ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'economia digital a Catalunya

Informes sectorials

Un total de 22.041 empreses formen a Catalunya un dels sectors més dinàmics de la seva economia; amb 182.820 treballadors i una facturació que ja supera els 30.000 milions d’euros. Descobreix totes les dades del sector de l'economia digital a Catalunya.

El sector de l'economia digital a Catalunya

El sector de l'economia digital a Catalunya

L’economia digital és una de les indústries globals més dinàmiques i amb un potencial de creixement enorme. Durant els darrers anys no ha deixat d’expandir-se amb dispositius i infraestructures tecnològiques cada cop més intel·ligents i connectats.

En el marc d'aquest estudi, s’ha considerat com a economia digital la combinació de les empreses incloses al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la resta d’àrees digitals que permeten parlar de la digitalització de la indústria.

Es calcula que el 2026 la despesa digital a escala global duplicarà la xifra registrada el 2021 i arribarà als 3,4 bilions de dòlars. Els serveis de telecomunicacions són el segment amb més presència al mercat de les TIC seguit de les noves tecnologies i el hardware. Els Estats Units és el país amb més despesa TIC i ja representa el 36% del total.

El sector a Catalunya

L’economia digital és una de les indústries més grans de Catalunya i d’ampli creixement internacional. De fet, Barcelona és la millor ciutat tecnològica del món que no és capital (Tech Cities, Savills Index 2019) i és la segona ciutat europea amb el millor enfocament d'ecosistema tecnològic eficaç.

Un total de 22.041 empreses formen l’economia digital a Catalunya el 2022, una xifra que representa un augment del 15% respecte l'any anterior. Es tracta d'un un sector que representa el 12% del PIB amb una facturació de més 30.000 M€ i que dona feina a 182.820 persones. Per veure el creixement, és important tenir en compte que el sector TIC ha augmentat un 26,7% en els darrers 5 anys. Totes aquestes xifres sorgeixen de l’informe L'economia digital a Catalunya.

Es tracta d’un sector jove i en creixement: més de la meitat d’aquestes empreses (el 53,8%) es van establir fa menys de 10 anys i, val a dir, a més, que el 8,6% són startups. Un 15% de les companyies que es dediquen a l’economia digital a Catalunya són exportadores, de manera que és un àmbit amb potencial per a la internacionalització.

Les grans tendències del sector

El document també analitza algunes de les tendències que ja s’estan identificant en l'àmbit de l'economia digital. És el cas de l'explosió de dades produïdes a través de sensors IoT; l'augment del risc i la demanda de ciberseguretat; l'auge de les criptomonedes o el metavers; la nova onada del web empresarial 3.0 o l'aparició de xarxes heterogènies.

Consulta totes les dades en l’informe complet en anglès L'economia digital a Catalunya.