangeres a Catalunya

Per continents, el domini europeu és aclaparador (76%), seguit d’Amèrica (15%), l’Àsia-Pacífic (7%) i l’Àfrica-Orient Mitjà (2%). Tot i així, precisament qui més creix en termes proporcionals és aquesta darrera regió, que ho ha fet gairebé en un 60% des del 2016.

On s’ubiquen?

Amb el mapa de vegueries de Catalunya, el 85% de les empreses estrangeres s’ubiquen a la de Barcelona. Les del Penedès (3,8%), de les comarques gironines (3,7%), centrals (3,5%) i de Tarragona (2,4%) segueixen de lluny aquesta tendència. Per contra, les de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre se situen entorn de l’1% de presència d’empreses estrangeres.

Ampliant el focus a les comarques, el Barcelonès és la que presenta una major concentració amb més de 5.000 empreses estrangeres, seguida del Baix Llobregat i el Vallès Occidental, que superen les 900. Per municipis, Barcelona frega les 5.000; seguida de lluny per Sant Cugat del Vallès i L’Hospitalet de Llobregat, que superen per poc les 200.

En quins sectors operen?

Segons el volum de facturació, l’automoció i l’alimentació són els principals sectors on treballen les empreses estrangeres establertes a Catalunya. Tot i així, per nombre absolut de companyies, les infraestructures i els altres béns de consum són els àmbits que en reuneixen més.

Consulta aquestes i més dades de forma detallada a l’informe Directori d’empreses estrangeres establertes a Catalunya (document .PDF).