Informes tecnològics
El "New Space" representa una democratització de l'espai i de la indústria aeroespecial amb noves iniciatives com els nanosatèl·lits o els microsatèl·lits, més barats i més accessibles per la majoria de països. Una indústria incipient que a Catalunya ja hi ha 26 empreses que hi treballen.
La indústria aeroespacial tradicional s’ha basat en la tracció dels programes institucionals i ha tingut tradicionalment poca aplicació comercial. No obstant, cada cop més, aquestes iniciatives estan sent complementats per iniciatives d'inversió privada amb una clara vocació de rendibilitat comercial.
Aquest fet té un impacte directe en la filosofia de producció i marca noves polítiques de producte i de preus. Els sistemes espacials amb dissenys d'alta fiabilitat, llargs cicles i una despesa elevada estan deixant pas a models més flexibles, amb temps de comercialització reduïts, una taxa de reposició elevada i uns costos de producció que serien impensables fa pocs anys. Aquest nou escenari és conegut com New Space o SpaceIndustry 4.0.
El New Space, doncs, representa una certa «democratització» de l’espai i de la indústria aeroespacial, amb iniciatives com els nanosatèl·lits, microsatèl·lits, picosatèl·lits, etc. Aquests nous satèl·lits són més barats i fàcils de produir i de posar en òrbita. Són, per tant, més accessibles per a països en vies de desenvolupament i actors amb menys recursos, com ara empreses o centres de recerca.
Amb la irrupció dels nanosatèl·lits, els picosatèl·lits, els microsatèl·lits, etc., i de les diferents empreses privades que han anat penetrant en el sector aeroespacial i introduint aquestes noves tecnologies, s’aconsegueix tenir accés a l’espai com es faria amb un satèl·lit gran convencional, però amb una despesa menor i en menys temps.
Els Estats Units són, de llarg, el país amb més llançaments de nanosatèl·lits llançats a l'espai. Fins l'any 2016, la tendència inicial d'aquests llançaments estava bastant equilibrada entre l’ús acadèmic, governamental i comercial. Amb el pas dels anys, aquesta tendència s’ha disparat en el nombre d’unitats destinades a l’ús comercial i es preveu que aquest tipus de nanosatèl·lits superi als de tipus governamental i acadèmic.
Les aplicacions del New Space
Els satèl·lits del New Space tenen aplicacions en àmbits molt diversos en els quals aporten dades i informació valuosa. Algunes d'aquestes aplicacions ja es poden observar al camp de la geografia, el medi ambient i la metereologia; en la vigilància i control de fronteres; en les telecomunicacions; en el transport i les smartcities; en defensa militar o en l'agricultura i el monitoriatge d'explotacions forestals.
El New Space a Catalunya
Tot i que el New Space és una indústria incipient, a Catalunya ja hi ha 26 empreses que desenvolupen projectes en tota la cadena de valor. Es tracta d'un petit ecosistema format per una combinació de grans empreses i startups i que prop de la meitat treballen en l'explotació de dades provinents de satèl·lits. Per altra banda, el 24% són proveïdores de components i el 16% es dediquen a la fabricació de nanosatèl·lits. A causa del seu potencial d'aplicació, la previsió és que el nombre d'empreses creixerà durant els propers anys.
Descarregueu-vos l’informe tecnològic (document .PDF) per conèixer més a fons fins a quin punt aquest nou canvi de paradigma tecnològic tindrà implicacions comercials i industrials que aniran molt més enllà del propi sector aeroespacial.