ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La inversió en R+D de les 50 empreses més grans de Catalunya

Informes d'anàlisi empresarial

Aquest estudi de referència, aporta dades sobre R+D per al període 2003-2005 de les 50 empreses més grans de Catalunya. El document ens dona una visió inèdita de l'R+D de les grans empreses a Catalunya i ajuda a entendre que està passant en un tema tan rellevant com la inversió en R+D per part de les grans empreses.

Estudi cofinançat pel Ministerio de Industria, Turismo y Comercio.

01/10/2007
La inversió en R+D de les 50 empreses més grans de Catalunya

La inversió en R+D de les 50 empreses més grans de Catalunya

Analitza la inversió que van realitzar les 50 empreses més grans de Catalunya a recerca i desenvolupament. Sosté que durant el període analitzat, entre els anys 2003 i 2005, les inversions o el personal destinats a l’R+D van créixer i 19 de les 50 empreses van gastar un 5% més els dos anys següents.

Afirma que 47 de les 50 empreses catalanes més grans duen a terme tasques d’R+D. L’any 2005, van destinar 631,31 milions de euros a la inversió en R+D, és a dir, el 43% de la inversió en R+D duta a terme pel sector empresarial català. A més, a les seves plantilles hi havia prop de 4.600 investigadors dedicats a temps complet a aquestes tasques.

Senyala que a nivell sectorial, les empreses que destinen uns majors recursos humans i econòmics al R+D són les del sector de l’automoció i el sector farmàcia (el 81% de les inversions). La despesa és tan important, que 23 de les 50 empreses entrarien al European R&D Investmen Scoreboard de l’any 2005 si no fossin multinacionals. Es tracta de les vuit farmacèutiques, quatre empreses d’automoció i cinc dedicades als serveis i la distribució.

Destaca que cap de les empreses filials que han quedat incloses dins de les 50 empreses més grans de Catalunya de l’estudi, té una situació delicada dins del grup multinacional que faci pensar en possibles processos de desinversió industrial o d’ R+D. Es tracta d’empreses molt arrelades, sovint amb diverses plantes a Catalunya.