Informes sectorials
Una setantena d’empreses ja treballen en un sector que dona feina a unes 10.000 persones i factura més de 4.000 milions d’euros. Un àmbit a l’alça en sintonia amb les noves tendències en mobilitat.
El vehicle connectat a Catalunya
INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET EN CATALÀ I PÍNDOLES EN CATALÀ I ANGLÈS
El vehicle connectat és aquell equipat amb tecnologies que li permeten rebre i emetre informació. La tecnologia Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) permet als vehicles comunicar-se entre si, amb els senyals de trànsit i amb la resta d’elements de la infraestructura i els altres usuaris de la via. Una capacitat que es presenta com un dels eixos vertebradors del vehicle del futur, de la mà d’altres tendències com el vehicle autònom, l’elèctric i la mobilitat com a servei. A Catalunya, ja són 71 les empreses que hi operen, tal com recull l’informe El vehicle connectat a Catalunya (document .PDF), elaborat per ACCIÓ.
La indústria del vehicle connectat s’està desenvolupant concentrant-se principalment als Estats Units (especialment a Califòrnia), Alemanya i el Japó. A Catalunya són 71 les empreses que hi treballen, amb una facturació conjunta que s’enfila als 4.152 milions d’euros i que genera gairebé 10.000 llocs de treball.
Es tracta d’un sector format majoritàriament per pimes (70%), on la meitat de les empreses que l’integren són exportadores i una cinquena part ha implantat filials a l’exterior. Totes aquestes empreses es dediquen a àmbits com la fabricació, el proveïment de components, enginyeria, tecnologia i connectivitat; així com a la consultoria i serveis.
En qualsevol cas, la importància del vehicle connectat rau en el fet que aquesta connectivitat permet augmentar el seu rang de funcionalitats i convertir-lo en l’estadi previ al vehicle autònom. De fet, és una de les principals tendències en el sector automoció i es preveu que al 2023 les vendes mundials de vehicles connectats arribin als 72,5 milions d’unitats; un 200% més que els 24 milions d’unitats venudes l’any 2015.
Per aconseguir aquesta interacció entre el vehicle i l’entorn, la infraestructura i les persones; el vehicle connectat integra tecnologies com la intel·ligència artificial, el Big Data, la Internet de les Coses, la connectivitat i la ciberseguretat. Tot plegat, a més, també dona resposta als reptes que suposen els recursos energètics sota pressió, la sostenibilitat, el món urbanitzat i hiperconnectat o l’economia col·laborativa.
Consulta totes les xifres, dades, tendències a l’informe El vehicle connectat a Catalunya (document .PDF).