ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Flaix Empresarial de Catalunya 2021

Informes d'anàlisi econòmica

L’informe elaborat per ACCIÓ recull les principals dades positives de l’any 2021 en l’economia i l’empresa catalana, on les exportacions situen Catalunya com a líder dins l’estat espanyol i aconsegueixen recuperar els nivells previs a la pandèmia

19/05/2022
Flaix Empresarial de Catalunya 2021

Flaix Empresarial de Catalunya 2021

L’any 2021 Catalunya ha mantingut la seva posició com a líder en exportacions amb un creixement del PIB que ha crescut a un ritme superior al de l’Estat espanyol i la Zona Euro. Aquestes són només algunes de les dades més destacades que recull l’informe Flaix Empresarial de Catalunya 2021 (document .PDF), elaborat per ACCIÓ i que resumeix els principals indicadors econòmics i empresarials.

Concretament, el PIB català ha registrat un creixement del 5,8% interanual. Els serveis i la indústria són els dos sectors amb un creixement més marcat, amb una aportació industrial que representa el 20,3% del valor afegit brut català (VAB), xifra que està per sobre del 17% en el conjunt de l’Estat. En l’exercici de l’any 2021, Catalunya ha estat líder del VAB industrial de tot el territori espanyol, amb una representació del 25%.

Aquest any, les exportacions catalanes han batut rècord amb un creixement del 21,5% interanual. Els 80.538,3 milions d’euros de vendes a l’exterior de les empreses catalanes ja superen els nivells previs a la pandèmia i situen Catalunya com a líder d’exportacions a l’Estat espanyol amb el 25,4% del total. El territori català també és líder en el nombre d’empreses exportadores regulars.

Pel que fa a les exportacions de nivell tecnològic alt (high tech), el creixement ha batut un nou rècord per sisè any consecutiu, amb un augment que arriba als 9.789,5 milions d’euros. Un increment que es deu, principalment, al sector dels productes informàtics, electrònics i òptics.

L’any 2021 també ha estat un any de recuperació pel que fa a les taxes d’ocupació i atur de Catalunya. Enguany, l’atur ha baixat fins a l’11,6%, i la població ocupada ha crescut un 3,2%, arribant a un total de 3.442.100 persones ocupades. Unes xifres que representen un creixement superior respecte l’Estat espanyol, on l’ocupació ha pujat un 3% i l’atur ha baixat fins al 14,8%.

D’altra banda, el 2021 Catalunya ha recuperat el ritme de creació d’empeses previ a la pandèmia amb un total de 19.385 noves empreses. De fet, Catalunya lidera el nombre d’empreses a l’Estat espanyol amb el 18,5% del total i també és líder en societats industrials (18,1% del total).

Finalment, una altra de les dades que destaca l’informe és el nombre d’empreses innovadores catalanes, ja que Catalunya ha estat líder dins l’Estat espanyol amb 7.473 empreses. Aquesta xifra representa el 20,7% del total del territori, per sobre de la Comunitat de Madrid i Andalusia.

Totes les dades es poden consultar de forma detallada a l’informe Flaix Empresarial de Catalunya 2021 (document .PDF).

Continguts relacionats