ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'economia digital a Catalunya

Informes sectorials

Un total de 22.041 empreses formen a Catalunya un dels sectors més dinàmics de la seva economia; amb 182.820 treballadors i una facturació que ja supera els 30.000 milions d’euros. Descobreix totes les dades del sector de l'economia digital a Catalunya.

El sector de l'economia digital a Catalunya

El sector de l'economia digital a Catalunya

L’economia digital és una de les indústries globals més dinàmiques i amb un potencial de creixement enorme. Durant els darrers anys no ha deixat d’expandir-se amb dispositius i infraestructures tecnològiques cada cop més intel·ligents i connectats.

En el marc d'aquest estudi, s’ha considerat com a economia digital la combinació de les empreses incloses al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la resta d’àrees digitals que permeten parlar de la digitalització de la indústria.

Es calcula que el 2026 la despesa digital a escala global duplicarà la xifra registrada el 2021 i arribarà als 3,4 bilions de dòlars. Els serveis de telecomunicacions són el segment amb més presència al mercat de les TIC seguit de les noves tecnologies i el hardware. Els Estats Units és el país amb més despesa TIC i ja representa el 36% del total.

El sector de l'economia digital a Catalunya

L’economia digital és una de les indústries més grans de Catalunya i d’ampli creixement internacional. De fet, Barcelona és la millor ciutat tecnològica del món que no és capital (Tech Cities, Savills Index 2019) i és la segona ciutat europea amb el millor enfocament d'ecosistema tecnològic eficaç.

Un total de 22.041 empreses formen l’economia digital a Catalunya el 2022, una xifra que representa un augment del 15% respecte l'any anterior. Es tracta d'un sector que representa el 12% del PIB amb una facturació de més 30.000 M€ i que dona feina a 182.820 persones. Per veure el creixement, és important tenir en compte que el sector TIC ha augmentat un 26,7% en els darrers 5 anys. Totes aquestes xifres sorgeixen de l’informe L'economia digital a Catalunya.

Es tracta d’un sector jove i en creixement: més de la meitat d’aquestes empreses (el 53,8%) es van establir fa menys de 10 anys i, val a dir, a més, que el 8,6% són startups. Un 15% de les companyies que es dediquen a l’economia digital a Catalunya són exportadores, de manera que és un àmbit amb potencial per a la internacionalització.

Economia digital a Catalunya

Les grans tendències del sector de l'economia digital

El document també analitza algunes de les tendències que ja s’estan identificant en l'àmbit de l'economia digital. És el cas de l'explosió de dades produïdes a través de sensors IoT; l'augment del risc i la demanda de ciberseguretat; l'auge de les criptomonedes o el metavers; la nova onada del web empresarial 3.0 o l'aparició de xarxes heterogènies.

Consulta totes les dades en l’informe complet en anglès L'economia digital a Catalunya.