ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector de l’Hàbitat a Catalunya

Informes sectorials

Mobles, il·luminació, tèxtil llar o aixetes i santitaris: tots els productes i serveis per equipar residències i espais col·lectius conformen un sector que a Catalunya reuneix gairebé 1.500 empreses i 47.500 treballadors.

10/04/2019
El sector de l’Hàbitat a Catalunya

El sector de l’Hàbitat a Catalunya

El sector hàbitat el conformen les empreses que ofereixen productes i serveis per equipar tant residències com espais per a col·lectivitats. Aquest estudi d’ACCIÓ (document .PDF) n’ha identificat gairebé 1.500 a Catalunya, amb una facturació de 5.006 milions d’euros i una ocupació de 47.584 treballadors. Inclou les empreses que fabriquen mobles, il·luminació, tèxtil llar, aixetes, sanitaris i paviments. Tot plegat en una cadena de valor integrada des dels proveïdors de matèries primeres, components i maquinària; a dissenyadors, fabricants, distribuïdors i clients.

L’Hàbitat a Catalunya

A Catalunya, el sector hàbitat el formen 1.468 empreses amb una facturació vinculada de 5.006 milions d’euros i una ocupació de 47.584 treballadors. Per segments, les aixetes i sanitaris (41%) i el moble (26%), lideren al nostre país. Aquest sector representa el 2,13% del PIB català i està format en un 99,52% per pimes. Tres quartes parts d’aquestes empreses facturen menys d’un milió d’euros i gairebé un 26% són exportadores.

Les empreses catalanes del sector hàbitat exporten principalment a França, Portugal i Itàlia. Pel que fa a les importacions, Catalunya té a la Xina, Alemanya i Itàlia els mercats preferits de compra. En qualsevol cas, l’índex d’oportunitats de negoci internacionals d’ACCIÓ assenyala Itàlia, França, Dinamarca, Malàisia i Portugal com els països amb més bones perspectives per a la internacionalització de les empreses catalanes del sector.

Sigui com sigui, el sector hàbitat també s’ha de preparar per afrontar noves tendències que impactaran de ple en l’ús i funcionalitat dels seus productes. Els habitatges funcionals, els nous entorns laborals, els materials innovadors, la sostenibilitat, la personalització, la connectivitat o la salut són alguns dels reptes als quals s’enfronta.

L’Hàbitat al món

A escala global es tracta d’un sector que l’any 2017 va generar un volum de negoci de 815.000 milions d’euros; una xifra que s’espera que arribi als 1.000 milions l’any 2020. Dins d’aquest negoci, destaca especialment el segment de home furnishings, que fregava els 500.000 milions d’euros al 2017. Els Estats Units, la Xina i Alemanya són els principals països exportadors i importadors del sector.

De fet, el principal subsector és el del moble, que ha crescut un 25% en l’última dècada. A hores d’ara, l’Àsia ja ha superat Europa com a principal productor de mobles, en bona part a causa de la Xina, que representa el 70% de la producció del continent.

Consulta totes les dades a l’estudi El sector de l’Hàbitat a Catalunya (document .PDF).

 

Infografia del sector de l’Hàbitat a Catalunya

Continguts relacionats

Pàgines relacionades